Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Akár igazat mondott, akár hazudott

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Hétfőn még azt hittem, hogy Turi-Kovács Béla renitens független kisgazdából lett fideszes pártkatona megszólalásánál – aki ahelyett, hogy boldog nyugdíjas éveit töltené a világ legsikeresebb, legbiztonságosabb országában, még 86 évesen is tolja a NER szekerét – viccesebb nem mostanában fog szembejönni velem még a sci-fi-be illő magyar közélet hímes mezején sem. Hogy tudniillik Európában ma két látható békepárti vezető van, az egyik Ferenc pápa, a másik Orbán Viktor, ő pedig, Turi-Kovács ezekben a vérzivataros időkben a régi-új miniszterelnök iránymutatását várja. Most azt hagyjuk, hogy mi mindenre utal az, hogy egy közel 90 éves ember ugyanarról beszél, mint a duplaismeretlen kerületi polgármester, aki a pártközpontból várja az eligazítást, hogy tudja, mire mit kell reagálni, bár kétségtelenül ez is megérne egy misét.

De ennél sokkal viccesebb az a hír, amely szerint Európa egyik békepárti vezetője arról beszélt egy interjúban, hogy Európa másik békepárti vezetője azt mondta neki, midőn brutális kétharmados választási győzelme után az első útja a Vatikánba vezetett: az oroszoknak van egy terve (Sorosnak is van), amely szerint május 9-én minden véget ér (finirà tutto). Mármint hogy vége lesz a háborúnak. Lássuk be, ez nagyon vicces. Turi-Kovácsnál is viccesebb. És nem elsősorban azért, mert hétfőn az ukrán biztonsági és védelmi tanács titkára azt mondta, Putyin előre szólt Magyarországnak az invázióról, hanem mert míg Turi-Kovács korelnök éppen Orbánnak gazsulált a negyedik fideszes parlament alakuló ülésén, Szijjártó Péter nagy barátja, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter arról pofázott, hogy Oroszország nem szándékozik befejezni az Ukrajnában folytatott különleges katonai műveleteket a második világháborúban aratott szovjet győzelem napján, május 9-én (via Moscow Times), ugyanis az orosz hadsereg nem köti a tevékenységét mesterségesen kiválasztott dátumokhoz.

Továbbá ez azért is vicces, mert Varga Judit már be is nyújtotta az Országgyűlésnek a gránitba öntött fideszes alapfércmű 10. módosítását, éppen az orosz-ukrán háború miatt, mert háborús veszélyhelyzet még nem volt Szájer főművében, pedig abból is lehet profitálni bőven. Nem utolsó sorban azért vicces ez az egész, mert miközben Orbán állítólag már április 21-én tudta, amit senki más nem, amiről az egész világ mai napig is legfeljebb találgatni tud (feltéve és meg is engedve, hogy a pápa nem hazudik még negyedannyit se, mint az a notórius hazudozó, aki négy éve éppen 2022-re ígérte meg a leválást az orosz energiáról, most meg hetek óta azt magyarázza, hogy az orosz energia nélkül mindmeghalunk), maguk az érintettek, vagyis az ukránok is a sajtóból értesültek arról, hogy mit sugdosott a pápa fülébe a magyar miniszterelnök.

Mivel e sorok írásáig a Miniszterelnöki Sajtóiroda nevű izének nem sikerült sem megerősítenie, sem megcáfolnia (például a Telex érdeklődésére), hogy valóban mondott ilyet a miniszterelnök Ferenc pápának, és ha igen, mire alapozva mondta, kénytelen vagyok a saját kútfejemre hagyatkozni ennek a leginkább ránézésre vicces, valójában nagyon is súlyos sajtóhírnek az értelmezésében. Ahogy a legtöbbször lenni szokott az ilyesféle bulvárszenzációsnak tűnő vagy egészen szürreális fejlemények kapcsán, most is érvényes: ha igaz, akkor azért, ha nem igaz, akkor azért durva. Ha igaz, amit Európa DNS-e mondott a pápának, akkor azért, ha nem igaz, amit mondott, akkor meg azért súlyos ez a történet.

Ha igaz (vagyis kivételesen nem hazudott a jól értesült), akkor honnan tudta április 21-én, hogy az oroszok mit terveznek május 9-re? Mint írtuk, találgatásokat, spekulációkat eddig is olvashattunk, hallhattunk arról, hogy a jövő hétfői ünnepi műsornak része lehet Putyin világraszóló sikerének bejelentése, de a jelenlegi tudásunk szerint az orosz hadsereg nem igazán áll nyerésre Ukrajnában, és annak sincsen túlságosan sok esélye, hogy amit két hónap alatt nem sikerült kivitelezni, azt majd most néhány nap alatt sikerülni fog. Ez nem volt máshogy akkor sem, amikor az Orbán házaspár Rómában bokázott először a pápa, majd Salvini előtt. Tehát a kérdés az, hogy egy – a háborús agresszor által időközben ráadásul barátságtalannak minősített – európai uniós, illetve NATO-tagország miniszterelnökének honnan vannak ilyen információi? És ha vannak neki ilyen információi, akkor azokat miért nem a szövetségeseivel osztja meg, miért a pápa fülébe sugdossa?

