Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Kemény világ volt eddig is, de az lesz az igazán cifra, ami ezután következik

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Jó reggelt, jó szurkolást kívánok mindenkinek! Hogy pontosan mihez, azt a tegnapi nap fényében nehéz megmondani. Miután a miniszterjelöltből lett miniszter urak és az egy darab miniszter hölgy bizottsági meghallgatásainak körülményeit és tartalmát megpróbáltam átfogni a tudatommal, arra jutottam: kemény világ volt eddig is, de ami ezután következik, az minden képzeletet felülmúlóan cifra lesz. Nem tudományos kutatáson alapuló tudományos magyarázat ez bármire is, de. Mielőtt ennek néhány számomra fontos részletébe belemennék: bár tudom, hogy mióta a főpolgármester például arra jutott saját magával, hogy irgalmatlanul elitista dolog intézményekről, struktúrákról, makroügyekről pofázni, mert a sánta kutyát nem érdekli – nemhogy az embereket -, hogy példának okáért van vagy nincs egészségügyi minisztérium, valóban majdnem mindegy is, hogy melyik Orbán-jelöltből lett miniszter mit mondott. Ha már az ellenzéki politikus is kvázi a saját oldala vereségének pozitív olvasatáról győzködi a nyilvánosságot (értsd: nem is baj az, hogy nem ránk szavaztatok), akkor szerintem a Fidesz legfrissebb miniszterei akár az asztalokat is felborogathatták volna a szakbizottságokban, vagy a terem közepére vizelhettek volna, nem kellett volna megerőltetniük sem magukat, hogy bármit mondjanak.

Tehát. Ma kezdődik az adófizetői milliárdokból fenntartott fideszes Alapjogokért Központ szervezésében az amerikai jobboldal éves szuperkonferenciájának budapesti szatellit eseménye, a CPAC Hungary, amit a választási kampány utolsó méterein kellett volna bevetni, de Putyin háborúja miatt elhalasztották (az összefüggés nem világos, tekintve, hogy mi kimaradunk a háborúból, de mindegy is). Sajnos az előzetesen beharangozott sztárvendégek közül Donald Trump és Marine Le Pen sem szerepel a konferencia programjában, sőt Tucker Carlson és Nigel Farage is csak videóüzenetet küld maga helyett, de az is beszédes, hogy egyetlen darab igazán befolyásos republikánus politikus sem vette a fáradságot, hogy idáig jöjjön. Úgyhogy a sztárvendég és főattrakció maga az örökös és tévedhetetlen magyar miniszterelnök lesz, és udvartartása számos illusztris személyisége is beszédet mond. Olyanok, mint Kövér László, Varga Judit vagy Schmidt Mária. Az ötös számú udvari uszító „különleges attrakcióval” készül, a magyar himnuszt Tóth Gabi előadásában élvezhetik a résztvevők, a műsorvezetőket a Megafon propagandistái közül válogatták, a programban pedig olyan témák szerepelnek, mint „Veszélyben a nyugati civilizáció”, „Az apa férfi, az anya nő”, vagy éppen „Kultúrharc a médiában”. Azt hiszem, minden adott a kiadós szórakozáshoz. Úgy kell ez a köldöknéző dzsembori, mint egy falat kenyér háború idején.

