Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Rezsicsökkentett milliárdosok

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Napsugaras szép reggelt! Még csak hétfő van, annak is csak a reggele, de megint megtudtunk egy csomó olyan dolgot, amit már eddig is megtudhattunk akkor is, ha nem voltunk rá kíváncsiak. Többször is. Hetente. Hamarosan nem lesz csokoládé, kezdjünk el leszokni róla. Ha mégis lesz, úgysem tudjuk megfizetni. Előtte már ugyanígy elbúcsúztunk a kávétól, a Nutellától, a banántól, az avocadótól, ami hirtelen eszembe jut, mert nagyjából évente kétszer visszatérő téma. Holott talán indokoltabb lenne az oxigén és a tiszta víz miatt izgulni, de az nem csupán nem szokás nálunk, hanem kimondottan kiemelt téma a kormányközeli médiában, hogy mekkora barom mindenki, aki aggodalmaskodik ezekért. Hiszen nem akarnak mást ezek az aggódók, minthogy ne fűtsünk, ne mosakodjunk, együnk bogarat és újabban már azt is akarják – nyilván hülye liberálisok -, hogy ne húzzuk le a vécét. Továbbá Putyin vagy beteg, vagy nem beteg, vagy szövi ellene az összeesküvést a saját környezete, vagy nem, több – tökéletesen ismeretlen, és legalább annyira jelentéktelen – ember összejött, szétment, aki szétment, az összejött a másik szétment pár valamelyik tagjával, és ez így megy a végtelenségig. Úgy tűnik, van 30 nőnemű és 30 hímnemű celeb állandó reflektorfényben, és ők cserélgetik egymás között egymást, amikor már mindenki volt mindenkivel, akkor egyszerűen lecserélődnek új celebekre, és minden kezdődik elölről. Május van, úgyhogy lassan időszerű lesz arról is írni, hogy milyen drága a palacsinta és a lángos a Balaton mellett, milliós fizetésekkel sem találnak szakácsot és mosogatót, ami egyértelműen annak a jele, hogy nagyon jól élünk. Még mindig.

Miközben több uniós tagállamban „brutális mértékben” drágultak a rezsiköltségek az elmúlt egy évben, Magyarországon kívül sehol nincs hatályban a rezsicsökkentéshez hasonló átfogó intézkedés a lakosság terheinek mérséklésére – írta az Origo hírportál a Mediaworks hírcentrumára hivatkozva vasárnap.

A cikk szerint több országban megduplázódott a földgáz vagy az áram ára, de arra is van példa, hogy ezekért a korábbinál négyszer-ötször többet kell fizetni.
    Mint írták, Magyarországon kívül az összes EU-s tagállamban emelkedtek a rezsiköltségek az árpilisig eltelt esztendőben, sok helyen a rendkívüli drágulás elsősorban a kőolaj és a földgáz áremelkedésének következménye. Ezek az energiahordozók már tavaly év végén jócskán többe kerültek, mint az azt megelőző időszakban, és az ukrajnai konfliktus körüli bizonytalanság – mint például az orosz energiahordozók lehetséges embargója – tovább drágították a földgázt és a kőolajat.
    Kiemelték: a Magyarországon tíz éve bevezetett rezsicsökkentéshez hasonló átfogó segítségre a többi uniós tagállamban nem számíthatnak a háztartások, így Európa-szerte akár a korábbi ár többszörösét is fizethetik a gázfűtésért vagy az áramért, de sok helyen jelentősen emelkedett a fűtőolaj ára is. (MTI)

Azt nem tudom, honnan szerzi az információit az Origo híreit szállító Mediaworks, de talán érdemes lenne arról is ejteni néhány szót, hogy az az ezermilliárd forint, amit évente a költségvetésből kell beletölteni a rendszerbe, az honnan van? Mert a nagyonolcsó gáz egyharmadát fizetjük számlán, kétharmadát is mi fizetjük, csak azt nem látjuk, mert a költségvetésben van eldugva. Abban igaza van a pártpropagandának, hogy más uniós tagországban nincs hasonló sem, mint a magyar rezsicsökkentés. Máshol ugyanis igencsak elzavarnák a polgárok azt a kormányt, amelyik közpénzből kifizeti Mészáros Lőrinc, Szijjártó, Rogán és a többi önerőből milliárdos medencéjének és palotájának fűtési költségének kétharmadát. Nálunk ugyanis egészen pontosan ez történik. Az a nyomorszinten élő család, amelyik csak hullott ágakkal tud fűteni, de akár az a komplett falu, ahová nincs bevezetve a gáz, egy büdös fillér támogatást nem kap, a fasztudja hány négyzetmétert (plusz garázs, meg ne fázzanak a verdák) fűtő Mészáros-Várkonyi házaspár az egy gyerekkel pedig kap. Közpénzből. Rezsicsökkentésileg. Normáliséknál be szokták osztani a közpénzt, és nem azokat segítik belőle, akiknek erre semmi szükségük nincs, mert reggeli előtt több pénzt költenek el felesleges dolgokra, mint amennyiből egy egész közmunkáscsalád él egy hónapon keresztül. Nekik nincs szükségük arra, hogy a közösből fizessük a fűtésüket, ahogy olcsó benzinre sincs szükségük és valószínűleg csirkefarhátat sem tömködnek a fagyasztójukba. Akiknek pedig szükségük lenne támogatásra ahhoz, hogy ne csússzanak le végletesen, azok nem kapnak egy fillért sem, mert nem vezetékes gázzal fűtenek, feltöltős a villanyórájuk és autójuk sincs, amit tankolhatnának, jövedelmük sincs annyi, amiből le lehetne vonni a családi adókedvezményt. Ha azonban kapnának támogatást mondjuk ahhoz, hogy eljussanak a legközelebbi településre, ahol van normálisabb munkalehetőség, ha lenne internet és számítógép, hogy a gyerek jobban hozzáférhessen a tudáshoz, ha lennének ingyenes kollégiumok, ösztöndíj, felzárkóztatás és tehetséggondozás, akkor az ő gyerekük kimászhatna a szegénységből, amibe beleszületett. Ehhez képest fűtjük a közösből a gazdagok garázsait, medencéit és hűtjük a borospincéit. Ha valami felesleges luxus egy ország részéről, az biztosan ez.

Mindeközben a svájci Davosban, a Világgazdasági Fórum kezdete előtt tüntetés zajlik. Nagyon-nagyon gazdag emberek demonstrálnak ott, és követelik, hogy emeljék fel az őket terhelő adókat, több pénzt akarnak befizetni a közösbe azért, hogy ne sérüljön annyira a társadalmi igazságosság. Még nem láttam fotókat a tüntetésről, de felteszem, Csányi, Mészáros, Szíjj, Nyerges, a komplett Matolcsy rokonság, Tiborczék, Rogánék az összes ismerősükkel együtt és a többiek is az első sorokban rázzák az adóztassatok meg minket! feliratú táblát.

Most ismét szépséges napot és jó ébredezést kívánok mindenkinek. Mi hamarosan jövünk vissza az első beszólással, ahogy mindig szoktuk.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.