Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ha már mindenáron spórolni akarnak, megspórolhatnák, hogy teljesen kreténnek néznek

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Addig háttérbeszélgetnek a nertársak, ameddig a szó szoros értelmében is kiháttérbeszélgetik az országot a nép alól, és miután a nép végül is ezt akarta, meg is fogja kapni. Igaz, hogy ez egy választott diktátor (nem én neveztem így a törzs főnökét, hanem Körösényi András neves politológus bele Schmidt Mária és egyéb NER-értelmiségi szekértolók arcába) által vezetett országban, ahol a rezsim nem tartja tiszteletben a fennálló törvényeket, konvenciókat, eljárási szabályokat, hanem folyamatosan felülírja azokat, nem olyan nagy művészet.

Ugyanakkor, amikor Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős friss miniszter kedden megháttérbeszélgette magával és a közönségével, hogy a globális folyamatok tehetnek a maga alá fosott forintról, amely forint szabadesését majd a háború vége fogja megállítani, a kormány biztosan nem, Kocsis Nembuzeráns Máté szintén háttérbeszélgetett egyet arról, hogy egy napon lehet 2024-ben az európai parlamenti és az önkormányzati választás. Az állampárti médiaszörnyetegbe (KESMA, Mediaworks) való beolvasztás/beolvadás előtt álló, jobb időket megélt Origo nevű bulvárszennylap beszámolója szerint – nyilvánvalóan szívesebben csacsognak a bátor fideszes nagyágyúk, ha csak seggnyalók veszik körbe őket – Kocsis azt bírta mondani:

„Mostantól mindig egy időben tarthatják Magyarországon az európai parlamenti és az önkormányzati választást, így 9-10 milliárd forinttal olcsóbb lesz a lebonyolítás”.

A fideszes állampárt MIÉP-ből szabadult parlamenti frakcióvezetőjének mondanivalójából – aki korábban ráuszította a titkosszolgálatokat mindazon civil szervezetekre és médiaorgánumokra, amelyek (még) az államtól és/vagy a Fidesztől függetlenül működnek – az is kiderült, hogy az önkényuralom malmai pont olyan sebesen őrölnek, ahogy szoktak: a törvényjavaslatot már a jövő héten beterjeszthetik. Ha a parlament elfogadja (tűkön ülhetünk, hogy vajon elfogadja-e), akkor a 2024 októberéig hivatalban lévő településvezetők sorsáról már tavasszal döntenek a választók.

Az Origo alákérdezésére Kocsis úgy okoskodott, hogy a javaslattal kapcsolatban alkotmányossági aggályok sem lehetnek, mivel „a jelenleg hivatalban lévő önkormányzati vezetők mandátuma 2024 októberéig tart majd. Májusban arról dönthetnek a választók, hogy 2024 októberétől 2029 októberéig kik vezessék az önkormányzatokat”. Nem vagyok egy diktatórikus jogászkormánypárt első vonalbeli kádere, de alkotmányossági aggályok ide vagy oda, azért így két nap után is azt kell mondanom: marhára remek ötletnek tűnik, hogy bukott polgármestereknek és képviselőtestületeknek 5 hónapon keresztül kell úgy ellátniuk a feladatukat, hogy már megbuktak. Milyen menő lesz úgy dolgozni még hónapokig, hogy tudod, hogy elveszítetted a választást. Vagy ez fog lendíteni a munka (értsd: közfeladat) minőségén, vagy semmi.

Szerencsére pontosan tudjuk, hogy nem ez a spórolásnak csúfolt jogászkodási bohózat célja, hanem az, hogy miután fasz se tudja, hogy a korrupció állampártját milyen állapotban éri 2024, arra gyúrnak, hogy a hagyományosan magasabb önkormányzati választási részvétellel megdobják a hagyományosan jóval alacsonyabb EP-választási részvételt is. Ahogy a parlamenti választással is megdobták a végül így is érvénytelen és eredménytelen homofób népszavazásukat, ami totális érdektelenségbe fulladt volna, ha nem éppen a választás napján tartják. Igen, persze, hogyne, azzal is spórolni akartak, semmi más szándékuk nem volt.