Visszatekeredve a fontos dolgokhoz. Ahogy az ukránok tudata sem képes átfogni, hogy Magyarországon miért szavaztak ennyien a Putyin-barát Orbán Viktorra (én közben ezt legalább megértettem), úgy bárki egészen nyugodtan az aufóliasisakjához haphat midőn belegondol abba, hogy még a rendőrminiszternél is jobb helyen lesz az egészségügy sorsa, mint Kásler Miklós kezében volt. Aki elvileg egy életen át látott egészségügyet belülről. Azért az vérfagyasztó belátni, hogy Orbán miniszteri kínálatából Pintér lehet a legjobb gazdája az ágazatnak. Jó, hát, aki hallotta, olvasta, hogy Csák János reneszánsz kultúrember, kultúráért és innovációért felelős miniszter miket hordott össze tegnap, az alighanem egyetért ezzel. Ennek ellenére azért abban van valami jegesen brutális, hogy a 73 éves olajszőkített rendőrminiszter azzal viccelődik, hogy nem szándékozik műteni, azaz közvetlenül részt venni a beteggyógyításban. Mondjuk Kásler se vett részt benne miniszterként, igaz, ő a Tízparancsolattal azért megpróbálkozott. Azt nem bánom, hogy a hálapénzt rendőri szigorral üldözi majd a belügyminiszter úr, vagy hogy hadat üzen a növekvő alkoholfogyasztásnak és dohányzásnak, és egyenesen fantasztikus teljesítménynek tartom, hogy 12 év fideszes kormányzás után kiderült, hogy a hosszú várólisták elfogadhatatlanok. Eddig azt hittem, hogy ezek balliberális álhírek, hogy a reménytelen helyzetben lévő baloldal, elkeseredett hazugságai.

De akkor ennyivel legalább előrébb vagyunk: a rendőr legalább elismerte, hogy szar a rendszer. Olyannyira szar, hogy például fogalmuk nincs – a kétharmados uralkodásuk erre nem terjed ki 12 éve -, hogy hány orvos szolgál Magyarországon. Azzal viszont kurvára nem vagyunk előrébb, hogy a közoktatásért is felelős Pintér ez utóbbi, szintén stabilan kudarcra ítélt ágazatot szervezési és rendfenntartási feladatnak (!) tekinti, és azzal nyomul, hogy ő nem fogadja el a polgári engedetlenséget. Gondolom, nem volt szempont megint szakemberekkel, hozzáértőkkel egyeztetni, mert akkor az erőszakos rendpártiság egy mondatba se kerülhetne az alapvetően empátiát igénylő oktatással és gyógyítással. L. Ritók Nórának igaza van: lehet, hogy az iskolákban rend lesz, de olyan veszteségek árán, amit nem tudunk kiheverni. És nem két virágzó ágazatról beszélünk, hanem két selejtes, mostoha ágazatról, amelyek mindenhol máshol a civilizált világban nemzetstratégiai ágazatoknak számítanak.

Ezzel szemben itt vagy ez a teljesen elhibázott és ijesztő karhatalmi erőszak perspektíva van, vagy a dagályos lamentálás megy. Lásd Csák doktort, a legújabb mindenhez értő zsenit, aki szerint „a kultúra azt jelenti, amikor együtt énekelünk és táncolunk, a civilizáció pedig azt, amikor mi ülünk, mások pedig énekelnek és táncolnak”, a miniszterelnök ennek képviseletét és fenntartását bízta rá. Megőrülök. Nem a kőkorszaki, gyermeteg prezentációtól (apropó innovációs tárca), amivel előállt, hanem ettől a sufniezotériába hajló, groteszk, álfilozofikus semmitmondástól. Papagájüzemmódba állított pártkáderek az ideológiai és propagandaközpontban fröccsöntött sekélyes közhelyeket kötözik át nemzeti színű szalaggal, és végtelenítve ismételgetik a hazára, mimagyarokra, a nemzetre hivatkozva, miközben fingjuk nincs arról, hogy mi az érdemi probléma, és azt melyik végétől kellene megragadni. Fantasztikus előadásokat tartanak az egyházról, családról, erkölcsről, közjóról, emberi értékekről, kiválóan tudnak moralizálni, hiszen a fölény az ő oldalukon van, miközben talán még soha a büdös életben nem volt ilyen mélyen a magyar társadalom közerkölcse, mint mostanában, két fideszes kétharmad fordulóján. Nem kultúra ez, hanem köldöknéző, önámító, önbecsapó propaganda. Nem, bazmeg, nem az a kultúra, hogy együtt énekelünk és táncolunk, a kultúra a civilizált, tiszteleten, bizalmon, szolidaritáson, párbeszéden alapuló együttélés, együtt gondolkodás. Többek között. Az összes kulturális minta, alkotás, a másik ember kibaszott tisztelete. Nem az állandó hőbörgés, uszítás, fenyegetőzés, ökölrázás, üres szólamok pufogtatása, érdemi problémák szőnyeg alá söprése, az emberi méltóság napi szintű semmibe vétele. Nincs kultúra, mert társadalom sincs, mert atomjaira bontották, szétverték és abból élnek, hogy az egyik felét uszítják a másik ellen. Mert nem tisztelik az emberben az embert, a másképp gondolkodó embert pláne.

