Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


bOrbán az igazság!

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,324,946 forint, még hiányzik 675,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Egy neheztelő szavunk sem lehet többé. Minden Magyarok Ki- és felülmúlhatatlan Kormánya igenis támogatja az orosz különleges hadművelet sújtotta ukrán népet! Nemcsak „szívvel-lélekkel”, nemcsak EU-s vétókkal, nemcsak az orosz propagandatartalmak és álhírek terjesztésével, nemcsak a köztársaság nélküli elnöknőnk által az ukrán állami televízióban virított csattanó maszlagokkal, hanem valódi, materiális segítséggel. 

Persze nem holmi korszerű hadigépeket, pusztulatokozó ördögi szerkezeteket (Harpoon típusú rakétákat, nagy hatótávolságú szuperrakéta-vetőket, Switchblade 300 típusú kamikazedrónokat meg hasonlókat) küldtünk bajba jutott szomszédunknak, mint teszik más hebehurgya tagállamok, de nem ám! Hanemhát egy gendersemleges, mégcsak könnyű mámort sem ígérő szent folyadékot palackpostáztunk: kábé 500 l misebort! 

Misem kell több vagy más az ukránoknak ebben a helyzetükben, mint az efféle, „a hitélet gyakorlásához nélkülözhetetlen eszközökkel” történő ellátásuk! Mily bölcs és főként keresztényi – a könyörület és testvéri emberbaráti szeretet jegyében fogant – cselekedet! Borítékolható a siker a szektán belül! Látom a lelki szemeimmel, amint a tagok kórusban követelik a Gránitszilárdságú módosítását: Magyarország köztársaság helyett legyen bortársaság! „Üdvöz légy, Orbán. te szentek legszentebbike, a Mindenható magyarföldi kehelytartója, akinek a fejében ez nyilvánvalóan jóváhagyólag megfogant!” – zeng majd a hozsanna. „Mától a Te szívedből nőtt ki az első szőlőtőke! Abcúg, Dionüszosz! Nekünk Te vagy az igazság, az út és az élet!…”

Ja, hosszú volt az út az első faekéktől a területalapú agrártámogatásokig, a „Térdre, csuhások!”-tól a térdeplő csürhéig…

Sejthető volt hogy a fanyalgók is előbújnak soros odúikból. Holott a Kormány – hisz’ bármit megtehet – küldhetett volna az épp nagyon divatos turulos zoknikból egy raklapra valónyit. Vagy egy csomó DVD-t a Borban az igazság 2008-as amerikai vígjáték-drámafilmmel (eredeti cím: Bottle Shock), amely az 1976-os „Párizsi ítélet” nevű borversenyen alapul, amikor is a kaliforniai borok legyőzték a francia borokat egy vak kóstolóteszt során. Esetleg a fröccs, az pártsemlegesebb lett volna? Magyar találmány elvégre, 50 fajtát tartanak számon! Mellé – veszélyhelyzeti intézkedésnek nem minősülően – Boross Pétert is odairányíthatta volna ráadásnak, a galambősz hajával, borvirágos orrával, pincérmúltjával, a kimérésben segédkezni. Ennyi erővel expediálhattak volna akár néhány kg rózsafüzért is az eucharisztiát ünneplő hadiözvegyeknek és árváknak. Netán tán jópár korsó szenteltvizet is a háború 3000 civil halottjának címezve, hátha az feltámasztja őket. Na az lett volna a szentségtörés, pupákok, nem ez a liturgikus célra felhasználandó löttyküldemény!

Köszönjük – bár nem értjük – a lengyel karitász közreműködését a határukon átívelő nagyvonalú segítségnyújtásban. Miért van szükség közvetítőkre, nekünk talán nincs közös határunk Ukrajnával, ezért voltunk kénytelenek? Mi lett volna, ha egyszerűen csak Beregsuránynál átsurranunk az ellátmánnyal, oszt’ asta pasta?! Jó, tudjuk: „Lengyel-magyar két jó barát / Együtt harcol s issza borát”, de mégiscsak, ez a mi „nemzeti adományunk”!… 

Ukrajna vallási megoszlását tekintve 0,8 % a római katolikus, 9,4 % a görögkatolikus egyház aránya. A borsegély helyett nem lehetett volna valami olyat kitalálni, ami szélesebb lakossági kört céloz meg? Ugyan katolikus hit szerint a misebor magának Krisztusnak a vére, de a rengeteg sebesült adtán nem lett volna célszerűbb állami vérplazmát eljuttatni a térségbe? Vagy azt suttyomban már mind elbayernézte a NER? 

Rejtély egyelőre, fehér vagy vörös színbor képezi-é a küldeményt. A keleti szomszédunkban meghatározóbb irányzat, a görögkatolicizmus híveinél egyre népszerűbb a vörösborral való misézés. „Gazdagabb szimbolikája” miatt – Krisztus vérét a vörösbor sokkal kifejezőbben jelképezné – ezt Magyarországon már több püspök is melegen ajánlja. Pontosabban, pincehidegen. Ámde nagy úr a megszokás! Mivel az egyház kialakulásához és ehoni elterjedéséhez képest túl későn találták fel a mosógépet, valamint a vörösbor sokkal látványosabb foltot képes hagyni, templomainkban leggyakrabban fehér bort vesz magához a misét tartó pap. Így ritkábban kell cserélni az oltárterítőt. (Privát praktika: ha egy kis sót szórunk a frissen keletkezett borfoltra, az felissza a nedű javát.) 

A szentelt borból a hívők csak bizonyos jeles alkalmakkor – például nagycsütörtökön – kortyolhatnak. Micsoda igazságtalanság! De én tudom a megoldást! Ha borkostolókkal egybekötött miséket tartana az egyház, nem konganának üresen a templomok! A bor a lélek muníciója, vagy mi a szösz! Megvidámítaná a szíveket…

A hálaadás „a kenyér és a bor színe alatt” történik, amikor is a megszentelt kenyeret az ostya helyettesíti.Hoc est corpus!” (Ez az én testem.) – mondja a pap az ostya kiosztásakor.  Hát azt nem kispórolták a küldeményből, mordizomadta?!… Mire fel mondja akkor a hókuszpókuszt a plébános, ha nincs ostya?!…

Vagy az már hadfelszerelésnek számít?!… Mert aztat mimagyarok nem küldünk ám Ukrajnába, no meg katonát sem, hiába nem is kérte senki és más sem küldött egyet sem! Ha meg majd békefenntartó missziót kell teljesíteni a két ellenségeskedő fél között, hótziher hogy tábori lelkészeket küldünk a zónába. Elvégre a Békemenetet mégsem szabadíthatjuk majd rájuk.

Oltáriszentség ide meg oda, jómagam legszívesebben szentségelnék egy oltárit!… 

Pandula Dezső

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.