Április 18,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Lassan sajnálni kellene a szegény bécsieket?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,324,946 forint, még hiányzik 675,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép kis kampánycikket írt Bohár Dániel a 888 nevű szennyportálra, ahol is kifejtette, miért számít ő Bécs-szakértőnek, és miért jelenthető ki az, hogy ameddig az osztrák főváros leépül, addig a magyar főváros Karácsony Gergely vezetése ellenére is folyamatosan fejlődik. Nem viccelek, egészen komolyan ezt mondta Bohár, aki őszintén hiszi, hogy régen jobb volt Bécs, ma már viszont ellepte a meleglobbi, és egyébként is folyamatosan romlik az életszínvonal. Bezzeg Budapesten, amely nem hogy beéri Bécset, de vélhetően le is előzi szépen, amennyiben sikerül egy jobboldali városvezetőt megválasztani, aki Karácsony helyét átvéve megkap majd minden támogatást a jelenkori kormánytól. De lássuk Bohár konkrét kijelentéseit, hogy perspektívába tudjuk helyezni ezt az egészet.

Kisgyerek korom óta gyakran járok Bécsbe. Talán az osztrák fővárost tekintve a leghelytállóbb az összehasonlítási kompetenciám, hogy az évek során miként változott a város. A kilencvenes években Bécs a nagybetűs nyugat volt számomra tisztaságával, rendezettségével, gazdagságával és azokkal a jólöltözött kulturált osztrák embereivel. Na, mára ebből csupán csipetnyi maradt.

Bécs jóval züllöttebb állapotban van, mint 2–3 évtizeddel ezelőtt.

Lehet, hogy Bohár szemei kápráznak, mert nem nagyon van olyan lista, ahol Bécs ne előzné meg Budapestet, hiszen elég abba belegondolni, hogy alapvetően Ausztria mennyivel fejlettebb Magyarországnál. Körülbelül értelmetlen lenne azt feltételezni, hogy egy fejlettebb, gazdagabb ország fővárosa nem fejlődik az országgal együtt, és szárnyalja túl egy jóval fejletlenebb ország fővárosát. Épülnek szép stadionok Budapesten, illetve komoly felújításokat hajtanak végre egyes területeken, de ez csak a város kinézetén változtat, a mentalitás nem fog megváltozni ettől, mint ahogy a legalapvetőbb problémák sem tűnnek el. Karácsony konkrétan arról beszélt még hónapokkal ezelőtt, hogy ha nem tesz valamit a kormány, akkor csődbe fog menni a város.

Ennek oka nem az, hogy Karácsony elpazarolja a pénzt, amit kapnak a kormánytól, hanem az, hogy egy sor bevételtől fosztották meg őket, miközben a szolgáltatások mennyisége nem csökkent. Kevesebb pénzből kell tehát fenntartani a fővárost úgy, hogy minden eddigi teendő továbbra is hozzájuk tartozik. Egyszerűen túl alacsony a főváros költségvetése, ezért ki vannak szolgáltatva a kormánynak. Annak a kormánynak, amely bosszúból megpróbálja teljesen tönkretenni nem csak Karácsony Gergelyt, de ezzel lényegében több millió magyar létét is a fővárosban. Nem azért került csődközelbe a főváros, mert Karácsony alkalmatlan a város vezetésére, hanem azért, mert a kormány – pontosabban fogalmazva Orbán Viktor – így döntött.

Azonban az a helyzet, hogy egy (Karácsony Gergely főpolgármester-mentes) Budapest bőven fel tudja venni a versenyt Béccsel. Miközben az osztrák főváros folyamatosan épül le, aközben a magyar főváros (Karácsony minden megmozdulása ellenére) folyamatosan fejlődik. Ilyen esetben a dinamika a lényeg. Az egyik lefele, a másik felfele. Azon metszéspont környékén járunk, ahol átfordulhat az érzet. És fontos, hogy én most az érzetről írok, arról, milyen élni, létezni a két fővárosban.

Ha már ennyire szeret eljátszani a gondolattal a kedves propagandista, akkor játsszunk el azzal a gondolattal, hogy egy Orbán-mentes kormány talán nem elvonna a fővárostól, hanem adna pénzt, aminek köszönhetően valódi fejlődésen menne át Budapest. Ha nem büntetnék meg a teljes fővárost azért, mert nem csak, hogy volt pofájuk egy ellenzéki városvezetőt megválasztani, de a legutóbbi parlamenti választásokon is tudatták a kormánypárttal, hogy a főváros márpedig ellenzéki marad. Karácsonyt nem sikerült a kormánypártnak hiteltelenné tennie, ezért vélhetően a soronkövetkező választáson sem fog alulmaradni a kihívójával szemben, akiről még nem tudni, hogy ki is lehet. Lehet, hogy a főváros szűkölködik pénzben és nincs minden fejlesztésre garancia, de a főváros lakói sokadszorra is biztosították afelől az ország vezetését, hogy ők a másik tábort gyarapítják, és nem kérnek egy újabb Tarlósból.

Persze rám lehet cáfolni a jövőben, de véleményem szerint a legutóbbi választás fővárosi eredményei tökéletesen mutatják azt, hogy nem lesz könnyű dolga Orbánnak Budapesten, ha egy olyan jelöltet akar indítani, aki sikerrel megnyerheti a választást. Véleményem szerint Fürjes Balázst indíthatják, hiszen jól ismeri a fővárost és őt is jól ismerik ott, képes vitára is, illetve egy fiatalabb nemzedék tagja. Kérdés viszont, hogy az ellenzékivé váló fővárosban van-e bármi esélye a győzelemre. Az ilyen, a fentihez hasonlóan, hazug, ostoba cikkek egészen biztosan nem fognak neki segíteni, hiszen véleményem szerint kevés olyan magyar van, aki komolyan hiszi, hogy Bécsben az életszínvonal egyre csak romlik, a budapesti életszínvonal pedig egyre közelít a bécsihez.

Nem állítom, hogy Budapest egyébként nem lenne egy európai szintű főváros, mert valóban az, de akkora a különbség Budapest és a vidék között, mint Ausztria és Albánia között, amely különbség egyszerűen behozhatatlan. Ausztriában ilyen nincs, ott a vidéken is jól élnek az emberek, messze nincs akkora szegénység. Az tehát, hogy sikerült egyetlen várost európai színvonalra emelni – ott volt az már évszázadok óta egyébként – önmagában nem akkora siker, a siker az lenne, ha a vidéket is sikerülne végre felzárkóztatni a fővároshoz.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.