Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A kormány inflációval kapcsolatos hazugságai

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Úgy bezuhant a jó öreg magyar forint, hogy azt követni sem tudták sokan. A kormány elmondása szerint a 400 forintos euró nem tragédia, de még ha az is lenne, nem ez nem az ő saruk, hanem a háború és az uniós szankciók a ludasok, vagyis ha a háború véget ér, akkor a forint visszaerősödik. Igen ám, de ha valóban az EU és a háború tehet arról, hogy ilyen rossz a magyar forint, akkor a régió más fizetőeszközei is biztosan elértéktelenedtek, nemde? Hát nagyon nem, mivel messze a magyar forint romlott a legjelentősebb mértékben a régión belül, hiszen 14 százalékot veszített értékéből egyetlen év alatt, ami elképesztően sok. Ez meg is látszik a fizetéseken és azon, hogy az ember mennyi élelmiszert vásárolhat a boltokban.

Úgy tűnik, hogy kockázatosnak minősítették a magyarországi befektetéseket, ezért a forint leértékelődött. Hazudhat, amit csak akar a kormány, a forint igenis gyenge az euróval szemben, amivel ők sokat tudnak keresni, de a magyarok zömének komoly gondokat okoz. Idén egy külföldi nyaralás akár több százezer forinttal többe is kerülhet egy családnak, ami persze azt is eredményezheti, hogy sokan inkább itthon maradnak, és mondjuk a Balatonnál költik el a pénzüket Mészáros Lőrinc valamelyik szállodájában. Ez a NER számára nagyszerű, de mindenki más számára tragédia. Egyedül a Nemzeti Bank tehetne valamit a forint megvédése érdekében, de Matolcsy ahelyett, hogy odafigyelne arra, hogy ne értéktelenedjen el a forint, inkább hagyja, hogy az infláció az egekbe emelkedjen, hiszen ő elképesztő pénzeket kereshet ezzel.

De térjünk vissza a régiós fizetőeszközökre, amelyek közül sok ugyan valóban veszítettek értékükből, de például a cseh korona erősödni tudott az euróval szemben. De még amely fizetőeszközök gyengültek is – kuna, zloty, lej –, azok is elhanyagolható mértékben. De akkor mégis mi történt a forinttal? A nem megfelelő gazdasági döntések miatt egyre kevesebben hisznek abban, hogy megéri befektetni Magyarországon, ami miatt csökkent a forint értéke. Ez viszont nagyszerű többek között a magyarországi autógyáraknak, amelyek exportra termelnek, illetve a külföldi turistáknak is. De még a kormánynak is nagyszerű, mert növekedni fog a bevételük, amire most óriási szükségük van, hiszen a költségvetési hiány kegyetlenül elszállt.

Egyedül a magyar adófizetőknek nem jó ez az egész, hiszen ők fizetik meg az árát a kormány ilyen irányú gazdaságpolitikájának. De hát mely kormánydöntés alkalmával fordult az elő, hogy ne az adófizetők lettek volna azok, akik végső soron súlyos árat fizettek? Elég megnézni például a légitársaságokat érintő ún. extraprofitadót, amelyet a legtöbb légitársaság – egyáltalán nem meglepő módon – áthárít az utasokra, és amely miatt voltak olyanok is, akik inkább visszamondták a jegyüket. Nem annyian, amennyiről a propagandamédia hazudott, de igen, vannak ilyenek is. Pofázhat itt a kormány, hogy mocskos Ryanair és egyéb társaságok, de mit várnak, amikor egy a járvány miatt óriási veszteségeket termelő céget extra adóval próbálnak megsarcolni?

Minden egyes intézkedést átgondoltak ezek, hiszen pontosan tudják, hogy a magyar ember maximum panaszkodik egyet, de semmit sem fog annak érdekében tenni, hogy ne vele fizettesse meg a kormány a saját hibáit. Arról nem is beszélve, hogy ez a drága nép kétharmados többséggel választotta újra Orbánt és csapatát. Így aztán legalább négy évig el kell viselnie minden Magyarországon élőnek, hogy feladatuk ellátásra teljesen alkalmatlan miniszterek vezetik az országot a gödör legmélyére. Erre szavazott 3 millió ember, ezen nincs mit magyarázni. Ha ezeknek az embereknek ez kellett, akkor most ne siránkozzanak, ha nem tudnak elmenni külföldre nyaralni, esetleg nem tudnak annyi élelmiszert venni a boltban, amennyit szeretnének, mert a fizetésük, nyugdíjuk elértéktelenedett. Ez nem csupán a covid és a háború, hanem a kormány nem megfelelő gazdaságpolitikájának hatása. Letagadhatja ezt az összes miniszter, ha nagyon akarja, de a tények makacs dolgok.

Még csak azt sem mondom, hogy egyes intézkedésekkel nem direkt rontották a forint megítélését, hiszen végső soron nekik megéri, hogy ennyire rossz a forint. Az adófizetők zsebéből lopnak még többet, ráadásul nekik, a legalább havi 1 milliós fizetésükkel nem nagyon kell amiatt aggódniuk, hogy lesz-e mit adni holnap a gyereknek. Ők messze nem érzik úgy át az áremelkedés és az infláció hatásait, mint azok, akik eddig is spórolni voltak kénytelenek, hiszen fizetésük csak a túlélésre volt elegendő, a legkevésbé se egy decens életre. A legszomorúbb az, hogy sok eddig is nyomorban élő állampolgár szavazott ezekre, amivel elérték, hogy még nagyobb nyomorba kerüljenek. Ha naiv lenne az ember, akkor azt hihetné, hogy ha valami, akkor ez majd felébreszti az embereket, de ilyenbe belegondolni sincs értelme, hiszen a rezsicsökkentés hazugsága sokaknak bőven elegendő. Sajnos most itt tartunk, és ez csak rosszabb lesz.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.