Április 27,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Te nagyon okos felcsúti csoda! Csak nem gyenge az állam, amit építettél?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nem vagyok otthon, nem olvasok híreket, igyekszem nem szennyezni az agyam semmivel. Pláne nem a magyar közélettel. Messze vagyok, de ahhoz nem elég messze, hogy ne találkozzak magyarokkal, vagy ne halljak egy-két szófoszlányt. A következő ütötte meg a fülemet egy pénzváltó közelében:

– Mit váltsunk? Eurót vagy dollárt?

– Mindegy! Az euró már 410, a dollár meg 400-nál jár!

Aztakurva, mondom magamban, ezek miről beszélnek? Telefon, wifi, árfolyamok. És tényleg. Akkor beszéljünk erről egy kicsit. A sokk után azért megnéztem a nagyságos téeszelnök Facebook-oldalát, hátha találok valami releváns magyarázatot, mert azért ez tényleg nem egy mindennapi teljesítmény, ellenkezőleg: világbajnoki. Sajnos ott csak valami tökkel jópofizást meg a magyar emberek biztonságáról szóló semmitmondást találtam, érdemben semmit. Jó, tudom, ha hiteles választ akarok valamire, akkor ne Münchausen báró oldalán keressem, ezért inkább átlátogattam oda, ahol a valóságot is meg lehet találni.

Senkit nem akarok elkeseríteni, magamat se, de nagyon jó úton haladunk az Argentínát is elsöprő hiperinfláció irányába. Nem akarok senkit untatni se, úgyhogy röviden csak a lényeget: ez történik olyankor, amikor van egy véresen korrupt kormány, amelyik a bejövő pénzeket lenyúlja, és folyamatosan túlköltekezik. Ez elég egyenes út ahhoz, amit úgy hívnak, hogy monetáris csőd. Efelé haladunk öles léptekkel, és tudom, hogy vagy 3 millió embert ez nem érint, mert ők forintban vásárolnak, de sokan mások, akik tudnak gondolkodni, számolni és összefüggéseiben látni a körülöttük lévő világot, azok tisztában vannak azzal, hogy itt rohadt nagy baj van. Nem lesz, hanem van. Most nem jövök azzal, hogy még mi is megmondtuk, viszont Bod Péter Ákostól Róna Péteren keresztül Surányi Györgyig neves szakemberek figyelmeztettek, hogy ez így nagyon nem gyerekjáték.

Miért gyenge a forint? Nem a háború és Brüsszel miatt, szólok én is, megint. Hanem a felelőtlen gazdaságpolitika, a kormány európai elszigetelődése, a forint árfolyamán való tudatos nyerészkedés, a magyar fizetőeszköz stratégiai gyengítése miatt, amit a Matolcsy-féle jegybank kaszkadőröket megszégyenítő mutatványokkal zsonglőrködött a szakadék peremére. De nyugodtan ide lehet tenni a befektetők gyászos bizalmát a magyar gazdaság, a magyar piac iránt, vagy a tőzsdén a forintot állandóan sortoló bálnákat, akik jót keresnek ezen. Nem utolsó sorban ide lehet rajzolni a mi kegyelmes urunkat, aki nem éppen a szavahihetőségéről és együttműködési készségéről híres a nyugati pénzvilágban. Köti az ebet a kibaszott karóhoz csak azért is, csak azért se alapon, dafke szarik arra a nemzetközi, európai asztalra, ahonnan eszik, és nem hajlandó feltakarítani maga után, mert azt hiszi, ő ott a valaki. Hát el kell, hogy keserítsem őuraságát, de ő lassan egy senki. Egyébként is az, legalábbis az én szememben és még sokunk szemében már régóta, de most aztán pláne. A vétókirály, a putyinista csicska, keleti nyitás koronázatlan királya, a mi gazdaságunk olyan erős, hogy megáll a saját lábán is. Ja, pont annyira, amennyire Ráhel meg a férjeura is maguk rakták össze önerőből a szaros milliárdjaikat, aztán még nekik állt feljebb, hiszen ők az ország sajátlábai. Meg ez a sok nemzeti agysebész, akik azt sem tudják mi az a GDP vagy államadóság, de ide jönnek avas szalonnázni az oldalunkra, és éltetik ezt a népnyomorgató vadbarom rezsimet.

Hát itt van, amiről beszéltünk azon a bizonyos április harmadikán. Ez az a bizonyos szarlavina, fostenger, vagy ha úgy jobban tetszik, fekália óceán. Ezzel az a baj, hogy azon a ladikon, amit ez állítólag olyan jól elkormányozgatott eddig, akkora lék keletkezett, hogy azoknak, akik lent húzzák az evezőket, már a szájukig ér az ürülék. Fent a hídon még csak a szagát érzik, de nemsokára őket is el fogja érni a bűzös nedű. Na ilyenkor jobb helyeken elsőként lemond a pénzügyminiszter. Nem fog. Ilyenkor általában válságstábot hívnak össze. Nem fognak. Ilyenkor egy kormány általában megbukik, ezek nem fognak. Már polírozzák a bakelitlemezt, amit majd DJ Gulyás felrak a lemezjátszóra a kormányinfón, és nagy hangerővel fog szólni a Gyurcsány, Brüsszel, Soros, és háborús örökzöld, díszmagyar kaftánban előadva. Mit fognak csinálni? Kamatot emelnek? Az már nem segít. Állampapírokat basznak ki? Kinek? Mindenki menekül a részvényektől és a magyar fizetőeszköztől. Nem, nem. Majd kiírnak egy pályázatot, hogy ki legyen az ötvenezres bankjegyen, és megtervezik, majd augusztus 20-án kiadják. Szerintem tegyék rá Horthyt, ne gecizzenek. Aztán majd év vége felé, ha netán megint beüt a Covid, és elfogy az üzletekből a WC-papír (amely üzleteket majd megint jól be kell zárni Semjén szerint vasárnap a mise előtt), akkor ezzel jól ki lehet majd törölni mindenkinek a seggét, mert arra talán még jó lesz, másra már nemigen.

Úgyhogy azt hiszem, ezennel eljutottunk oda, hogy bezárult a kör. Mert ez a tetszhalott forint semmi mást nem mutat annak, aki kicsit is ért a gazdasághoz, mint hogy itt a vége, fuss el véle. Ennyi volt, konyec. Pontosan az történt, amit mindenki tudott, aki hajlandó szembenézni a tényekkel, hogy be fog következni. Emlékszem én azokra a magvas gondolatokra, amiket ez a nagyon okos mondott, amikor ellenzékben volt kénytelen ücsörögni. Ha már soha nem volt aktuálisabb, akkor nem vagyok rest újra leírni:

„A gyengébb forint egyértelműen ellentétes az emberek érdekeivel, a gyengébb forint gyengébb államot jelent, és gyenge forintot csak gyenge emberek akarhatnak”. 

Meg volt ilyen is:

A forint gyengítésével tulajdonképpen „ellopják a pénzt az emberek zsebéből”, mivel a bérből, fizetésből és egyéb járulékokból élők gyengébb forint esetén kevesebb árut tudnak megvásárolni a boltokban, a nyugdíjasok juttatása is kevesebbet ér.

Nos, te nagyeszű, te legokosabb, legmagyarabb, 13. éve uralkodó felcsúti csoda! Csak nem gyenge az állam, amit építettél? És még ha állam lenne. De nem az. Ez egy ocsmány maffiarezsim, amiért egyedül te vagy a felelős, senki más!  

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.