Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Amikor a NER strómanja hatalmas terhet és sok kockázatot vállal

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A nevét is alig tudja leírni – ezt abból gondolom, hogy értelmes mondatokat egymás után rakni bizonyíthatóan hatalmas kihívás számára -, de senki más nem volt alkalmasabba arra a feladatra (vállvetve egy másik strómanoligarchával, aki tudomásom szerint írástudó), hogy mostantól 35 éven át autópályát építsen Magyarország hálás népének. Olcsó lesz, mint az állat: évente kilométerenként mindössze 96,2 millió forintért Mészáros Lőrinc és Szíjj László érdekeltségei fogják üzemeltetni a teljes magyarországi gyorsforgalmi úthálózatot (1662 kilométer + 381 kilométer kiegészítő). A koncesszornak ezen felül még 545 kilométernyi utat kell építenie és bővítenie, a beruházásokat neki kell finanszíroznia. A kiprivatizálás fő indoka, hogy ezt a beruházási volument ilyen rövid idő alatt az állami költségvetés nem képes finanszírozni.

Úgyhogy felkészül a melóra a Themis magántőkealap vezette konzorcium, amely Themis konzorciumi társainak egy része a Mészáros, egy másik része pedig a Szijjártót luxusjachtoztató Szíjj László érdekeltsége. Az külön jó hír, hogy mivel a NER-nek (és az ő elitjének) az a módszere, hogy offshore cégek helyett magántőkealapok mögé bújik, amelyek már számos iparágba bevásárolták magukat, a magántőkealapok jellegénél fogva a befektetőket nem lehet megismerni, vagyis azt nem tudjuk, hogy a szóban forgó két nagypályás közpénz-vérszívón túl pontosan kiknek a kezelésébe kerül az ország összes gyorsforgalmi útja a következő 35 évre. Amit viszont tudunk, abban semmi meglepetés nincs. Már tavaly is borítékolható volt, hogy kormánykedvenc milliárdos(ok) viheti(k) az autópálya-koncessziót, legfeljebb az volt kérdés, hogy Mészáros vagy Szíjj.

Miután a negyedik fideszes kétharmad a Holdról is látszik, hirtelen meg is lett a válasz: Mészáros és Szíjj. Egy ilyen országban – ahol a Nemzeti Koncessziós Irodát Rogán Bűnöző Antal felügyeli, akiről minél nagyobb disznóságok derültek ki az elmúlt években, annál jobban megbízott benne és annál nagyobb hatalmat adott neki a főnöke – nincsen semmi megrázó. Ez a dolgok megszokott menete. Rogán pedig ezúttal nem menekült el a sajtó elől, hanem megmagyarázta, hogy mi történt, mit látunk, még a kérdésekkel provokáló újságírók felvetéseire is válaszolt a nyélbe ütött üzlettel kapcsolatban:

Mészáros Lőrinc személye természetesen nem befolyásolta az eljárás eredményét.

• Nyílt, uniós eljárást bonyolítottak le, transzparens verseny volt: örvendetes, hogy ma Magyarországon van olyan hazai szereplő, aki képes felvenni a versenyt a külföldiekkel.

Lehet szíjjlászlózni meg mészároslőrincezni, de ezek a szereplők mindig versenyen nyertek el megbízásokat, és jelen esetben jobb, hogy ők nyertek, mintha egy külföldi nyert volna.

• Örvendetes, hogy a nyertes konzorcium ilyen feltételekkel elvitte a megbízást, hiszen különösen a jelenlegi finanszírozási környezetben hatalmas terhet és sok kockázatot vállal magára, mivel a kiírásban szereplő útépítéseket és -bővítéseket (pl. 317 kilométer új, 265 kilométernyi sávbővítés) az első tíz évben kell megvalósítani.

Az eljárás lezárását nem szándékosan időzítették az országgyűlési választások utánraőrogánsága örült volna a legjobban, ha minél előbb sikerül lezárni, de bonyolult eljárás volt, ráadásul a háború kirobbanása után a gazdasági környezet is változott.