Úgyhogy szerintem nem az a durva, hogy a Szalay-Bobrovniczky nevű honvédelmi miniszternek mi a tök köze van a honvédelemhez azon kívül, hogy a saját cége seftel azzal a tárcával, amelyet történetesen ő irányít és családi hagyományokra hivatkozik, miszerint katonacsaládból származik, ahol négy tábornok is volt, és az ősei a mohácsi csatában is harcoltak (hát tényleg, ha ez nem elég ajánlólevél, akkor semmi), hanem hogy a polgári titkosszolgálatokat mostantól irányító Rogán Bűnöző Antal propagandaminiszter ezeket a szolgálatokat a háborús propaganda elleni küzdelemre használja. Tehát hogy Rogán szerint a szolgálatoknak mindent meg kell tenniük, hogy Magyarország ne keveredjen bele az orosz-ukrán háborúba és hogy „ne a magyar emberekkel fizettessék mega háború árát”. Ez egyben azt is jelenti szerinte, hogy a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok „minden olyan háborús propagandát, ami veszélyezteti Magyarország biztonságát, azt azonosítsanak, tárjanak fel és lépjenek fel ellene. Ne engedjék, hogy bármilyen provokációval az országot belekeverjék a háborúba”. Nem, ez még mindig nem durva. Az a durva, hogy a Fidesz Kocsis Máté nevű frakcióvezetője külön is felhívta Rogán figyelmét azokra a civil szervezetekre és médiafelületekre (!), amelyektől meg kell védeni a korrupció kormányának Magyarország szuverenitását:

Azok a civil szervezetek vesznek részt a magyar belpolitikában, amely szervezeteket vagy külföldről finanszíroznak, és mégis itt fejtik ki a belpolitikai tevékenységüket, vagy azok a médiafelületek, amelyek teljesen nyilvánvalóan külföldi szolgálatban állnak, ezeknek a beazonosítása vagy legalábbis ismerete nélkülözhetetlen lesz, ha a szuverenitásvédelemről beszélünk.

Kocsis nertárs, akinek az egyik legnagyobb teljesítménye, hogy nem buzeráns, nyilvánvalóan nem az orosz dezinformációs agymosást terjesztő állampárti mocsárkanálisokra gondolt (az M1-Vadhajtások tengelyen), amelyek szándékosan hazudnak a háborúról, nem is arra gondolt, hogy Magyarországon maga a fideszes állam hirdeti a Kreml legsötétebb hazugságait (miközben Novák mossa a szennyest), nem azt mondta, hogy ez tarthatatlan. Hanem arról beszél az ember, hogy még mindig vannak, akik nem az ő érdekeiket szolgálják, az ő agymosásukat terjesztik, azokat titkosszolgálatilag kell levadászni. Kemény világ volt eddig is, de a java még csak ezután jön. Most kell majd maximális hangerőn óbégatni, hogy mit sír a hazaáruló baloldali pofája, hiszen senkit nem vitt még el a fekete autó és vannak még nem állampárti felületek, ahol szabad véleményt nyilvánítani, és nem húzzák érte karóba az embert. Most kell majd nagyon figyelni.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.