Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Lehet ezen még rontani, pedig már így is éppen elég nagy szarban vagyunk

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Miközben a nertársak az egyik zsebükből a másikba teszik a törvényesen összeharácsolt szajrét, miközben a táncos lábú korrupt páva Madridban parádézik és Szijjártóval, illetve Szalay-Bobrovniczky Kristóffal (igen, ő pakolja át a csilliárdos érdekeltségeit Hernádi zsebébe) intézkedik, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból, a hvg.hu úgy értesült, távozik a hírszerzés (Információs Hivatal) vezetője, Bunford Zsolt vezérőrnagy, aki állítólag maga kérte a felmentését, és már az utódját is megtalálták. Mármint Rogán Bűnöző Antal találta meg, aki 12 év alatt felhalmozott érdemei elismeréséül az ötödik Orbán-kormányban megkapta a populáció átprogramozása és agymosása mellé a titkosszolgálatok irányítását is. Mint tudjuk – bárcsak feledhetnénk -, a korrupt Orbán egyik frenetikus újítása ez volt: a Belügyminisztériumtól és a Külügyminisztériumtól elvette a titkosszolgálatokat, és odaadta Rogánnak. Már eleve az egy vicc, hogy Rogán alá szervezte be a vezérkos ezt a hivatalt, aki azon túl hogy semmi köze a hírszerzéshez, a soha meg nem bocsátható aljas hazugsággyártásért és nemzeti agymosásért felel.

Nade. Amikor ezt a cikket írom, akkor azt lehet tudni (mostanában sok minden villámgyorsan változik, ami délelőtt még úgy volt, estére már nem úgy van), hogy Bunford már benyújtotta a lemondását, utódját pedig – aki Oláh Krisztián, az Alkotmányvédelmi Hivatal eddigi műveleti főigazgatóhelyettese – tegnap már meg is hallgatta a kirakatparlament fideszes nemzetbiztonsági bizottsága. Nem mintha bármi jelentősége lenne, de nem verték nagydobra, nem a jobbágyokra tartozik. Vicces is, amikor valaki önként felmond, de már meg is van a helyére kerülő utódkáder.

A hvg.hu információi szerint az IH élén igen rövid ideig jegyzett Bunford távozásában szerepet játszott, hogy a kormányzat (azaz Orbán) elégedetlen volt a hírszerzés teljesítményével, a felsőbb politikai vezetés állítólag nem örült annak, hogy még egy nappal a háború kitörése előtt is arról tájékoztatták Orbánt, hogy nem lesz háború. Ezen a ponton visítva röhögtem két percig, mindjárt vissza is térek rá, de még annyit jegyezzünk meg, hogy Bunford nem jött ki jól az újonnan felálló rogánista struktúra irányítóival sem, az illetékes rogánista államtitkárral folytatott nem oly régi munkamegbeszélés nem sült el jól, ezután dönthetett úgy Bunford, hogy inkább távozik az IH éléről. Aha. Pedig az előző ciklusban, amikor is a nemzeti toporzékolásért felelős, a külügyminisztériumot az orosz kémek átjáróházává züllesztő Szijjártó irányította az Információs Hivatalt, Bunford jó kapcsolatban állt a hivataláért felelős teremfutballistával. Ezt most ebben az egyenletben a hajára kenheti, bár nem hinném, hogy az út szélén hagyják, mint például szegény Rácz Zsófiát.

Ez a rogánista hírszerzést érintő hír nem azért hírértékű, mert akárcsak feltételezni tudnám, hogy Bunford Zsolt acélos jelleme nem tűrte a tőle esetleg elvárt disznóságokat. Kétségem nem fér hozzá, hogy ő is pont olyan elvtelen szolga, mint bárki más Orbán környezetében, különben keresnivalója nem lett volna az IH-nál. Ugyanakkor azt is készséggel elhiszem, hogy nem bírta a Rogán nevű új egzecíroztatója pofáját, módszereit, stílusát. Ez nem túl nagy meglepetés, Rogánról úgy hírlik, hogy nemcsak a nem fideszesek, de még a sajátjai is utálják.