Abban reménykednek – a narancssárgába borult ország térképén végig nézve egyáltalán nem alaptalanul -, hogy mivel foglyul ejtették az országot, rendeletileg kormányoznak, végül is teljesen mindegy, hogy mi lesz 2024-ben, hogyan kopik fel az álla mimagyaroknak, megnyerik az összes választást. Az összes település fideszes polgármestere a Fidesz EP-képviselőjelöltjeivel kéz a kézben kampányol majd, a szoros árukapcsolás pedig kétfrontos győzelmet jelent majd. Ráadásul ott van elrettentő példának Budapest, ahol – zárójel – egy nagyon sokadik, előkészítés alatt álló salátatörvény-javaslat szerint a Vörösmarty, a Széchenyi és a Podmaniczky teret államosítanák, azaz elvennék a fővárostól. A három tér a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-hez kerülne, az meg továbbadná ingyenes kezelésbe a tök véletlenül fideszes 5. kerületi önkormányzatnak. Az államosítás egyik célja nyilvánvaló. A Vagyonkezelőtől az 5. kerület megkapná a szóban forgó terek használati szabályzásának, rendezvények céljára való bérbeadásának jogát is. A Vörösmarty tér esetében elég a karácsonyi vásárokra, Könyvhétre gondolni. Ezek bevétele a szabad prédának tekintett főváros helyett az 5. kerülethez jutna. Hogy mennyire egyértelműen és súlyosan alkotmányba ütköző elképzelés a három fővárosi tér tervezett lenyúlása, amivel Budapest akár évi félmilliárd forintot is veszíthetne a döntéssel, talán nem szorul magyarázatra, ha mégis akkor ITT egy magyarázat.

Mivel ebből a feltételes módból hamarosan visszafordíthatatlan bizonyosság lesz a választott diktátor akaratának megfelelően, addig is itt egy érdekes adat: az Orbán-rezsim 2010-es hatalomra kerülés óta 2021 decemberéig 300 (azaz HÁROMSZÁZ) alkalommal módosították, 300 ponton írták át a választási törvényt, ami egy demokratikus jogállamban teljesen elképzelhetetlen és elfogadhatatlan ügymenet. Átlagosan kéthetente variáltak, mókoltak, gányoltak valamit a választási szabályokon. Minden egyes matatás az állampárt és a diktátor hatalomban maradását célozta. Most is ez következik. Aztán az önkormányzati választásra felpörgetett populáció tömött sorokban leszavaz az állampárt EP-képviselőire is, hiszen a diktátor megmondta, hogy a 2024-es európai parlamenti választás is SORSDÖNTŐ lesz (mint minden választás, mióta az utcai harcos politikai fennállását jegyezzük), és nézetem szerint nemcsak arra gondolt, hogy a szélsőséges haverjainak jól kell szerepelniük Európa-szerte, hanem arra is, hogy hazaáruló ellenzékiek nagy számban ne nagyon tudjanak labdába rúgni Brüsszelben. Ezért került elő a spórolás varázsszó Finkelstein rongyos kottájából.

Jó, hát kicsit sem vicces spórolásról handabandázni, miközben évente csilliárdokat égetnek el propagandára (volt már olyan is, hogy egy alig bő hónap alatt 20 milliárdnyi közpénzt szórtak a Balásy nevű kedvenc haverjukra Rogánék), de ha már ilyen vicces csávó ez a Kocsis, próbálom a jó oldalát meglátni ennek az átlátszó, álságos vergődésnek. Vicces, bár sokkal inkább röhejes, hogy miközben 9-10 milliárdokat eddig egy-egy közepesen sikeres gyűlöletkampányra röhögve elbasztak, most komoly tételként beszélnek erről az összegről, pláne hogy 2024-et fogunk írni, amikor ez a bohózat aktuális lesz. Ez is egy szép beismerés lenne, ha az igazi szándéktól el tudnánk tekinteni. Mert akkor elmondhatnánk, hogy ha már 10 milliárdnak ekkora feneket kell kerekíteni, akkor jó szarul állhatnak az ország közpénzügyei. Tudtuk, csak nem sejtettük.

Az igazi szándék ismeretében azonban sokkal fontosabb, hogy ha már spórolni akarnak, megspórolhatnák azt, hogy teljesen kreténnek néznek. Nekem van egy remek javaslatom. Szerintem mostantól nem kellene semmilyen fajta választásokat tartani, hiszen az garantáltan tök ingyen lenne. Nem kétlem, hogy a végcél úgyis ez. Akkor meg nem kell szarozni. Nem macerás ez a nevetséges 9-10 milliárdonkénti spórolás? Vagy jó, legrosszabb esetben lehetne öt évente egy választás (minden egyben), amin kizárólag Orbán Viktor és a Párt indul, csak azért, hogy meglegyen a látszat. Minden egyéb választás megszervezésének költségét akkor is el lehetne lopni, nem? De. Az meg alkotmányos költségestül a sokszorosa a 9-10 milliárdnak. A végcél úgyis ez. Mert nekik mindenáron, minden szinten nyerniük kell. Az idők végezetéig. Ahhoz meg más nem kell, csak szabályt gyártani az éppen soros cél teljesítéséhez. És még csak 2022 júniusa van.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.