Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Teljes a sötétség

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép reggelt, bort, búzát, békességet! Ha már méregdrága gyümölcsre nem futja a legtöbbünknek. Állítólag több tényező együttes hatása okozza, hogy elképesztően drága a magyar eper és a magyar málna. A mezőgazdaságban ezer éve fennálló problémákon túl (meleg van, nincs meleg, esik, nem esik) állítólag a munkaerőhiány, a minimálbér emelkedése, a háború és az import drágulása és mennyiségi csökkenése miatt kerül annyiba, hogy az már a jobb keresetű embereknek is megfizethetetlen. Nem kétlem, hogy ezek a gyümölcsök nagyon munkaigényesek, ezt meg kell fizetni, mindig is meg kellett. Kézimunka, mégpedig kemény munka az eper leszedése, nem lehet gépesíteni, és nem annyira vicces órákon át hajlongani a tűző napon. Mindezekkel együtt a háború hatásait nem pontosan értem, már amennyiben nem lövöldöznek eperszedő munkásokra a katonák. A munkaerőhiány és a minimálbér emelkedése konkrétan egymásnak ellentmondó kijelentések. Ha munkaerőhiány van, az annyit jelent, hogy a termelő nem fizet eleget a munkásoknak, tehát nem talál elég embert. A minimálbér emelkedése azt jelenti, hogy egy kicsit mégis emelni kell a fizetésen, ám ez is kevésnek tűnik, éppen az első kijelentés miatt. Végezetül azt nem értem, hogy mindezekkel együtt miért sokkal olcsóbb például Spanyolországban és Angliában ez a két gyümölcs, miközben mindkét országban sokkal többet fizetnek a munkásoknak. Az egyik magyar üzletláncban a spanyol eper kilója 1798 forint, a magyar eper 2500 forint. A magyar málna 7-12 ezer között van, a spanyol 6000. Ha azokban az országokban, ahol a mezőgazdasági munkások a magyar bérek többszörösét kapják, ott is emelkedtek az üzemanyagárak és ott is van időjárás, és még így is fele annyiért kerülnek az üzletekbe ezek a gyümölcsök, mint nálunk, akkor nem nagyon találok más magyarázatot, minthogy itthon nem stimmel valami. Igaz, ne lamentáljak, vegyek olyan gyümölcsöt, amire telik.

Azért támadja Márki-Zay a rezsicsökkentést, mert ezzel próbál hízelegni Gyurcsánynak. Ezt az Origo sütötte ki, Schmidt Mária legeslegfőbb elemzőjének, Deák Dánielnek az okoskodásai nyomán. Úgy látszik, ma ilyen értetlenkedő napom van. Oké, Márki-Zay hízelegni akar Gyurcsánynak. A kérdés az, hogy mit nyer vele? Politikailag semmit, ahhoz Orbán megfelelő testrészét kellene kényeztetnie. Tegyük fel, hogy mégis Gyurcsánynak smúzol, mert mondjuk be akar lépni a DK-ba? Minek? Azt akarja, hogy Gyurcsány nevezze ki miniszternek? Ez viccnek is halovány. Nem lehetséges, hogy Márki-Zay és mindenki más, aki az Orbán-féle rezsicsökkentéssel szemben kritikát fogalmaz meg, azért teszi, mert ami most van, az igazságtalan, káros és drága? Egyedül a kormánypártnak jó, mert szavazókat lehet vele szerezni, de összességében már középtávon is kártékony az egész országra nézve? De. Nem lehet, hogy Deák Dániel és az Origo nem azt tartja szem előtt, hogy mi az, ami az országnak jó, kizárólag csak azt, hogy mi az, ami Orbánnak és a Fidesznek jó? De. Amivel nem is lenne baj, ha hivatalosan is Orbán és a Fidesz szerződtetné őket, és zsebből fizetnék. Miután nem ez történik, úgy vélem, nem csak a rezsicsökkentésnek hazudott néphülyítés káros, hanem Deák Dániel és az Origo is.

Örömmel mondanám, hogy ilyen márpedig nincsen, aztán mégis egy csomó portálon olvasom, hogy valahol egy polgármester elvett feleségül egy jóval fiatalabb nőt. Miután nem celebekről van szó, akik abból élnek, hogy betekintést engednek – mit engednek, tukmálnak – a vaginájukba, heréjükbe, nemi életükbe, magánügyeikbe, hanem valaki olyanról beszélünk, aki nem óhajtott a sajtónak nyilatkozni a házasságáról, már csak az lenne a kérdésem, hogy mi a fasz köze van ahhoz a médiának, az olvasóknak, a nyilvánosságnak vagy konkrétan nekem, hogy ki házasodott össze kivel? Most mi lesz? Népítélet, mert nagy közöttük a korkülönbség? Kire tartozik ez kettejükön kívül? Szánalom.

Tegnap este Deutsch Tamás volt az egyik vendége az ATV Egyenes beszéd című műsorának. Aludtam egyet a dologra, de ma sem értem jobban a fideszes képviselőt, mint ahogy tegnap este sem értettem. A kissé feldúlt honatya azt igyekezett elhitetni Rónai Egonnal, és persze a tévénézőkkel, hogy bár az olajembargó ügyében Magyarország látszólag egyedül maradt a tiltakozásával, de az a valóságban nem is úgy van, mert neki mondta több képviselőtársa, hogy mennyire igaza van a magyar kormánynak, örülnek és szurkolnak nekik, de sajnos a szavazatukkal nem támogathatják őket. Szerintem ezek a dolgok nem a büfében, nem is a férfivécében dőlnek el, hanem az ülésteremben, és ott nem támogatja senki Orbán hőbörgését. Egyedül csak ez számít, már amennyiben nem vezetik be Brüsszelben a pletykaszintű szavazást. Deutsch Tamás azon külön erősen fel volt hergelődve, hogy Brüsszel azt várja Magyarországtól, hogy egyik pillanatról a másikra szüntesse meg az orosz energiafüggést, de nehogy már rajtuk – mármint az Orbán-kormányon – kérjék számon a kommunista rezsim mulasztásait és hibáit. Hát a franc tudja. 40 éve volt a rendszerváltás, ebből 16 éven át Orbán-kormány volt, és van jelenleg is. 18 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz – itt jegyezném meg, hogy a csatlakozásról szóló népszavazáson többen voksoltak igennel, mint ahányan valaha is a Fideszre szavaztak a határokon belül élők közül -, a 18-ból 12 év Orbán-kormány volt, a csatlakozás óta az országnak érkező uniós fejlesztési források szinte egészét az Orbán-kormány kezelte. Ezek után komolyan az van, hogy Deutsch Tamás visszamutogat Kádárra? A Gyurcsány-kormány 7 éve – a Bajnai-kormányt szerintem külön kell kezelni – azóta is folyamatosan számon kérhető (persze csak a propaganda szintjén), de Orbán Viktor 16 éve nem kérhető számon, mert akkor egyből ugrunk vissza 40 évet bűnöst keresni? A felelősségvállalás nem éppen erőssége a fideszes politikából élőknek. Pedig egyszer mindennek elérkezik az ideje, még ennek is.

Most azonban a búcsú ideje érkezett el. Jó ébredezést, szép napot kívánok mindenkinek! Hátha majd a nap is kisüt, mert most nálunk teljes a sötétség.

 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.