Április 23,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Lassan tizenhárom év hipnotizálásának eredménye

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,462,800 forint, még hiányzik 537,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Mikor és hogyan tudna belebukni Orbán a jelenlegi helyzetbe? 400 forintos euró, hatósági árazás, üzemanyag válság, Oroszországgal való kollaborálás, pedagógus bérek, rendszerszintű lopás, napi botrányok, amik már fel sem tűnnek, maximum Hadházy Ákosnak, és így tovább. Igazából ezek után egy valódi demokráciában, egy valódi demokrata valami ilyesmi beismerést várna a kormányfőtől:

Elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában még ország ilyen böszmeséget nem csinált. Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy mi azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy ezt a Fidesz és a KDNP közös kormányzása valaha is megteszi. Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mint hogyha kormányoztunk volna. E helyett hazudtunk reggel, éjjel, meg este.

Szóval mikor és hogyan tudna belebukni Orbán a jelenlegi helyzetbe? A válasz egyszerű: ha ez az ország valóban úgy működne, mint egy demokrácia. Ha lenne ellenzék, lennének fékek, lennének ellenőrző bizottságok, a köztársasági elnök valódi munkát végezne, lenne független vagy ellenzéki sajtó, egyáltalán ha a tetteknek lenne bármi következménye. Biztos még lenne jó néhány aspektus, amit ha ide illesztenénk, akkor bővülne a sor, amitől az ország nyugati demokráciának tűnne, de ez is bőven elég. 

Csodálkozunk, hogy tőlünk balra, akár egy szolgálati autó magáncélra történő használata esetén magas beosztású politikus lemondani kényszerül, hiszen ez a szabály, és ha valaki nem tarja be a szabályokat, akkor ágyő! Nem mondom, hogy máshol nem próbálnak trükközni, sőt, gondolom, ez nagyon sokszor meg is történik, a politika alapvetően mocskos dolog, de! Ha kiderül, annak rendszerint következménye van, közfelháborodáshoz vezet, a választók joggal várják el, hogy rájuk ne hozzon szégyent a jelöltjük, akit azért juttattak az ország parlamentjébe, hogy képviselje őket. A lopást, hazudozást, simlizést sehol nem nézik igazán jó szemmel. Legalábbis tőlünk balra. A rothadó, züllött, lábon lőtt nyugaton. Ennek csak itt van hagyománya – hogy mást ne említsek -, Móricz már rég megírta a Rokonokban. Itt is, most is ez van: sógor, koma, urambátyám, haver, mindenki aki kiszolgál, és bármit megtesz azért, hogy neki jó legyen. Nincs morális mérce, nem számít a hozzáértés, sőt minél hülyébb vagy, annál jobb, nem kell neked semmit csinálni, majd mi megmondjuk, mit csinálj típusú felfogás. Amit itt látunk, egy mesterien felépített rendszer, egy gyönyörű piramis. A tetején Orbánnal, alatta a hierarchia különféle szintjein az emberei, strómanjai és katonái ügyködnek, hogy ez a korrupt és hazug rendszer tökéletesen működjön.

Egyelőre működik, bár oly sokszor azt hittük, na majd most lesz az a bizonyos pillanat, amikor összeomlik. De nem. Borkaitól Szájerig, a Pegasustól a Covid alatt véghez vitt túlárazott lopásokig, Szijjártó jachtozásától Varga Judit csokos balatoni nyaralójáig, a magáncélra használt honvédségi gépektől Hatvanpusztáig, Mészáros strómantól Kósa Lajosig, Völnertől Rogánig tekerednek a becstelenség szálai. És ezek csak az elmúlt néhány év fékezett habzású botrányai, amiket a kormánymédia vagy elhallgatott, vagy egész egyszerűen fake news-nak titulált. Aki pedig ezeket nyilvánosságra hozta, azt elkussoltatják, levadásszák, tönkreteszik. Ettől függetlenül olyan jól működik a nemzeti agymosoda, amit Tóni üzemeltet, hogy az embereket egyszerűen nem is érdeklik ezek az ügyek.

Mondjuk a zembereket sem értem. De rá kellett jönnöm (és most meg lehet sértődni, az úgy is nagyon megy), hogy az ország lakossága kiállította magáról a kompetenciamérés eredményét, miszerint sokkal több a vak, megvezethető, befolyásolható ember, mint az, aki gondolkodik, és kritikusan szemléli az eseményeket. Ez van. Ez lassan 13 év hipnotizálásának eredménye. Igazoltan több mint hárommillió hívő és ökölrázó Krüger-szindrómás fojtogatja ezt a szerencsétlen országot. Egy becsavarodott hatalommániás pedig éget és lejárat minket a világ előtt ezzel a gusztustalan illiberális elmeháborodásával, és rugdos minket vissza a sötét középkorba. Nem tudom, ha ennek egyszer vége lesz, akkor lesz-e igény arra, hogy valóban egy civilizált és okos országként felzárkózzunk Európához és a többi tagországgal együtt erősítsük a szövetséget. Szerintem nem.

Ezek megbukni nem fognak, mert amit fentebb írtam, az felér 1000 őszödi beszéddel, mégsem történt semmi, úgyhogy ki kell várni ameddig kiöregszik, vagy eltávozik az élők sorából a mi kedves vezetőnk, és akkor talán. Bár azt szokták mondani, hogy ameddig nem fáj eléggé, addig nem fog senki változást követelni. Itt nemhogy nem fáj, hanem az áremelkedések ellenére többen mennek nyaralni, mint a Covid előtt. A boltok, üzletek tele, mintha minden a legnagyobb rendben lenne. Akkor miről beszélünk mi itt? Ezeket azért írom le, mert a minap Gulyás a kormányinfón akkorát hazudott a tizenkét éve elmúlt nyolc év euró-forint árfolyamról, hogy több helyen megrepedt felette a plafon. Miszerint a Gyurcsány, illetve a Bajnai alatt 300 felett volt tartósan. Lófaszt. Jó, közben helyesbített, ezektől már ez is világbajnoki teljesítmény.

Apropó nyaralás. A magyar populáció ilyenkor többnyire megtámadja a mi kutyánk kölykének tengerpartját. A kuna 55 forint körül van, 7 éve is ennyi volt. Az euróhoz képes semmit nem mozdult az árfolyama, ezért is van az, hogy 2023 januárjától bevezetik az eurót. Szigorú költségvetés és fegyelmezett piaci szereplők kellenek ehhez a művelethez. Jobb lesz nekik, mert nem lesznek kitéve az árfolyam ingadozásának. Nálunk ehhez képest az van, hogy hét évvel ezelőtt, 2015 júniusában 310 forint körül mozgott az euró. Ehhez képest több mint 30%-kal gyengült az euróhoz képest. Pedig itt vannak a szomszédban, őket is érintik a világgazdasági folyamatok. Akkor? Akkor az van, hogy nem a forinttal van a gond, hanem azzal, aki éppen irányítgatja az országot. Ezek szerint szarul. Kinek jó ez? Nyilván Orbánnak és az MNB-nek, aki nyerészkedik az árfolyamon és az exporton. Nem is akarják az eurót, mert akkor eggyel kevesebb dolgon tudnának hasznot húzni. Ehhez képest meg olyan posztokat olvasok, hogy: minek nézik az emberek az euró árfolyamát, mikor itthon forintban kell fizetni? Az infantilizált populáció ennyit lát belőle, ennyit fog fel. Ezt okos emberekkel nem tudnák megcsinálni, csak a hülyékkel. Ezért tehetnek meg bármit, bárkivel, bármikor. Alighanem bármeddig. 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.