Miután Rogántól nemhogy használt autót, de egy rozsdás szöget nem vennék, nyilván csak azt tudom mondani, hogy ezúttal is érdemes minden szavát komolyan venni, ha már bátran előmászott a kövek alól. Miszerint mekkora baromi jó üzlet lesz a magyar államnak, ha a kormány bevonja az úgynevezett piacot a gyorsforgalmiút-hálózat üzemeltetésébe, ha innentől úgynevezett piaci finanszírozásból történik az, ami eddig . Mert mint tudjuk, a korábbi példák borzasztóak voltak (M5, M6, bezzeggyurcsány), de most kurvajó lesz minden, mert nem külföldi nyerte a 35 év szorozva kilométerenként majdnem 100 milliót. Több mint egy évtizede ezzel magyarázzák, mentegetik a korrupciót, a lopást és most azt várja a magyar kormány legkorruptabb figurája, hogy hagyjuk a francba a mészároslőrincezést, szíjjlászlózást. Mert jobb, mintha külföldi nyert volna. Mintha csak ez a két opció lenne. Vagy külföldi nyer, vagy Mészáros és a NER közpénzzabáló strómanjai nyernek. Más lehetőség nincs. Valóban nincs, mindenki mást kinyírtak, kiszorítottak, felszalámiztak, úgyhogy NER-független vállalkozóknak esélyük se legyen ekkora horderejű pályázatokon elindulni. Márpedig ez egy ilyen: a magyar állam valaha volt egyik legnagyobb értékű közbeszerzése.

Úgyhogy igen, meggyőződésem, hogy Mészáros személye egyáltalán nem befolyásolta az eredményt. Ha akarta se tudta volna befolyásolni, tekintve, hogy a tudata nem fogja át, hogy mi minden van a nevén, mikor melyik cégével hol, mikor, milyen transzparens állami pályázaton indul, ahol természetesen ő lesz a befutó. Egy időben ezeket a nyílt, transzparens versenyeket egy Simicska nevű ember nyerte futószalagon, és annak se volt semmi köze Simicska személyéhez, meg ahhoz, hogy milyen kapcsolatban állt a Rogán-erkölcsű kormánnyal. Csak hogy értse a nemzeti pátosszal leöntött nemzeti korrupciónak tapsoló 3 millió is: amikor Simicska egyik napról a másikra kiesett a pixisből, és elment kecskét tartani a természet lágy ölére, Szíjj László érkezésével közel háromszorosára drágult az autópálya-építés. Van ennél durvább is: az M6-os középső szakaszának üzemeltetése úgy néz ki nagyságrendileg, hogy 1 kilométer fenntartása 11 millió (!!!) körül alakul. De jó, legyen a duplája, legyen a triplája, legyen 50 millió. Ehhez képest Mészáros és Szíjj 96 milliót kap. Kilométerenként. Évente. Ennél jobban semmi nem bizonyítja, mennyire örvendetes, hogy a nyertes konzorcium ilyen feltételekkel, ilyen vérzivataros időkben elvitte a megbízást.

Ilyen téren is jó tapasztalataink vannak, pontosan tudjuk, hogy milyen az, amikor a NER-stróman hatalmas terhet és tengernyi kockázatot vállal. Láttuk, hogy a Mészáros érdekeltségébe került Mátrai Erőmű is mekkora sikertörténet volt. Megvette a vállalkozózseni, kifosztotta, majd benyögte, hogy neki veszteséges, inkább áron felül visszavásároltatná az állammal. De sikerült? Sikerült. Vagy 20 milliárdot lehúzni a drága adófizetőkről, akik természetesen örömmel kifizették a veszteséget. Van egy olyan sejtésem – és a nemzetközi példák is ezt támasztják alá -, hogy az úthálózat is hasonló sorsra jut. Meg és le fog rohadni. Ebben vitathatatlanul ők a legjobbak. A profitot privatizálják, a kockázatokat és a terheket pedig államosítják. Ahogy a Mátrai Erőmű esetében, itt is majd az adófizetők fogják jól megmenteni ezt a NER-magántőkealapot.

Ezzel aligha kell megvárni 2057-et. Majd amikor néhány éven belül beüt a borítékolható krach és az úthálózatot megeszi a fene, mert a hasznot a dubajozásra, adriázásra, a fésűkagyló-wakaméra és a wontoncsipszre ki kell termelniük a nertársaknak, nos, akkor kell majd tapsikolni, hogy de legalább nem a külföldi gecik nyerészkednek rajtunk, de legalább nem talicskázzák ki a profitot az országból. (Az más kérdés, hogy ugyanezek két kézzel szórják a vissza nem térítendő csilliárdokat a gonosz külföldi multikra, összeszerelőüzemekre, csak nehogy elhúzzanak, adjanak munkát az olcsó magyar munkaerőnek.)

Csak azt akarom ezzel mondani, hogy végül is nincs mit mondani, még ez is sok. Ezt már a büdös életben nem lehet helyrehozni. Lehet, hogy már Szíjj és Mészáros is régen az enyészeté lesz, amikor beérik minden idők eme egyik legnagyobb értékű, a 2010-ben államosított, azaz elsíbolt magánnyugdíjpénztári vagyonnal azonos nagyságrendű gigaátverése. Akkor majd elő lehet venni Rogán-kottáját. Tanulságos lesz.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.