Amiért ennek hírértéke van? Szerintem ne higgyük el, hogy akinek köze van az orbánizmushoz, pláne aki ilyen típusú pozíciót tölt be ebben a rezsimben, az saját akaratából tehetne bármit. Akinek volt bármilyen minimális szakmai önbecsülése, lelkiismerete, az szerintem már évekkel korábban megpattant, amikor a hírszerzés még hírszerzés volt, amikor a visszafordíthatatlan Moszkvához dörgölőzés még csak éppen gyerekcipőben járt. 2020-ban, Bunford kinevezésekor ez már messze nem volt igaz. Úgyhogy szerintem ha a vezérkos azt akarta volna, hogy Rogán és sleppje ellenére is maradjon, mert ő a megfelelő és pótolhatatlan ember a feladatra, akkor teljesen mindegy, hogy Zsolti mit szeretne holnaptól csinálni, ebben a rendszerben aligha lehet önként lemondani, felmondani, tovább állni. Ebben a rendszerben csak lapátra kerülni lehet. Aztán jön az új garnitúra, az új főigazgató, akinek van kreditje Orbánnál, Zsoltinak meg Peti kerít valami kényelmes állást a köztudottan vérprofikból álló külügyben.

Aminek hírértéke van másrészt – amitől elkapott a röhögés -, az az a rész, hogy az államvezetés az Információs Hivatal bakijaként könyvelte el, hogy még egy nappal a háború kitörése előtt is arról tájékoztatták Orbánt, hogy nem lesz háború. Ez parádés. Különösen azok után, hogy a cselédek teleordították a nyilvánosságot azzal, hogy a békemisszionárius február elsején lezsírozta nekünk a békét, áldassék a neve, mert Oroszország nem fogja megtámadni Ukrajnát, ezt egy hülye is tudja (via B. Zs. lovagkeresztes uszító). Azért az übergáz, hogy miután Putyin elvtárs a teniszpálya méretű asztal mellett 5 órán keresztül szédítette az ő felcsúti alászolgáját, azaz első kézből vezette félre (jó, nem ő volt az egyedüli), de miközben az amerikai vagy a brit hírszerzés már február 24-e előtt napokkal jelezte, hogy az orosz hadsereg nem mókából sorakozott fel az ukrán határ mellett, több mint négy hónappal a háború kitörése után azért hajtják el távozik saját akaratából a magyar hírszerzés vezetője, mert február 23-án azt mondta Orbánnak, hogy nem lesz háború.

Ha valóban ez a Bunforddal szemben kialakult bizalmi deficit magyarázata, akkor ebből vagy az következik, hogy milyen penetráns állapotban van a magyar hírszerzés (holott elvárható lenne egy ilyen kedélyes oroszbarátsággal a puttonyban, hogy Orbánisztán jobb hírszerző pozíciókkal rendelkezzen Oroszországban más hanyatló országok hírszerzéséhez képest), hiszen semmi jelét nem látták az inváziónak. Vagy az következik, hogy az elvetemült autokrata, féldiktátorok által irányított autoriter, féldiktatórikus rezsimeknek az nyomora, hogy a főnököt kizárólag arról lehet tájékoztatni, amit hallani akar. Különben megnézhetik magukat a rossz hírek szerzői. Márpedig ha abban nem tévedek, hogy a szakemberek már rég távoztak a magyar hírszerzés berkeiből, és mára csak a bólogatásra, egyetértésre, bokacsattogtatásra szakosodott biodíszletek maradtak, akkor annak ez az eredménye. Mondjuk, ha jobban belegondolok, nem hiszem, hogy van élő ember, aki a brutálsikeres moszkvai békemisszió után oda mert volna állni, hogy főnök, ezt kurvára benézte.

Szerintem egyik magyarázat sem túl üdítő, egyik rosszabb, mint a másik. Akkor is, ha Bunforddal azért vitetik el a balhét, mert a magyar hírszerzés egy nagy rakás szar, akkor is, ha azért vitetik el vele a balhét, mert a főnök nem lát ki a moszkvai agresszor seggéből, ezért kockázatos vele olyan dolgokat közölni, amelyeket nem szeretne hallani. Bárhogy is van, ezeken se Rogán se, Bunford utódja nem fog változtatni, rontani viszont alighanem még bőven lehet a helyzeten. Nézzük azonban a jó oldalát ennek a történetnek, aminek attól kezdve, hogy Rogánhoz köze van, nemigen lehetnek jó oldalai. Egyrészt tényleg küldhettek volna valakit Moszkvából az Információs Hivatal élére, és az aligha lenne jobb, másrészt lehet, hogy Putyin is ugyanarra az Információs Hivatalra támaszkodott, amelyik Orbánt arról tájékoztatta, hogy nem lesz háború. Innen értesült arról, hogy néhány nap alatt lazán elfoglalhatja Ukrajnát.

Vicceltem. Kínomban. Ha ennek az értesülésnek csak a fele igaz, akkor is jó nagy szarban vagyunk. Pedig a húsba vágó, egzisztenciális nyomorúságról, amibe taszították az országot, egy büdös szót nem szóltunk.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.