Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Lázár János azt hiszi, hogy ő egy harcos, miközben nem több egyszerű pártkatonánál

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Lázár János is elmondta miniszterjelölti beszédét a publikum előtt, amelyben összefoglalta, hogy mire is számíthatnak majd tőle a következő négy évben, és mire kérte őt fel Orbán Viktor. Beszédében sok mindenről szót ejtett, de most mégis csak két dolgot szeretnék kiemelni, hiszen másként soha sem érnénk a cikk végére. Elsők között a következőket emelném ki.

A kormánykeretbe 4 év kihagyás után után visszatérő Lázár János úgy foglalta össze a miniszteri céljait a csütörtöki meghallgatásán, hogy 2030-ra Magyarország Európa egyik legjobb országa legyen, 10 év múlva az épületek és az országkép ne legyen rosszabb, mint Ausztriában. Ennek érdekében pedig hatékonyabbá, gyorsabbá, akadálymentessé tegye az állami beruházásokat.

Az ő dolga az lesz, hogy ha valaki Ausztriából átjön Magyarországra, akkor az utak és az épületek állapota alapján ne tudja megmondani, hogy másik országba érkezett. Azon fog dolgozni, hogy ebben az országban mindent magyar építészek tervezzenek, mindent magyar vállalkozások építsenek.

„Engem Orbán Viktor egy magyar világ felépítésére kért föl és nem pedig másra.”

Hányadik alkalommal mondja már valamilyen miniszter, hogy célunk Ausztria beérése, amely cél akár egy évtizeden belül is elérhető? Ez egy soha be nem teljesülő ígéret, hiszen nem, hogy felzárkóznánk Ausztriához, hanem egyre inkább leszakadunk tőlük. Menjen csak az ember végig egy osztrák falun, majd ezt követően menjen el bármely vidéki településre – nyilván azért Magyarországon is vannak szépen rendben tartott települések, de nem ez a jellemző – és hasonlítsa össze a kettőt. Ég és föld a különbség, amely mögött nem csak az áll, hogy az osztrák gazdaság sokkal erősebb, hanem az is, hogy a társadalom teljesen eltérő a magyartól. Ott a nyugatias gondolkodás a jellemző, nem az önsajnálat, a mások hibáztatása, a szolgalelkűség és a hallgatás.

Lehet, hogy a nagyobb magyar városok épületeit rendbe lehetne tenni 8 év alatt, de attól még, mert mondjuk hasonló állapotúak az épületek a két országban, még semmi közünk nem lesz az ottani állapotokhoz. Nem egy pár lefestett fal választ el bennünket az osztrákok színvonalától, hanem évtizedek és óriási társadalmi különbségek, amelyek egyszerűen nem teszik lehetővé a felzárkózást. De Lázár hiszi, hogy ez mégis megoldható, hiszen majd ő megváltoztatja úgy az építkezések struktúráját, hogy attól rögtön minden rendbejön majd. Ehhez persze csak és kizárólag magyar építészeket lehet majd felkérni, a kivitelezéseket természetesen magyar vállalkozók kell, hogy elvállalják. Minden forint az országban kell, hogy maradjon, semmi szükségünk sincs nekünk külföldi cégekre, akik elviszik a profitot az országból.

Lázár fel fogja építeni az Orbán által rábízott magyar világot, amely természetesen nemzeti lesz. Nemzeti érdek az ország felzárkóztatása, amelyet meg lehet valósítani, ha az ember eléggé akarja. Márpedig Lázár akarja, hiszen újra lehetőséget kapott Orbántól a büntetését követően, amely lehetőséggel élni szeretne. Lázár kezébe egyébként komoly döntések kerültek, hiszen a budapesti beruházások ügyében is döntő szava lesz, ami miatt arra kéri majd Karácsony Gergelyt, hogy a felvetéseit támogassa, hiszen az a budapestiek érdeke is. Mondjuk nem sok olyan esetre emlékszem, amikor Karácsony lemondott volna komoly beruházásokról, kivéve akkor, ha természetkárosítónak, értelmetlennek, vagy túl költségesnek találta.

Ott építsünk és azt építsünk, aminek a társadalmi hasznossága helyben és a nemzet szempontjából is egyértelműen indokolt és fönntartható.

Nagyszerű gondolat ez, de nem gondolja Lázár, hogy az utóbbi években pont, hogy nem ez volt a jellemző, és vélhetően ezt követően sem ez lesz a jellemző? Mert hát a templomok és stadionok milyen, a nemzet szempontjából fontos érdeket tükröznek? Eddig is számtalan olyan beruházásra költött el ezermilliárdokat a kormány, amelyekre az égvilágon semmi szükség sem volt, és soha nem fog megtérülni. Látványosak persze, de semmiféle igény nem volt a létrehozásukra, kivéve persze Orbán igényeit. Ő egy olyan országot álmodott meg magának, amely minden szinten tökéletes, és felveszi a versenyt más országokkal. Olimpiát akart rendezni, amihez mindent előkészített és felépíttetett, csak hát olimpia végül nem lett a dologból, köszönhetően a Momentumnak.

De Orbán a mai napig nem adta fel a dolgot, és számtalan olyan beruházásra adott engedélyt, amelyeknek olimpia nélkül értelmük sincs, viszont több milliárd forintba kerülnek. Ezeket a beruházásokat vajon Lázár majd leállíttatja, mivel nincs társadalmi hasznosságuk? Ugyan már, saját főnökével nem fog szembeszállni, pláne nem akkor, amikor végre újra lehetőséget kapott tőle. Lázár egy olyan ember, akinek nagy a szája és okosan próbálja eladni magát, de nem több, mint bármely más magát miniszternek nevező, ám mindössze parancsokat teljesítő pártkatona. Ezt jó lenne, ha végre Lázár is megértené, hiszen ha egészen komolyan azt képzeli, hogy neki beleszólása van bármibe is, akkor nagyot fog csalódni a következő hónapokban.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.