Április 23,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Mert akinek sok pénze van, az nem spórolhat?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,462,800 forint, még hiányzik 537,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Egyre több kormány jelenti be, hogy itt az ideje annak, hogy spórolásba kezdjenek az emberek. Itt nem arra kell gondolni, hogy kevesebb élelmiszert kellene vásárolniuk, vagy egyéb, az életüket komolyan befolyásoló eseményre, hanem arra, hogy sok olyan szektor van, amely egyszerűen elpazarolja a források egy részét. A döntés érthető, nemcsak az orosz háború miatt, hanem azért is, mert a saját környezetünket tesszük tönkre azzal, hogy kiszipolyozzuk a természetet. Nyilvánvalóan szükségünk van egyes energiaforrásokra a létfenntartáshoz, de nem mindegy, hogy miként használjuk fel ezeket. Emiatt terveznek spórolni egyes területeken, amit úgy hiszem, minden épeszű embernek meg kellene értenie. De mivel Magyarországon a minél olcsóbban, minél többet az átlag gondolkodásmód, ezért a spórolás szó, mint olyan, nem nagyon létezik a Fidesz-pártiak szótárában.

Meg is jelent egy szép kerek cikk a Magyar Nemzetben azzal kapcsolatban, hogy idehaza is egyre több politikus kéri arra az állampolgárokat, hogy ahol tudnak spóroljanak. Ezek közül konkrétan Tüttő Katát emelték ki, aki szerintük ne szólítson fel semmiféle spórolásra, hiszen ő maga olyan gazdag, hogy a görög tengerparton lovagolt, ami több százezer forintba került. Nem semmi tényfeltárás ez, kérem szépen. Aki gazdag, az ne szólítson fel senkit sem arra, hogy spóroljon. Csak azt nem értem, hogy egy tengerparti lovaglás mégis miféle károkat okoz az európai gázfelhasználásnak? Több energiát használt fel Tüttő Kata a lovaglás során, ezért ne pofázzon arról, hogy mondjuk aki csak teheti, használjon kevesebb gázt vagy áramot?

Értem én, hogy a jobboldal megpróbálja elhitetni a választóikkal, hogy spórolni hülyeség, csak ezzel óriási károkat okoznak, ugyanis valóban nagy szükség lenne arra, hogy az egyes kormányok hatékonyabban használják fel az országban termelhető energiát. Ez a háborútól függetlenül is egy fontos dolog lenne, ami egyébként meg is mutatkozott a zöld mozgalmak megerősödésével, de a Covid miatt ez a téma háttérbe szorult. Mindenki a járvánnyal volt elfoglalva – érthető módon persze -, ezért ezek a kérdések lekerültek a napirendről. A Covid viszont lecsengeni látszik, a háború pedig súlyos problémákat okozott a világgazdaságban, ami miatt a spórolás most életszerű megoldásnak látszik. Egyrészt az energiatakarékosság segít a környezetünk helyreállításán, másrészt pedig pénzt spórol meg a különböző kormányoknak, amelyek így át tudnak csoportosítani forrásokat más, sokkal fontosabb területekre.

Óriási felelőtlenség most, egy ilyen fontos időszakban kifigurázni mindazokat, akik arra figyelmeztetnek, hogy ha egy kicsit visszafogjuk magunkat, akkor óriási segítséget nyújthatunk másoknak és a környezetünknek. Tudom, hogy a konzervatív felfogás szerint nekünk, embereknek minden is jár és a saját céljaink elérése érdekében lényegében bármi feláldozható, de nem ártana azokra is gondolni, akik másként vélekednek erről. Elérkeztünk egy olyan korszakba, amikor is rajtunk múlik, hogy mit teszünk a minket körülvevő világgal, tönkretesszük azt, vagy megvédjük saját magunktól. Azzal, hogy kevesebb fosszilis energiahordozót használunk, óriási segítséget nyújthatunk a globális felmelegedés elleni harcban.

Tudom, hogy alapvetően nem erre alapoznak azok, akik a spórolás mellett állnak ki, hanem arra, hogy ezzel kevesebb orosz olajra lesz majd szükségünk, ami majd komoly bajba sodorja Putyint és az orosz vezetést, ami miatt majd szépen véget ér a háború. Naivitás lenne azt gondolni, hogy annak ekkora hatása lenne a harcokra. Putyin teljesen megőrült, akár a teljes orosz gazdaságot is kockára tenné azért, hogy beteljesítse régi vágyát, és megkaparintsa Ukrajnát. Fölösleges racionálisan gondolkodni egy olyan emberrel kapcsolatban, aki vélhetően halálos betegsége miatt minden mindegy alapon lerohant egy szuverén, független országot. Putyin nem ért a szép szóból és vélhetően az erőből sem, ezért a háború végét valószínűleg az jelentheti majd, ha a betegség elhatalmasodik felette, és nem lesz képes arra, hogy tovább irányítsa az országot.

Nyilvánvalóan a különböző embargók és nyugati cégek kivonulása segít az ukránok helyzetén, de a háború megfékezésére önmagában nem elég. Mint ahogy a spórolás sem, viszont ha megtanulunk takarékoskodni, akkor rájövünk arra, hogy mekkora energiát használtunk fel és el teljesen fölöslegesen, ezzel súlyos károkat okozva a saját környezetünknek. A légkondicionálók lecsavarása, vagy a fűtés pár fokkal való csökkentése nem ördögtől való ötlet, és nem fogja senki halálát sem okozni. Az más kérdés, hogy inkább a házak szigetelésére kellene koncentrálni, de mire ide eljut a kormány, addigra már mindegy is lesz a Földön élő embereknek. A spanyolok vagy most a németek viszont bele mernek állni abba, hogy olyan döntéseket hozzanak, amelyek egyesek számára elfogadhatatlanok. Felvállalták, hogy talán egy kis ellenállásba ütköznek majd ugyan, de végső soron mindenki belátja majd, hogy ezekre a döntésekre szükség volt.

A propagandamédia tehát inkább beállhatna az ügy mögé ahelyett, hogy viccet csinál ebből az igenis fontos dologból. Arról nem is beszélve, hogy a kormány, amelyet olyan büszkén támogatnak, épp óriási adósság irányába tereli az országot. A költségvetési hiány történelmi szintet ütött meg, és ki tudja hol állhat meg. A kormánynak sürgősen óriási pénzekre van szüksége, amelyek fedezete jelen állás szerint nem látható. Nem kellene tehát úgy tenni, mintha minden a legnagyobb rendben lenne, mert egyáltalán nincs így. Megint csak mi haladunk szemben az árral.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.