Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Csak azért, mert valami magyar, még nem feltétlenül lesz jobb opció, mint a külföldi

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,324,946 forint, még hiányzik 675,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ehhez képest igen hangsúlyos volt a meghallgatáson, hogy növelni kell az élelmiszer kiskereskedelemben a magyar tulajdonú cégek arányát. Úgy, ahogy korábban ez sikerült a bankszektorban, az energetikában és a médiában.

A Nagy által bemutatott táblázat szerint a bolti vegyes kiskereskedelemben a 2010-es 39 százalékról 2020-ra 33 százalékra csökkent a magyar tulajdon aránya.

Hogy hogyan akarja a kormány növelni a hazai arányt a külföldiek rovására, arra Nagy a meghallgatása után kérdésünkre azt mondta, hogy alapvetően ma is vannak az élelmiszer kiskereskedelemben hazai tulajdonú cégek (Coop, Reál, CBA). „Ha azt gondoljuk, hogy ez az ágazat fontos, márpedig fontos, föl kell erősíteni olyan cégeket, akik képesek versenyezni a külföldiekkel”.

Ezt a gazdaság fejlesztésére a főnöke által kiválasztott Nagy Márton mondta, aki a parlament gazdasági bizottságának meghallgatásán fejtette ki, hogy többé-kevésbé mivel is bízta meg Orbán Viktor. Egy sor dolgot felsorolt, de nekem a fentiek szúrtak szemet a leginkább, hiszen ez már évek óta a kormány célja, de valahogy az istennek sem tudják elérni, hogy a magyarok többségét az ócska magyar láncokra rászoktassák. Lehet, hogy vidéken csak ezek az üzletláncok találhatóak meg, ezért nincs más választása a vásárlóknak, de országos szinten, pláne a nagyobb városokban van Lidl, Aldi, Auchan és még egy sor más olyan külföldi tulajdonú áruházlánc, amelyek polcain az áruk jobb minőségűek és sokszor olcsóbbak is, mint amit mondjuk egy CBA-ban megtalálhat az ember.

Emlékszem a kisvárosban ahol egy ideig éltem, Budapesttől nem messze, a házunkhoz legközelebbi bolt egy CBA volt. Gondoltam, beugrom, mert zöldségeket szerettem volna vásárolni, de amikor odaértem, hogy vásároljak, egyszerűen ledöbbentem. A kínálat rothadt, penészes uborka és paradicsom volt, amelyet a tulajdonos nem szedett le a polcokról, hiszen jó az még. Egyszerűen fel nem foghatom, hogy hogy engedhet meg ilyet magának bárki is, ami jól példázza egyesek felfogását. Ha ilyen történne egy Lidl vagy Aldi területén, azonnal bocsánatkérés és vélhetően valami kis ajándék követné a dolgot. Azt is megkeresnék, hogy ki volt felelős a hibáért, és azon dolgoznának, hogy ez a mulasztás kiküszöbölhető a jövőben.

Nagy divat minden üzletláncot szidni, pláne külföldit, de ameddig mondjuk a Starbucks vagy a McDonald’s esetében meg is értem ezt a kritikát, egy élelmiszerbolt esetében nem, hiszen amellett, hogy munkahelyeket teremtenek, minőséget is biztosítanak. Ehhez képest a hazai láncok elvárják, hogy oda menjenek a magyarok, hiszen ez a nemzeti, de azért már nem tesznek érdemben, hogy valamivel odacsábítsák az embereket. Sokszor előfordul, hogy egy ilyen nemzeti boltban drágábbak az élelmiszerek, minőségük viszont meg sem közelíti mondjuk a Lidl polcain kapható termékekét. A magyar ember lehet, hogy szolgamentalitású, de elsősorban akkor is a pénztárcáját veszi figyelembe egy-egy bevásárlás alkalmával. Márpedig ha azt figyeli, akkor ritkán fogja a magyar láncok egyikét választani a külföldiekkel szemben.

Ahhoz, hogy valódi változás történjen a hazai piacon, olyan láncokat kell létrehozni, vagy megerősíteni, amelyek képesek felvenni a versenyt a nagyobbakkal. Ameddig ez nem történik meg, hiába várják a csodát. Persze megpróbálhatják egyszerűen kormányzati eszközökkel kicsinálni a versenytársakat, de ahhoz azért az EU-nak lesz egy-két szava. Kétlem viszont, hogy konkrét tervekkel állna elő bármely minisztérium is, hiszen ez a felvetés már évek óta köztudott, valódi változás mégsem történt. Lehet, hogy a bankszektort, az energetikát és a médiát is sikerült lényegében államosítani, de ez annyit tesz, hogy fideszes oligarchák kezére játszották ezeket, amivel lényegében azt érték el, hogy megszűnt a valódi verseny és azt csinálnak amit akarnak, annak érdekében, hogy még jobban meggazdagodhassanak. Csak azért, mert magyar kézben van valamelyik szektor, nekünk, állampolgároknak nem lesz jobb. Pláne nem ezen szektorok valamelyikében. Elég a médiát megnézni, amelynek állami kézbe helyezése azt jelentette, hogy létrejött a kormánypropaganda, amivel szemben már körülbelül csak az RTL maradt talpon, már ha a tévécsatornákat nézzük.

A külföldi élelmiszerboltok kinyírásával viszont elérnék, hogy konkrétan sokkal rosszabb termékeket kelljen vásárolnunk, több pénzért, amivel kétlem, hogy bárki is boldog lenne. Persze el tudnák ezt is adni a szavazóiknak, hiszen a médiapiac felvásárlását is eladták minden gond nélkül. Azt állították, hogy most vált csak igazán kiegyensúlyozottá, hiszen eddig többségében baloldali volt, most viszont már inkább nemzetivé vált. Kérdés viszont, hogy egy nemzeti élelmiszerbolt-szektor mégis hogyan nézne ki, hiszen ahhoz minőséget kellene tudni nyújtani, ami eddig semelyik területen sem ment a kormánynak. Mert egy ócska propagandát közlő tévécsatornáról át lehet kapcsolni, de az ellen nem tudunk mit tenni, ha konkrétan nem tudunk máshol vásárolni, mint az ócska CBA-ban.

Alapvetően persze értem a felvetést és még logika is lehetne benne, de nem azzal az indokkal, hogy idehaza kell tartani a profitot, hiszen ez csak azt jelentené, hogy mondjuk Mészáros zsebében maradna, nem pedig egy külföldi cégében, amely egyébként fejlesztésre használja fel ezeket a pénzeket. Semmit sem nyerne a magyar társadalom azzal, ha előtérbe helyeznék a magyar láncokat, legalábbis úgy nem, hogy ezeken a cégeken keresztül lopnák tovább a magyarok pénzét. Márpedig szerintem pontosan ez történne.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.