Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ki lehet persze parancsban is adni, hogy azon a héten kinek kell meggyógyulni, de ez a valóságban igen ritkán (sem) szokott működni

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép reggelt, időjárási anomáliáktól mentes szép napot kívánok mindenkinek! Nem tudom, ma az ország melyik része lesz sárga, de azt legalább már biztosan lehet tudni, hogy hol van narancs riasztás véglegesen berendezkedve. Orbán Viktor csúful összezavarta a híveit. A személyzet feltolt a Facebookra egy fotót, melyen David Cornsteinnel vigyorognak boldogan, fölé írták, hogy Isten hozta, nagykövet úr! Ebből a rajongók azt szűrték le, hogy ismét Cornstein úr Magyarország amerikai nagykövete, pedig nem. Sőt, hazánkban nincs is nagykövet már két éve, Marc Dillard ideiglenes ügyvivőként látja el a feladatát. Nem az a valami, hogy akit nem érint a dolog valamilyen okból, az nincs ezzel tisztában, hanem az, hogy sok – egyébként hithű szektatag – ott tart, hogy mi a francnak jött ez ide, úgyis csak a hazáját szolgálja, és mimagyarok ellensége. Mert szerencsére a fideszes propagandagépezetnek jutott energiája arra is, hogy Brüsszel mellé odatűzze az ellenségnek kijelölt céltáblára az USA-t is, hiszen sokkal emészthetőbb a híveknek azt mondani, hogy valójában az orosz-ukrán háború nem az, aminek látszik. Igazából nem Putyin támadta meg Ukrajnát, hanem az Amerikai Egyesült Államok támadta meg Oroszországot. Ebben az összefüggésben már sokkal könnyebben emészthető, hogy Putyin elvtárs jó elvtárs, Zelenszkij pedig ellenség. Ezzel csupán az az aprócska gond, hogy kissé össze lehet zavarni a dolgokat, ha megfelelő magyarázat nélkül kerülnek fel ilyen fotók, és az kínos egy picit. Nem nagyon, de mégis. Nem nekem kínos, hanem a nernek, mert remekül rávilágít az általános tájékozottságra. Vagy annak totális hiányára.

Ezt az általános zűrzavart fokozza Schmidt Mária, aki időről időre kötelességének érzi, hogy megossza mindenkivel érdekes, de mindig azonos irányba mutató gondolatait. Akit érdekel, itt olvashatja a művet. Valamiért a sajtó azt a részt marta ki belőle, ami az ideológusasszony eszmefuttatásának talán legkevésbé jelentős, ám bizonyára jól emészthető része, jelesül a hadkötelezettség újbóli bevezetésének gondolatát:

Folytatnunk kell az egészségügy, az oktatás és a honvédelem reformját. Újra kell gondolnunk az általános hadkötelezettség (férfi és női egyaránt) visszavezetését. (Érdemes lenne erről egy nemzeti konzultációt kezdeményezni.) Hiszen a háború, mint látjuk, egyáltalán nem veszett ki a világból, még Európából sem, sőt, ott folyik a határainkon. Azaz: előre kell mennünk, nem hátra! (PestiSrácok)

Csak ebben az aprócska idézetben mindjárt két olyan állítás is van, ami szerintem sokkal érdekesebb, mint a harci lázban égő úriasszony trombitálása, bár én örömmel megnézném, hogy önkéntesség esetén, vészhelyzetben hányan tolonganának a rendszer haszonélvezői közül az első sorban akkor, amikor nem Orbán Viktor birodalmát és a saját zsebüket kell védeni kockázat nélkül, hanem mondjuk a hőn szeretett anyaföldet ingyen, ám veszélyek közepette. Ámde. Csak nekem nem tűnt fel, hogy reformok zajlanak az egészségügy és az oktatás területén? Vagy a totális központi irányítás alá vonás, a kivéreztetés és lepusztítás már maga a reform? Én eddig azt gondoltam – mert hülye vagyok, ez egyáltalán nem kétséges -, hogy többnyire azért szokás valamit megreformálni, hogy az a kor igényeihez jobban igazodjon, hatékonyabb, hasznosabb, jobb legyen. Esetleg az a reform, hogy mostmár hivatalosan is Pintér Sándor fogja irányítani az egészségügyet? Mert a járvány óta amúgy is ő irányítja, miután kiderült, hogy Kásler totálisan alkalmatlan a feladata elvégzésére. Na de lesz itt katonás rend az egészségügyben, csak az a baj, hogy vannak ott olyan tennivalók is, melyekhez kevés a rendőrtiszti főiskola, mert a kórházakban nem csak rend és fegyelem szükséges, hanem úgynevezett gyógyító tevékenységet is kellene végezni. Ki lehet persze parancsban is adni, hogy azon a héten kinek kell meggyógyulni, de ez a valóságban igen ritkán (sem) szokott működni. Az oktatás reformjáról sem tudok pozitív hírrel szolgálni, pedig igencsak ráférne. Visszamenőleg is.

