Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

Ordítok Blog


Most sem szeretnénk feladni

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ez most megint olyan írás lesz, amit végtelenül gyűlölök magam is megírni, ahogy minden kollégám is így van ezzel. Senki idejét nem óhajtom rabolni, ezért most szólok, hogy aki pont leszarja, holnap, a jövő héten, vagy két hónap múlva létezik-e még a Szalonna és a Szalonnázó, az inkább most zárja be a portált, és keressen valami kedvére való cikket máshol, és nincs harag. Aki velem marad, annak el fogom mondani, mivel kell szembenéznünk folyamatosan, mert ez számunkra – akik benne vagyunk – napi valóság, de ez nem jelenti azt, hogy kívülről olyan könnyű lenne megérteni, vagy legalább átlátni.

Kezdem a szikár tényekkel. Áprilisban a két portál – az önkéntes adományokból működő Szalonna és az előfizetéshez kötött Szalonnázó – összes bevétele a banki költségek levonása után (mármint amit magától levon a bank és a paypal) 3464 euró volt. Egyszerűbb most euróban számolni, aki gondolja, váltsa át forintra. Tehát ennyi volt a bruttó összes bevétel. Ebből kell fizetni a könyvelőket – kettőt, hiszen két portálról van szó -, az adókat és minden egyebet. Ráadásként a múlt hónap halmozottan zűrös volt, mert kellett vennünk egy laptopot (ez akciósan 600 euróba került), és egy okostelefont, ami további 300 euróval csapolta meg a kasszát. Ezek sajnos fogyóeszközök, az állandó használattól sűrűbben tönkremennek, mint egy átlagfelhasználó esetében. Márpedig a saját agymunkánkon és időnkön kívül ezekre szükség van ahhoz, hogy napról napra meg tudjon jelenni az a nyolc írás, ami meg szokott jelenni. Továbbá ebből a bevételből kell fedeznünk a szerverbérléseket, a domaineket és ebből fizetünk azért, hogy a weboldal komment szekciójában ne kelljen az olvasóknak, pláne a hozzászólóknak reklámok között szlalomozni. Ez utóbbi kiadások nem havi költségek ugyan, de elosztva minden hónapra jut belőlük. Ami mindezek után marad, azt lehet beosztani ügyesen, mármint abból kellene életben maradnunk, hogy írni tudjunk.

Nem minimálbérről – sem szakmunkás, sem diplomás minimálbérről – beszélek, egyszerűen arról, hogy bármennyire igyekszünk és bármennyi áldozatot hozunk, egészen egyszerűen nem fogjuk tudni kigazdálkodni a portálok működését a szükséges költségek feléből. Márpedig nagyjából ennyire állt be a bevételünk. A rendszeres támogatások egy év után automatikusan lejárnak, ha valaki tavaly beállította, talán észre sem veszi, hogy az megszűnik, ha nem újítja meg. Más esetekben előfordul, hogy olyan helyzetbe kerül egy olvasónk, hogy kénytelen megszüntetni a támogatást, mert az az 1-2 ezer forint jelenti a különbséget a hónap végi koplalás és az evés között. Nem kell sok, hogy az ember ilyen helyzetben találja magát, elég egy váratlan betegség, egy munkahely megszűnése. Bármennyire szeretne, nem tud hozzájárulni többé a portálok fenntartásához. Mi pedig ragaszkodunk ahhoz, hogy ingyenes maradjon a Szalonna, mert vannak, akik számára fontos, de ha előfizetéshez kötnénk, nem tudnák megvásárolni. Nem azért, mert nem akarnák, hanem azért, mert nem telne rá.

Most nem azokhoz próbálok meg eljutni, akik egyre nagyobb számban lepik el a komment szekciónkat. Tudjuk jól, hogy rohadjunk meg, dögöljünk meg, fogjuk be a pofánkat. Inkább azokat a rendszeres olvasókat szeretném megszólítani, akik időnként találnak kedvükre való írást nálunk, meg is tehetnék, hogy rendszeresen egy bármekkora összeget fizessenek a költségeink fedezése érdekében, de eddig nem volt idejük, kedvük, vagy eszükbe sem jutott, hogy éppen rajtuk múlik a fennmaradásunk. Rajtuk múlik. Rajtunk biztosan nem, mi mindent megteszünk, amit tudunk. Reklámot nem fogunk felrakni, mert egyszerűen nincs rá sem technikánk, sem ember, aki ezzel foglalkozna – ahogy nincs adminisztrátor, senki nincs, mindent magunk csinálunk, és egyszerűen egy plusz óránk sincs semmire -, a bevétel pedig olyan elhanyagolható lenne, hogy azzal nem lennénk előbbre. Nem keresünk szponzort sem befektető, sem párt, sem más lehetőség nem jöhet szóba, mert akkor nem tudnánk a saját lelkiismeretünk szerint írni. Az egyetlen megoldás az, ha találunk elég olyan olvasót, aki szeretné, ha továbbra is megjelennének az írásaink. Naponta frissül a minden cikk elején megtalálható grafikon. Ebben a hónapban ötödikén a bevételünk 276 928 forint volt (mindig egy napos késéssel jelenik meg az adat, tehát az előző napi állás látható). Ha ez az összeg ma 500 ezer körül lenne, akkor nem lennénk bajban. De így bajban vagyunk.

Akit ez nem érdekel, vagy kimondottan örül neki, az bizonyára nem fog a pénztárcája után kapkodni. Mindenki mást arra kérek, ha teheti, kapkodjon egy kicsit, mert igen, az ő kicsi adományán múlhat, igenis számít minden forint. Bocsánatot kérek, amiért megint ezzel kellett az olvasókhoz fordulnunk, de hadd nyugtassak meg mindenkit: nekünk ez sokkal kellemetlenebb. Egyúttal itt köszönöm meg mindenkinek, aki alkalmanként vagy rendszeresen, de segít nekünk, mert talán fontosnak érzi azt a keveset, amit hozzá tudunk tenni a közöshöz. Nem adtuk fel a választások napján sem, nem omlottunk össze (miközben de, hiszen mi is emberek vagyunk), nem vonultunk vissza nyalogatni a sebeinket, nem húztuk le a rolót. Ha lehet – és ha kapunk ehhez segítséget -, most sem szeretnénk.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.