Április 27,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Titkosított hazaárulás?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Harminc évig titokban tartaná a honvédség és a honvédelmi minisztérium, hogy mi történt márciusban abban a 40 percben, amikor a paksi atomerőmű fölött is átrepülve a magyar légtérben tartózkodott egy katonai felderítő drón. 2052-ig nem kapunk választ arra sem, történt-e mulasztás, és ha igen, van-e felelős.

Ez a Honvédelmi Minisztérium által, a HVG közérdekű adatigénylésére adott válaszából derült ki. Persze nem mondom, hogy most kegyetlenül meg kell lepődni, hiszen az a kormány politikájának egyik fontos része, hogy bármi súlyos eseményt egyszerűen letagad, majd a vizsgálat eredményeit akár egy fél évszázadra is titkosítja. Fontos ugyanis, hogy az állampolgároknak fogalmuk se legyen arról, hogy ki is hibázott, amikor 40 percen keresztül vélhetően úgy repült át egy felderítő drón Magyarország felett, hogy arról a magyar honvédségnek halvány fogalma sem volt. Persze Szijjártó szerint a radarokon követték a gyanús repülő eszközt és még a Gripeneket is felküldték az égre, hogy megbizonyosodjon arról, hogy mi is lehet az, de sajnálatos módon nem találtak semmi gyanúsat.

Mondjuk ez nem is meglepő, hiszen 40 perc repülést követően a felderítőgép lezuhant a horvát fővárosban, az incidensnek nem volt halálos áldozata. Ez viszont csupán a szerencsén múlott, ha a magyar légvédelmen múlott volna, akkor ki, tudja hány áldozattal jár a baleset. Az igazság az, hogy vélhetően vagy óriási hibát követett el a magyar honvédség, és fogalmuk sem volt arról, hogy egy több tonnás felderítő drón repült át az országon – Pakstól nem messze, nem beszélve több reptérről -, vagy pedig pontosan tudtak róla, de nem tettek semmit. Utóbbi hazaárulásnak számítana, ezért ilyet kijelenteni nem lehet, de mivel nem rendelkezünk információkkal, ezért csak a találgatás marad.

Valaki hibázott, az szinte biztos, ami miatt ez közérdekű adatnak kellene, hogy minősüljön, de mivel olyan kormányunk van, amilyen, ezért ezt el is felejthetjük. Itt bármilyen, az ország érdekeit háttérbe szorító döntés nemzetbiztonsági titoknak minősül. Paks II-ről sem fogjuk soha megtudni, hogy mibe került a magyaroknak, és itt nem csak az anyagiakra gondolok, hanem arra, hogy vajon ez egy szívesség volt-e Putyinnak valamiért cserébe. Mert hát jól látható volt, hogy az utóbbi években Orbán boldogan dörgölődzött Putyinhoz, szinte három havonta találkozgattak és a háború kirobbanása előtt is ő volt az egyik utolsó miniszterelnök, akivel beszélt Putyin. Vajon mégis mi volt a téma?

Az, hogy egy drónrepülő áthaladhatott az ország felett úgy, hogy semmiféle intézkedés nem történt, nemzetbiztonsági kockázat. Annak felelőseit akár bíróság elé is lehetett volna állítani, ha léteznének még ma Magyarországon független bíróságok. A horvátok nem véletlenül akadtak ki a magyar vezetésre, akiktől válaszokat követeltek. Ezeket ők vélhetően meg is kapták, de erről nem fognak beszámolni a magyar újságíróknak, hiszen az nyilván törvénytelen lenne, ha idehaza titkosítás alatt van ez az adat. De kérdés, hogy a horvátokat megnyugtatta-e a magyar honvédség válasza, hiszen ugyan nem történt tragédia, de ez nem a magyar félen múlott, hanem a szerencsén. Mi van, ha Zágrábban több ember is meghal azért, mert lezuhant egy olyan drónrepülő, amely a magyar légtéren gondtalanul repült át, elérve a horvátokat?

Ebben az országban semmiért sem vállal senki sem felelősséget a politikai vezetésből. Nincs olyan, hogy valaki egy hiba miatt elveszítené állását, esetleg bíróság elé kerülne. Nálunk lassan már nem csak vicc szintjén, de a valóságban is kitüntetés jár azért, ha valaki elárulja a saját hazáját. Mi történt például a Pegasus-üggyel kapcsolatban? Ki volt annak a felelőse? Ki állt bíróság elé azért, mert egy kémfegyvert civilek ellen használtak fel? Lemondott az igazságügyi miniszter? Felelősségre vonták a belügyminisztert? Varga Judit a mai napig a posztján van, míg Pintér Sándor konkrétan még több hatáskört kapott, tehát kvázi kitüntették. Egy ilyen országban kénytelenek élni sokan, ott, ahol ezt a kormányt nem eltakarítja az elégedetlen magyar nép, hanem újraválasztja. Mit lehetne erre mondani, de tényleg? Mikor lesz már elég a magyaroknak? Mikor mennek már ki az utcákra és követelik a kormány lemondását, amely elárulta a saját állampolgárait? De várjunk csak, pont nemrégiben lezárták az Erzsébet hidat egy tüntetés miatt. Van tehát remény ugye?

Van a jó büdös francot, Budaházy György büntetése ellen tüntettek a szimpatizánsai, igen kevés sikerrel. Egy olyan ember büntetésének enyhítéséért, akit többek között terrorizmus vádjával ítéltek 17 év börtönre. Érte tüntetnek a magyarok – legalábbis egy picike csoport -, de a magyar demokráciáért, a jogállamért senki sem megy az utcára. Mi elfogadjuk, hogy 50 évre titkosítottak egy olyan információt, amelynek megismerése közérdek lenne, és ha a közeljövőben valamis hasonló fordul elő, akkor majd azt is elfogadjuk kérdés nélkül. Ilyen ez az illiberális demokrácia kérem szépen, ahol nem a jogállamért, a demokráciáért, hanem egy elítélt terrorista szabadon engedéséért tüntetnek egy híd lezárásával.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.