Április 16,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A szlovénok bebizonyíthatják, hogy semmi szükség a hatákerítésre

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,290,098 forint, még hiányzik 709,902 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szlovénia lebontja a kerítést a Horvátországgal közös határszakaszon, a szlovén hadsereg már a jövő héten nekilát a munkálatoknak. Ezt pénteken jelentette be Tatjana Bobnar szlovén belügyminiszter. „A migráció a modern társadalmak része, ezért a leghatékonyabb migrációs politika a biztonságos és legális migráció biztosítása” – mondta Bobnar.

Meglepő ezeket az állításokat olvasni egy olyan ország belügyminiszterétől, amelynek kormányfője évekig az a Janez Jansa volt, akit Orbán konkrétan a választási kampányában is támogatott. Jansa azonban elbukta a választásokat, és egy olyan kormány alakult meg, amely nem követi Orbán politikáját. Ennek megfelelően úgy döntöttek, hogy jobban járnak, ha a több milliárdos fenntartási költségek árán működő határkerítést inkább lebontják, és arra koncentrálnak, hogy a határ mentén megfelelő legyen a menekültek fogadása. Nem arról van szó, hogy ezentúl kérdés nélkül bárkit beengednének az országba, hanem például arról, hogy nem toloncolják ki őket erőszakkal, ha megalapozott a menekültkérelmük.

Magyarországon konténerekben tartották sokszor hónapokig azokat a menekülteket, akik be szerettek volna lépni Magyarország és ezzel az Európai Unió területére. A tranzitzónaként elhíresült területet azonban igen sok kritika érte mind a hazai sajtó, mind pedig az európai döntéshozók és hatóságok részéről, ezért ezeket lényegében megszüntették. A kerítés viszont maradt, amelyet még a menekültválság idején – pontosabban annak lezajlását követően – húzott fel az Orbán-kormány. Ez komoly pénzösszegbe került mindannyiunknak és noha a kormány tökéletesen tudta politikai célokra használni annak meglétét, kérdés, hogy van-e valós hatása a bevándorlás mérséklésére.

Tudom, most majd azzal jön az emberek jó része, hogy Szabadkán milyen tűzharc alakult ki, és emiatt még komoly határvédelemre van szükségünk, de ezt az elszigetelt esetet kivéve mégis mikor alakult ki olyan helyzet, ami miatt veszélybe került a Magyarországon élők testi épsége? Orbán határvadászokat kíván vezényelni a déli kerítéshez, amely további százmilliókba fog kerülni minden adófizetőnek, de kétséges az, hogy ennek lesz-e valódi haszna. Ugyanis arról van szó, hogy a déli határ mentén feltorlódott 6000 menekült időnként megpróbál belépni Magyarországra, de újabb hullámban nem érkeznek Szerbia területére menekültek. Nincs tehát arról szó, hogy százezrek rohamoznák a déli kerítést, ezzel csupán riogatja a magyar társadalmat a kormány.

A szlovénok be tudják bizonyítani, hogy megfelelő határvédelem mellett nincs szükség egy több száz kilométeres kerítés fenntartására, hiszen ha a menekültek nem rettegnek a hatóságoktól, akkor talán meg sem próbálnak illegálisan átkelni ezeken a határokon. Ha a hatóságok valóban elbírálják a menekültkérelmüket, akkor talán átgondolják, hogy megéri-e az éj leple alatt megpróbálni átszökni a határon, vagy inkább beadják hivatalosan is a kérelmüket és bíznak a hatóságok döntésében. Magyarország ezt az utat egészen biztosan nem fogja követni, hiszen a hatalma szempontjából – és őt ezen kívül más nemigen érdekli – túlságosan is fontos Orbánnak a kerítés megléte, mivel a magyarok többsége támogatja annak fenntartását. Ezen emberek közé az ellenzéki szavazók jó része is tartozik, tehát ha bárki a kerítés lebontása mellett ágálna, az politikai öngyilkosságot követne el.

Kérdés viszont, hogy ha a szlovénok bebizonyítják, hogy nincs szükség a drága kerítés fenntartására, akkor megváltozik-e az emberek hozzáállása? Addig tudja ugyanis eladni Orbán a menekültek támadásait, ameddig a választók elhiszik, hogy ilyen támadásoktól valóban tartani kell. Ha viszont kiderül, hogy kerítés nélkül az égvilágon semmi sem változna, akkor azért bajba kerülhet Orbán. Nem gondolom, hogy ne találna ki valamit olyan kommunikációs trükköt, ami a potenciális kritikákat megsemmisítheti, de ez plusz munkát fog jelenteni Orbánnak. Mert bár Szijjártó már hónapok óta azzal riogat, hogy a háború és a gazdasági válság miatt kialakult helyzet következtében a menekültek ismét megindulhatnak Európa felé, ebből semmi sem látszik. Persze már 7 éve nem érkeznek nagy számban menekültek Magyarország irányába, a riogatás mégis bevált eddig. A kérdés viszont az, hogy akkor, amikor egy sor fejlesztésre nincs pénz, mivel Orbánék kiüresítették a kasszát, akkor mennyire elfogadható, hogy egy határkerítésre mennek el százmilliók?

Nagyon drága és mostanra fenntarthatatlanná vált rezsicsökkentés van és hasonló marhaságok, de a magyarok nem feltétlenül látják ezek hatásait, hiszen attól még elképesztően megemelkedett az élelmiszerek ára, ami miatt a fizetésük vagy nyugdíjuk egyre kevesebbet ér. Mindenki pontosan tudja, hogy megszorításokra lenne szükség, de ebbe Orbán nem mer beleállni. Ismeri annyira a magyarokat, hogy tudja, azt nem viselik jól. Meg hát arra építette fel a handabandázó politikáját, hogy csakis a baloldali kormányok vezetnek be megszorításokat, ilyenhez a jobboldal soha sem folyamodna. Eddig el tudta rejteni a megszorításokat, és azokat képes volt másként kommunikálni, de idővel elfogyhat az emberek türelme, hiszen egyre több pénzt vesznek ki a zsebükből úgy, hogy nekik sincs már sok. Azt látják, hogy stadionok és templomok nőttek ki a földből, de semmit sem tettek azért, hogy biztos alapokra helyezzék a magyar gazdaságot. Nem válságálló, ezt ki lehet jelenteni, ami egyszer csak ki fog bukni. A kerítés kérdése tehát csak egy kis szelete ennek az egésznek, de végső soron fontos változást hozhat, ha a szlovénok képesek lesznek bebizonyítani, hogy nincs értelme azt fenntartani.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.