Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A nevetséges inkább az, hogy ez más országoknak eszébe sem jutott

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Spanyolországban KORLÁTOZZÁK A FŰTÉST ÉS A HŰTÉST a középületekben. Nyáron NEM SZABAD 27 fok alá állítani a légkondicionálókat, jövő télen pedig TILOS 19 foknál melegebbre fűteni az épületeket

A spanyol kormány bevallottan a brüsszeli elvárásoknak akar megfelelni, hogy az EU minél gyorsabban le tudjon mondani az orosz energiahordozókról.

Kíváncsi lennék, hogyan ellenőrzik majd az intézkedést?! Ellenőrök járnak majd hőmérővel? Vagy lesznek besúgók minden spanyol középületben, akik jelzik, ha valaki 25 fokra állítja a hűtést és 20-ra a fűtést.

Jó ez a nagy szabadság.

Ezt a kormány egyik kedvenc propagandistája, közmédiás hírolvasója, Németh Balázs posztolta ki a Facebook-oldalára. Alapvetően nem is foglalkoznék egy hivatásos rezsimszolga idióta posztjaival, de most kivételt teszek, hiszen fel sem fogja ez a zseni, hogy az a lépés, amelyet a spanyol kormány megtett, egy hasznos és régen várt lépés. Mert hát miért lenne baromság, ha ahelyett, hogy ész nélkül hűtik lényegében az utcát az egyes középületek, majd fűtik télen, inkább épeszű módon tennék ezt, gondolva arra, hogy ha meg akarjuk menteni az emberi fajt, akkor változtatnunk kell az életvitelünkön. Itt nem a spórolás az elsődleges tényező, hanem az észszerűség, hiszen ki ne ment volna még olyan középületbe, ahol nyáron – miközben kint 40 fok volt – 18-20 fokot mutatott a hőmérő higanyszála.

Egyébként nem konkrét tiltásról van szó, hanem egy olyan kormányrendeletről, amelyben arra kérik az üzemeltetőket, hogy próbáljanak alkalmazkodni a fenti kikötésekhez, hiszen irdatlan pénzeket dob ki az ablakon a spanyol kormány azzal, hogy évszaktól függően túlhűtik, vagy túlfűtik a középületeket. A tervek és számítások szerint 25 százaléknyi energiát lehet ezzel a döntéssel megspórolni, ami azt is jelenti, hogy ennyivel kevesebb – sok esetben – fosszilis energiára lesz szükségük. A döntésben szerepet játszik az is, hogy az orosz olajembargó miatt más országok olajára fognak rászorulni, emiatt pedig inkább csökkentik a felhasználást, hiszen akkor kevesebb energiára lesz szükségük, ergo igen, egyidejűleg spórolnak is.

De nem mások kárára spórolnak, hiszen ki ne tudna létezni 27 fokban nyáron és 19 fokban télen? A spanyol kormány egy teljesen racionális és pragmatikus döntést hozott, amelyet szerintem más országoknak is meg kellene fontolniuk – az olaszok már gondolkodnak rajta -, hiszen miután a döntés az emberek életszínvonalát nem rontja, viszont sokat spórol meg az állam számára, miért is ne hoznák meg? Értem, hogy a szocialista, azaz baloldali párt vezette Spanyolországot úgy kell bemutatni, mint egy spórolásba menekülő, Brüsszelnek megfelelni akaró gyenge országot, de ez a döntés pont nem ezt mutatja. Magyarország továbbra is orosz olajat fog vásárolni, semmiféle állami spórolásra nem kell felkészülni, hiszen semmi sem fog változni. A kormány azt a látszatot akarja kelteni, hogy mi mindent megengedhetünk magunknak.

Ez lehet igaz is, csak kérdés, hogy mi ennek az ára? Könnyen lehet, hogy éveken belül Magyarország lesz az egyetlen olyan uniós ország, amely még mindig az orosz olajra szorul. Energiahatékonyságban a legtöbb nyugati, és nem csak nyugati ország már régen lekörözött bennünket. Évek, évtizedek óta dolgoznak azon, hogy a fosszilis energiahordozókról átváltsanak megújuló energiára, mi viszont még mindig ott tartunk, hogy nekünk kell az olcsó orosz gáz és kőolaj, hiszen a rezsicsökkentést meg kell védeni. Mi nem nézünk előre a jövőbe, mi csakis a mának élünk, aminek meglesz az eredménye. Nevethetünk a nyugati országokon, hogy ők spórolni kényszerülnek, de itt nagyon nem erről van szó. Itt arról van szó, hogy ezeknek a kormányoknak van annyi esze, hogy a jelenlegi gazdasági környezetben megpróbálnak olyan döntéseket hozni, amelyek pénzt hozhatnak a költségvetésbe. Ehhez képest megnézhetjük a magyar kormányt, amely olyannyira kiköltekezett, hogy teljesen üres a kassza. Most a nagyvállalatokat próbálják megsarcolni, amelynek árát végső soron mi, adófizetők fogjuk megfizetni.

Melyik döntés tűnik jobbnak? Lehet itt büszkén verni a mellünket, hogy mi nem kényszerülünk rá semmiféle spórolásra, de azért be kell látnunk, hogy most megszorításokra van szüksége a magyar kormánynak, hiszen elbaltázta a gazdasági döntéseit. Persze nem ismerte be soha, és ezután sem fogja, eljátsszák, hogy minden a legnagyobb rendben van, semmi ok az aggodalomra. De azért ha szétnézünk Nyugt-Európában nem nagyon tudunk olyan országokat találni, ahol a kormányok hatósági árak bevezetésére kényszerültek, hiszen ugyan az árak valóban megemelkedtek itt is, de az emberek ki tudják fizetni a bérükből. Ellentétben a magyarokkal.

Itt nem a spanyol kormányon kellene gúnyolódni, hanem arról kellene valami kivételesen önkritikus véleményt megfogalmazni, hogy mennyire alkalmatlan a magyar kormány arra, hogy megoldja a gazdasági problémákat. Komolyan a legjobb ötlet az, hogy extra adókat vetnek ki a nagyvállalatokra, ezzel befolyásolva a piac működését? Inkább lenne annyi esze a magyar kormánynak is, hogy más módszerekhez folyamodjon ahelyett, hogy teljesen hülyét csináljon saját magából. Amin az ilyen Németh Balázsok idétlen, ostoba posztjai nem igazán segítenek. A spanyolok nem fognak megfagyni télen, nem érdemes ezért aggódni.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.