Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A semmiből nem lehet valamit teremteni

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nagyon büszke a kormány és büszkék a propagandistái is arra, hogy a benzin ára jóval olcsóbb, mint bármely más környező országban. Csak éppen abba nem gondolnak bele ezek a remek emberek, hogy ezt az olcsó üzemanyagot ha nem a felhasználók, akkor az eladók fizetik meg. Mert olyan, hogy senki sem fizeti meg ezt a mesterséges csökkentést, olyan nincs. Lehet, hogy Józsi bácsi örül annak, hogy továbbra is 480 forintért tankolhat, miközben külföldön az ár jóval magasabb, de abba megint csak nem gondol bele, hogy a kút üzemeltetője lényegében veszteséget kénytelen termelni. Neki is van családja, vannak alkalmazottai, akiket képtelen lesz egy idő után eltartani, hiszen ha az állam nem segíti ki őket, akkor egyszerűen lehetetlen lesz fenntartani a kutakat. Hogy az árstop kivezetésével – mert nyilván nem tart ez se örökké – hány kút fogja végleg lehúzni a rolót, azt nem tudni, mindenesetre vélhetően ez is jól jön majd a kormánynak, hiszen a saját ún. vállalkozói áron alul megvehetik majd ezeket a kutakat és komoly profitra tehetnek majd szert.

Az is a vita egyik alapvetése, hogy amiatt, hogy olcsóbban tankolhat az átlag magyar, több marad a pénztárcájában, ezért többet tud vásárolni, amivel másoknak munkát ad. Ez nagyszerűen is hangzik, csak nem feltétlenül fedi a valóságot. Hogy ezt szemléltessem, egy állampárti propagandista Facebook-bejegyzése alatti értetlenkedő hozzászólást emelnék ki, amely szerintem jól mutatja, hogy még az ő szavazóik között is vannak olyanok, akik rájöttek arra, hogy teljesen hülyének nézik őket.

A kenyér ára amúgy is az egekben, meg másé is, mindent annyiért adnak, amennyiért akarnak! Hiába vitték le az egyes termékek Áfá-ját, nem éreztük! Hiába van árstop, bőven ráteszik a másik árura, észre sem vesszük, sőt!! Na, ezzel kellene valamit csinálni, mert kb. hülyének érzem magam…

A kedves kommentelő nyilván nem a kormányt hibáztatja a nem megfelelő intézkedések miatt, hanem az eladót vagy a termelőt, hiszen hogy képzeli azt, hogy más módszerekkel próbálja megtermelni a bevételét? Úgy képzeli ezt, hogy a piac így működik, szabad verseny van elviekben, ahol csak a legerősebbek maradnak fenn. Értem, hogy a kommentelő felháborodik azon, hogy a kormány ígéretei ellenére sem tud többet megspórolni, de a dolgok így működnek. Ezt csak úgy lehetne elérni, ha a bérek is megfelelő mértékben növekednének, nem is beszélve a nyugdíjakról, amelyek lassan már az infláció mértékét sem követik, tehát egyre kevesebbet érnek.

Lehetne olyan állami intézkedéseket hozni, amelyek valóban segítenének a vásárlókon – ilyen lehetne például az ÁFA csökkentése -, de ezeket nem húzza meg a kormány, hiszen már így is óriási a költségvetési hiány. Plusz bevételekre lenne szüksége a kormánynak, amit most épp a nagyvállalatok extra adóztatásával kíván elérni, csakhogy ezt megint ki fogja megfizetni? Igen, kitalálták: a vásárlók, vagyis mi. Tehát aki most nagyon örül annak, hogy a csúf, extraprofitot termelő nagyvállalatokat végre megbünteti a kormány, az gondolja át, hogy mi is a valóság ezzel szemben. A fideszes és ellenzéki szavazó, úgy általánosságban minden magyar meg fogja fizetni azt, hogy a kormány plusz bevételekre szorul, hiszen a kampányidőszakban olyan esztelen szavazatvásárló költekezésbe kezdett, amelyre nem volt megfelelő fedezete.

Nincsenek sajnos csodák, a magyar kormány gazdaságpolitikája pedig lehet, hogy unortodox, de hogy nem működik megfelelően, az egészen biztos. Lesz persze plusz bevételük, amiből majd a haverokat segítik ki ismételten – senki se gondolja, hogy valami más fog történni -, de ennek az árát, mint mindig, most is mi fogjuk megfizetni. A közel 400 forintos euró, az elképesztően drága élelmiszerek és sok más egyéb szolgáltatás ára az elhibázott gazdaságpolitikának és a törvényesített, rendszerszintű lopásnak köszönhető. Nyilvánvalóan a nagyvilágban történő események is nagyban befolyásolják a változásokat, de nem mindegy, hogy az ember 200 ezer forintos fizetésből kénytelen kifizetni az emelkedő árakat, vagy mondjuk 400-600 ezer forintos fizetésből, ami Nyugat-Európában jóval gyakoribb. De ameddig nincs Magyarországon euró – márpedig a közeljövőben erre egészen biztosan nem érdemes számítani -, addig az emberek fel sem fogják, hogy fizetésük európai szinten fabatkát sem ér. Mert ha az ember átszámolná forintba akár a környező országok alapbéreit, akkor igen gyorsan rádöbbenne arra, hogy talán mégsem olyan jó dolog Magyarországon élni.

Minden éremnek két oldala van, ezt jó lenne végre megérteni, még ha ennek alapfeltétele a gondolkodás. A semmiből nem lehet előteremteni valamit, hiszen a dolgok nem így működnek a világban. Rezsicsökkentés helyett lehetne akár spórolásra ösztönözni az embereket, amivel valóban több pénz maradna náluk, de az Orbán-kormány inkább arra ösztönöz mindenkit, hogy fűtsenek csak bátran minden meggondolás nélkül, hiszen az energia olcsó. Ehelyett lehetne komolyabban támogatni a lakások szigetelését, vagy a napelemek vásárlását, és általában véve a megújuló energia fejlesztését. De nem, mi az olcsó energiát támogatjuk, amivel még több energia felhasználására ösztönözzük a felhasználókat. Nyugat-Európában ennek pont az ellenkezője történik, ami miatt a magyar kormány úgy tesz, mintha mindenki más kretén lenne rajtunk kívül, pedig elképzelhető, hogy megint csak mi evezünk nagy erőkkel az árral szemben, mint tettük azt már oly sokszor a történelem során.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.