Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Profitpax

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Mivel az „extraprofit” kifejezést a közgazdaságtan nem igazán ismeri, helyét ezért csakis a politológiai szakzsargonban tudom elképzelni. Ilyetén joggal nevezhetnénk annak mindazon pénzeszközöket, amelyek – bármily csalafinta módon – a maffiaállam „kedvezményezettjeinek” a zsebeiben veszítették el közpénz jellegüket. Az állami tulajdonként definiált közvagyon profitábilis elemeinek magánosítása is jobbára ebben a körben termeli a megingathatatlan NERkötelezettséget. Az olyan extraprofi bűnözők, mint a templomegere Orbán nyugdíjmegtakarításait organizáló prof. dr. Mészáros, a traffipaxokat és ledér tévésztárokat elvakító Lázár, a propagandaügyileg mindig prompt Rogán – és még rémsokan mások – tántoríthatatlanul profilozzák élet-, mozgás- és forprofit-terüket az irigység magyar tengerében. (Becsszó nem a Balcsira utalok ezzel.) Ezek ám az igazán spéci bevételek: a látszatmunkák, a visszaosztások, a túlszámlázások. a kapcsolati tőke és a kizárt verseny generálta nyereségek – nem pedig azok, amelyek után most, célzottan és rámutatásos alapon, mohón koslatnak a pénzügyérek.

Dúlnak az indulatok kórságszerte, elvégre nem mindennapos dolog különadót kiróni valami olyasmire, ami különben nincs is. Az egyik légitársaság vezérdirektorának pl. az újmódi padlássöprés hírére elszállt az agya: áperté leidiótázta a gazdaságfejlesztési miniszterünket. Nem is egyszer – ismétlés a tudás anyja, gondolhatta – amit azért nem értek, mert legalább annyira süt az illetőről a hozzáértés, mint Rezsiszilárdról az intelligencia. A nemtudomka Zsófika is végleg Ráczalmásra költözött. Ha nem tévedek, a keresztényüldözés áldozata lett ő is – lesem a tévét, hogy mikor mondják be végre. A páratlanul sikeres népszavazás folyományaként az óvodások nemváltoztató műtétjeit – a hosszú várólista ellenére – visszamenőleg is betiltotta az egyenruhások felügyelte egészségügy fura ura. A Bábolnai Nemzeti Ménesbirtokot (cím: 2943 Bábolna Mészáros u 1 szám) átnevezték „Bábolda Park Hotel Residence Rendezvénycentrum Lówellness & Spa”-ra, és kizárólag orbánbábok vehetik igénybe, az Országgyűlési büféjével és a Karmelita kolostor étkezdéjével ekvivalens árfekvésben. Farrkasházy Tivadarr tudatta az MTI-vel: teljesült élete álma, nincs több raccsolás (más néven rotacismus), végre megtanulta rrendesen kiejteni az „r” betűt, nyelve immárr helyesen perrdül, így már nyugodt lélekkel visszavonul, tőle ne várrjon senki dalt. Rrosszakarói szerint ez volt élete első poénja. Az angol szurkolók kifütyülték a himnuszunkat – pontosabban azokat, akik azt is kisajátították, mint minden mást. 

Rendben, a felsoroltakból valóban nem mindennek van köze a profithoz – de azért elég extrák, nem?

Olaj a tűzre, hogy a drágajó zsebdiktátorunk is éppeg a békeidőben példátlanul magas, infláció közepette tartotta alkalmasnak az időt a saját – valamint a zsebibabái – zsebügyét intézni. Igaz, a „békeidőt” újmagyarosítottuk „háborús veszélyhelyzetre”, de mifelénk az ilyen átnevezések átlátszóbbak, mint maga a kormányzati üvegzseb. A rontom-bontom médiagárda anglikánonosítja a jelenséget „Windfall tax” néven és úgy tesz, mintha ez másutt ősidők óta bevett gyakorlat lenne. Márpedig jómagam tisztán emlékszem, hogy ez az inflációhajhász ötlet e honban először a habonyi kampánybugyrokból szabadult ki anno, az energiaszolgáltatóknak címzetten. A szokásos galambocskának indult, aztán semmivé foszlott, de most hogy totál üres a kassza, esmént bevetették. Itt Pesten az én korábbi áram- és gázszolgáltatóim már az MVM néven futnak – kíváncsi vagyok: most hogy így egyesülve a NER zsebében cincognak, mennyiben sújtja majd őket a különadó?… Miként békíthető össze a rezsiharc és a rezsiszámlát kiállítók bel-békeharca hátraarc nélkül? Nem vagyok a téma Nógrádija, de tudtommal a profit az, amit a kiadások levonása utáni, adózás előtti nyereségként könyvelnek el. Illdomos-é egy speciális adóval megspékelni az EGYES cégek, társaságok teljes árbevételét, tekintet nélkül az indokolt bér-, működési és egyéb költségekre, a piaci versenyben kialakult tényleges profithelyzetükre? A bármely cumiztatást megtapsolókkal ellentétben nekem ez a „politikusi” praktika nem annyira a felelős államháztartást – inkább már a zsebmetszői mentalitást idézi. Na és mégis hogyan fogja a kormány megakadályozni, hogy az érintett ágazatok szereplői ne hárítsák tovább azon melegében a fogyasztókra az újabb sarcot? Avagy: akit „megvédenek”, az ne csodálkozzon, ha meg kell fizetnie az árát?… 

Égető a kérdés az is: vajh’ lesz-é egyhamar béke, társadalmi egyetértés, elfogadás – horribile dictu: Békemenet! – az extraprofit láza táján? Dakota közmondásokkal már tele a padlás, de egy békepipának őszintén örülnének a magamfajta extraprolik. Olyat ugyanis rég pipáltunk.

Pax et Paks vobiscum.

Pandula Dezső

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.