Április 27,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A meglepő csupán az, hogy mindez kiderült

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A Media1 beszámolója szerint az Index tökéletesen alkalmazkodott a felsővezetés kéréseihez és újabb propagandalappá vált. Persze ezt már sokan korábban is tudták, de jól láthatóan nem akartak egy Origóhoz hasonló, teljesen egyértelműen ostoba, propagandalapot létrehozni, hanem egy olyan lapot szerettek volna, amely ugyan kormánypárti, de ez nem ordít róla. Ezt úgy érték el, hogy jelennek meg látszólag kormánykritikus cikkek is az oldalon, azonban jól látható az is, hogy cenzúra van az Indexnél, sőt, azt is látni, hogy egyre nyíltabban istenítik Orbánt és bíztatják a Brüsszel elleni harcában. De most a cenzúra részére szeretnék visszatérni, hiszen kiderült, hogy még a választások előtt MZP interjút adott az Index munkatársának, azonban ez soha nem került publikálásra, tehát cenzúra történt.

A Media1 megtudta, hogy az Index egyik legfőbb vezetője megakadályozta az áprilisi országgyűlési választásokat megelőzően Torkos Matild, az Index egyik főmunkatársának Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölttel a lapvezetés tudtával felvett, majd az interjúalany sajtósa által jóváhagyott, lektorált kész interjú megjelenését. Úgy tudjuk, azzal hitegették az újságírót, hogy majd publikálják az interjút az ellenzéki jelölttel, ha Orbán Viktor is interjút ad, amire azonban nem került sor. Az interjút készítő, súlyos betegséggel küzdő, nemrég kórházi kezelésen is áteső szenior újságírót, amint arra az első adandó alkalom nyílt, nem épp humánus körülmények között pár napja, a betegszabadsága lejárata utáni napon elbocsátották.

Arról van szó tehát, hogy ahhoz, hogy az MZP interjú lemenjen, az kellett volna, hogy Orbán Viktorral is készüljön egy interjú, de mivel ilyen nem készült, nem publikálták a korábbi interjút. Nyilván azért történhetett ez meg, mert korrekt módon szerették volna tájékoztatni a nagyérdeműt, mindkét fél bemutatásával. Meg a fenét azt, nyilván nem erről van szó, hanem arról, hogy valakinek – esetleg Rogán környékén érdemes keresni ezt az illetőt – nem tetszett az interjú és veszélyesnek ítélte, ezért egyszerűen letiltotta. Pontosan tudni lehet, hogy már az Indexnél is előfordulnak ilyenek, köze nincs ahhoz a laphoz, amely évekkel ezelőtt volt, és amelyet egyszerre több tucat újságíró hagyott ott egyik napról a másikra.

Aki eddig abban reménykedett volna, hogy az Index nem vált teljesen kormánypárti propagandalappá, az jobb, ha elfogadja, hogy ez a valóság. A választások előtt rettegtek attól, hogy MZP megszoríthatja Orbánt, ezért nem hagyták szóhoz jutni a saját felületeiken. Nem hiszem, hogy egyébként ezen múlt a választási győzelem, de ha belegondolunk, hogy hány százezren, vagy millióan olvasták volna el az MZP-vel készült interjút, akkor azért beláthatjuk, hogy volt jelentősége annak, hogy valaki megakadályozta a megjelenését. Az, hogy a súlyos betegségéről visszatérő egykori munkatársat egyszerűen kivágták a laptól, már nem is meglepő, hiszen az emberség nem pont a kormánypárti szimpatizánsok erőssége. Semmi sem számít, csak és kizárólag a párthűség.

Az Index 2 napot kért arra, hogy összeszedhesse válaszát, ami önmagában is nevetséges dolog, hiszen nem annyira bonyolult a történet, hogy két napot vegyen igénybe annak megmagyarázása. Nyilván a pártközpontból kapnak majd valamiféle magyarázatot, ez borítékolható, de a tények véleményem szerint már most is tökéletesen láthatóak. Az Index pártlappá vált, és végrehajtott egy felsőbb utasítást. Nem több és nem kevesebb, de nyilvánvalóan ezt nem fogják ilyen formán beismerni, kitalálnak majd valamilyen mondvacsinált okot, amit eladhatnak a saját híveiknek, hiszen aki képes az önálló gondolkodásra, az nem fogja elhinni. A választások után ez már mit sem számít, hiszen Orbán újabb kétharmaddal vette be az országot, MZP pedig lényegében eltűnt a politikai életből.

De véleményem szerint semmi szükség nem volt az MZP interjú letiltására, hiszen anélkül is nyert volna Orbán, mivel az embereknek szimpatikus volt a békepárti hazudozása. Simán publikálhatta volna az Index az interjút, de nem, ők teljesítik a főnökség parancsát, amivel elárulják saját magukat. Hiszem, hogy vannak olyanok ma az Index szerkesztőségében, akik komolyan hiszik, hogy nem vált pártlappá az oldal és ezt megpróbálják azzal bizonyítani, hogy olyan cikkeket írnak, amilyeneket csak szeretnének. A mostani helyzet viszont ezen újságírók számára is megmutatta, hogy mi is jelenti a valóságot a lapnál. Hiú ábránd az, hogy ott szabadon írhat az ember, mert lehet, hogy nem annyira egyértelmű sokak számára, mint mondjuk a köztévénél – hiszen ott utasításba adják, hogy mit lehet és mit nem lehet -, de azért általában egy újságírónak meg kell, hogy legyen a magához való esze.

De sajnos a köztévénél is voltak többen is olyanok, akik évekig hitték, hogy ők nem asszisztálnak a propagandához, ők valódi újságírói munkát végeznek, mire rájöttek végre, hogy Orbán munkáját segítik azzal, hogy hirdetik a propagandát. Véleményem szerint aki nem veszi észre, hogy milyen közegben dolgozik újságíróként, annak jobb lenne más foglalkozást keresnie. Vannak más elérhető munkák is ám, olyanok is, amelyek többet fizetnek, mint egy újságírói állás. Ha ezt megtenné mindent jóérzésű újságíró, akkor nem nagyon tudna miből meríteni a propaganda, de sajnos van, ahol a pénz fontosabb, mint a gerincesség és erkölcs. Hogy a hírek kiderülését követően felmond-e akár egyetlen Indexes újságíró is, az vélhetően ki fog derülni, de én nagy pénzekben nem mernék fogadni erre.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.