Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Mikor hívják meg Toroczkait a Spinoza Házba? (az Így cenzúráztok ti ciklusból)

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

 „A módszer tiszta hús legyen
s ne szimbólumok szósza…”

(Allen Ginsberg: Burroughs művéről,
Eörsi István fordítása)

Az alább következő kis írás egy, az Élet és Irodalomban megjelent cikk reakciójaként született, de a független hetilap elzárkózott a közlésétől. A szerző érdeklődésére hogy mi a baj vele, az irodalmi újság főszerkesztő ezt írta: ”… nem hiszem, hogy Orbánt (…) különböző nevekkel ellátni Felcsúti Maradona stb. stb. különösebben érdekes lenne. Elfogadom, hogy ez is egy stílus, de nem akarom behozni az ÉS-be.”  Csakhogy a magyar miniszterelnököt a cikkecskében nevesítő jelzős szerkezet („simára borotvált harci törpe”) nem tőlem származott, idézet volt egy, az országunkkal is foglalkozó lengyel író nálunk most megjelent nagyszerű könyvéből. Nem oszt és nem szoroz a rövid visszhang lényegi mondanivalóját illetően, és ha emiatt az Élet és Irodalom közli rosszallását, a szerző minden további nélkül kihúzta volna. Ennél komolyabb baj lehetett a szösszenettel. Hogy mi, az nem derült ki. De az olvasó alighanem könnyen kitalálja. Az irodalmi hetilap főszerkesztője az egyenes beszéd helyett, ahogy korábban is gyakran, az indoklás nélküli agyonhallgatás cenzúráját választotta. Aztán pedig, amikor a szerző rákérdezett, mellébeszélt. Íme a nem kívánatos szöveg:

Gerő András cikkét (Objektív nem, ÉS, 2022. április 14.) olvasva ugrott be a címbeli kérdés. A siralmas választási buktán és a parlamenti helyek elosztásán marakodó un. ellenzéki (orbánista terminológia szerint baloldali) önbaszkurálásból számomra egyedül az derült ki eddig, hogy a mi, magukat politikusnak nevező ingyenélőink olyanok, mint  Talleyrand szerint a Bourbonok: „semmit sem tanultak, és semmit nem felejtettek.” Ja, és tőle, Périgord hercegétől származik az a bonmot is, hogy a hazaárulás csak dátum kérdése. Igaza van Gerőnek: „Identitásvesztés, szellemi leépülés, az egyértelmű politikai gesztusok hiánya. Csoda, hogy 1,9 millió ember mégiscsak szavazott rájuk.” Az önsorsrontók közé tartoztam magam is. Mentségemre: mindig a vesztesek oldalán álltam.

Úgyhogy nagy valószínűséggel pártfogoltjaink négy év múlva újra eldünnyögik nekünk majd a József Attila-i mesét: „a fasiszta kommunizmusét”. A gyengébbek kedvéért: megint összefognak dékások, szocik és a rajtuk élősködő bolhapártocskák a „Szarabbikkal”, ahogy a boglári kocsmában egy világító mellényes közmunkás a Jobbikot becézte múltkor. Na, most, ha végre le akarjuk gyalulni a „simára borotvált harci törpe” (ahogy köpcös vezetőnket a lengyel író  Ziemowit Szczerek nálunk most megjelent Via Carpatia című kitűnő, gonzó stílusú könyvében nevezte) rothadó NERszerét, szükségünk lesz a parlamentbe bejutott Mi Hazánk Mozgalomra is. Felejtsük el, hogy a hazát, mint olyat pártcéljaikra kisajátító MHM virtigli neonáci gyülekezet. Na, jó, legyünk méltányosak: rasszista, másság-gyűlölő újhungaristák. Felejtsük el, és tegyük zárójelbe, hogy ők azok, amik; végtére is a jobbikos elvtársaink zsidólistázását, náci karlendítéseit és tetűhintás kiszólásait is elvtelenül lenyeltük a szent cél érdekében. Viszont ekkora maflás után a dakota közmondást nehéz lesz elfelejteni: aki korpa közé keveredik, megeszik a disznók.

Úgyhogy alig várom már, hogy a pesti zsidóság kultúrházában – a korábbi jobbikos, gárdamellényes  furvézerrel, az azóta megmondó-emberré avanzsált Vonával lezavart talk show sikerén felbuzdulva – mikor kapja mikrofonvégre Rangos Katalin a Mi Hazánk führerét is. Gondolom, ahogy annak idején, most is gondosan egyeztetve a Spinoza Ház igazgatójával, a Betyársereg adja majd a bodyguard-ot. Hogy még véletlenül se engedjenek be gyanús pónemű újságírókat.

Tódor János