Ha a józan eszemre hallgatok (amire persze már jónéhány alkalommal rácáfolt az elmúlt 12 év), akkor szerintem is nulla a valószínűsége annak, hogy a moszkvai elvetemült Orbán Viktorral beszéli meg terveit, pláne a haditervét, vagyis kizártnak tartom azt is, hogy Európa önjelölt erős embere előre tudott a háborúról, ergo honnan a faszból tudhatná, mikor lesz vége? Gondolom ezt annak ellenére, hogy mai napig nem derült ki, mi a fényességes teliholdról tárgyalt öt órán keresztül ama futballpálya méretű asztal mellett február elsején a KGB-ügynökkel, aki három héttel később lerohanta Ukrajnát. Már eleve azt nehéz elképzelni, hogy ilyen Vlagyimirovics-típusú üldözési mániás elmebeteg, aki még a saját embereit is az asztal másik végére ülteti, bárkiben is megbízna, nemhogy egy súlytalan, nagyon kis ország miniszterelnökében. A józan eszem szerint azt kell gondolnom, hogy Orbán és sleppje teljesen érdektelen Putyin számára ebben a háborúban, és lófaszt ment volna a Kicsi békemisszió keretében jeget törni Moszkvába, ha akárcsak sejti, hogy néhány hét múlva a haverja nekimegy Ukrajnának.

Ennyire nem tartom hülyének Orbánt, és nem is ennyire hülye. Annyira meg pláne nem, hogy a Vatikánban kiteregesse, milyen bennfentes információi vannak a világ aktuálisan egyik leggyűlöltebb diktátorának haditerveiről. Amelyekről senki nem tud semmit, de ő, Moszkva porbafingó hasznos idiótája, a keleti nyitás nevű kamuprojekt szellemi atyja igen. Ő tudja, hogy május 9-én vége lesz a háborúnak. Ahogy felelevenítem azt a végtelenül kínos február elsejei sajtótájékoztatót, ahogy Vlagyimirovics füttyentett Viktorkának, hogy kövesse, ő pedig utána gurult, mint egy engedelmes pincsikutya, azt sem tartom valószínűnek, hogy a kijáratot megmutatták neki, nemhogy a háború befejezésének időpontját közölték volna. Aminek nem mellesleg a kirobbantását sem vele beszélték meg.

Amit el tudok képzelni, az ezzel a hasznos idiótasággal kapcsolatos. Ami egyáltalán nem jelentéktelen, aminek számtalan jelét látjuk évek óta, és ami miatt sokan, már a legközvetlenebb európai szövetségesei is úgy tekintenek rá, mint az Európai Unió bomlasztásával megbízott moszkvai ügynökre. Azt el tudom képzelni, hogy Vlagyimir Putyin simán használhatja az orosz háborús dezinformáció terjesztésére. Hogy bizonyos félinformációkat (rohadtul nem az orosz haditervet) a tudtára adva az Európa elleni nyomásgyakorlásra használja. Szerintem a KGB-ügynök akármennyire pszichopata és maga is paranoiás, azért azt 2009 óta volt ideje megtapasztalni, hogy a nagyon kisformátumú Viktor haverja egyébként mennyire hiú és nagyravágyó. Tökéletesen alkalmas arra, hogy miután magát valamiféle világpolitikai tényezőnek gondolja, mindenféle kétes valóságtartalmú információkat hordjon szanaszét, amerre jár. Jelen esetben az is bőven megteszi, ha az Oroszország elleni szankciók kontextusában az EU egységét bomlasztja.

Mindent összevetve, nincs túl sok opció, és egyik sem vet jó fényt Magyarországra. Vagy az van, hogy Orbán elkotyogta, vannak valamilyen (ilyen, olyan, akármilyen) belső információi az oroszoktól – ami hangsúlyozom: csak akkor lehetséges, ha emberünk elsősorban orosz ügynök és másodsorban egy NATO-, illetve EU-tagország miniszterelnöke – vagy egyszerűen hozta a halandzsázó, valósághajlító, emberkedő karakterét. Aki mindenhol előadja, hogy ő mennyire megkerülhetetlen, hogy ő mindent is tud, és közben félinformációkból összerakott nagyotmondásokkal traktál mindenkit, és arcoskodik, mint az iskolában a hülyegyerek. Azzal a különbséggel, hogy a hülyegyerek egy idő után kinövi ezt a korszakát.

Akárhogy is legyen, a pápa ennél szebb bizonyítványt nem állíthatott volna ki a világnak Magyarország miniszterelnökéről. Akár igazat mondott az illető, akár hazudott.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.