Mert a régebbi rendszerből is olyan zsenik kerültek ki, mint például Kiszely Zoltán, aki politológus, ám hirtelenjében érteni kezdett az energiaiparhoz, de nagyon. Merthogy:

Brüsszelben nem a Covid előtti szintre akarnak visszatérni – amihez szükség van az olcsó vezetékes energiára – hanem ők azt akarják, hogy a Covid előtti szinthez képest a harmadára csökkenjen a fogyasztás, és ezt az energiaárak emelésével érhetik el és az energiaár-emelést pont az orosz energiáról való leválással tudják kivitelezni, tehát direkt fűtik az energiainflációt, hogy az emberek kevesebbet fogyasszanak. Magyarország ezt nem támogatja, ezért is kér kivételt, mert mi a Covid előtti szintre akarunk visszatérni és nem a Covid előttihez képest a harmadára akarunk visszaesni, amit Brüsszel leválási politikája végső soron eredményezni fog. (Origo)

Hát először is nem energia jön a vezetékeken, hanem olyasmi, amiből aztán energia állítható elő. Az olaj és a földgáz valamikor régen – amikor még Fidesz sem volt – jött létre. A hangsúly a befejezett múltidőn van. Ez azt jelenti, hogy annyi van, amennyi van, nem töltődik utána. Kitermeljük, és egyszer csak elfogy. Nem lesz több. Tripla áron sem, és ezerszeres áron sem. Ez az időpont közeledik, nem egymillió és nem ezer év múlva fog bekövetkezni. Tehát az emberiség nem csupán elégeti a fosszilis energiahordozókat, hanem ezzel mérgezi a Föld légkörét is, ha így haladunk, hamarosan élhetetlen lesz a bolygó. Ha nem tervezzük, hogy megsütjük a saját gyerekeinket és unokáinkat, most kell lépni. Ezzel párhuzamosan fut az a felismerés, hogy Európa zsarolható, mert nagyon nagy mértékben függ az orosz gáztól és kőolajtól. Bónuszként sokkal takarékosabban is használhatnánk ezeket az ásványkincseket, az ipar is átállhatna megújuló energiaforrások sokkal nagyobb arányú felhasználására, de mi, civil emberek is visszavehetnénk a pazarlásból. Mert ezt csináljuk, amikor mindenhol égve hagyjuk a villanyt, ahelyett, hogy energiatakarékos izzókat használnánk és ott világítanánk, ahol vagyunk éppen. Pazaroljuk az energiát akkor, amikor egyesével ücsörgünk az autóinkban, amikor egy kiló kenyérért is kocsival megyünk, amikor simán eljuthatnánk a célunkhoz tömegközlekedéssel vagy éppen kerékpárral is, de eszünkbe sem jut. Pazarlunk akkor, amikor rosszul szigetelt lakásainkat fűtjük – pontosabban az utcát fűtjük, mert a hő nagyobbik része elszökik -, amikor megfelelő árnyékolás helyett a légkondit kapcsoljuk be, amikor feleslegesen folyatjuk a vizet. És pazaroljuk akkor is, amikor a legújabb divat szerint igyekszünk feltölteni a ruhatárunkat, amikor mindig a menőbb telefont szerezzük be. Bármennyire hihetetlen, nem csak a gazdagok tesznek így, hanem mindannyian, mindenki a maga szintjén és lehetőségei szerint. A kormány feladata nem az lenne, hogy harcoljon az olcsó energiáért – ami akkor is olcsónak mondható, ha sokan már most sem tudják megfizetni -, hanem az, hogy segítsenek szigetelni a lakásokat, energiatakarékos közlekedésre szoktassák át az embereket, megtanítsák őket arra, hogy miként bánjanak a bolygóval, hogy ne merítsék ki a forrásait. Nem Brüsszel drágítja direkt az energiát, magától is az egekben lesz az ára, ha nem vagyunk képesek átállni növekvő mértékben a megújuló energiákra. Akinek van egy hangyányi esze, az ezt is figyelembe veszi, mert a valósághoz ez is hozzátartozik. Ha valamitől, ettől nem fog tudni senki megvédeni, még Orbán Viktor sem.

Jó ébredezést, vidám napot kívánok mindenkinek!