Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A tudatlanság mindig kényelmesebb

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

„Ha ebben az országban a lakosság nagyobb része legalább középfokú végzettséggel rendelkezne (…), akkor ez a kormány már rég el lett volna takarítva” – mutat rá határozottan Vásárhelyi Mária.

Kicsit ilyenkor zavarba jön az ember: mégiscsak ő a szociológiatudomány kandidátusa, az MTA tudományos főmunkatársa, úgyhogy biztos megvan az oka, hogy miért vizionál 50 százaléknál kevesebb középfokú végzettségű embert Magyarországra, mikor már a 2016-os mikrocenzuskor 55 százalék volt a minimum érettségizettek aránya (a rendszerváltáskor harmincról indultunk). A feltétel tehát valójában teljesült, a kormány mégse lett eltakarítva. Most a bölcs, diplomás budapesti ellenzékieken a sor, hogy ügyesen rájöjjenek, miért.

Ez egy cikkrészlet, amely a KDNP házi lapjának oldalán, a vasarnap.hu-n jelent meg nemrégiben. Arra volt ez válasz, hogy kijött a Medián felmérése, amely alapján kimondható, hogy az alacsonyabban iskolázott emberek inkább szavaznak a Fideszre, mint más pártokra. Ezt eddig is tudni lehetett, de aki erről beszélni mert, azt azonnal lehurrogták, hiszen nem lehet csak úgy azt állítani, hogy minél kevésbé iskolázott az ember, annál nagyobb eséllyel szavaz a Fideszre. Márpedig a számok is pontosan mutatják, hogy ez a helyzet, nem is beszélve arról, hogy Orbán ezt pontosan tudja, ezért hozta számukra létre a kormánypropagandát. Az nem a diplomás, akár több nyelvet beszélő szavazóknak szól, hanem azoknak, akiknek sokszor nincs túl sok fogalmuk a világról.

Korábban már én magam is leírtam, hogy butaságnak tartom azt, hogy kerülgetjük a forró kását, és inkább ki sem mondjuk, hogy mi áll annak hátterében, hogy Orbán immár negyedszerre nyert kétharmados többséggel. Nyilván ehhez kellett az ellenzék szerencsétlenkedése és számtalan hibája, mint ahogy a háború is kapóra jött Orbánnak, de ami véleményem szerint végső soron eldöntötte ezt a választást (is), az a kormánypropaganda, amelyen keresztül több millió embert képesek megszólítani, akár egyetlen nap alatt. A háborús üzeneteik hetek alatt beivódtak mindenki agyába és ennek alapján döntöttek sokan úgy, hogy az ellenzék helyett inkább az országot megvédését ígérő kormánypártra szavaznak.

Lehet, hogy a lakosság több, mint 50 százaléka rendelkezik legalább érettségivel, de ez önmagában még nem jelenti azt, hogy ne lennének olyan élethelyzetben, ahol a kormánypropaganda ügyesen be tud férkőzni a világukba. Vidéken sokan azért szavaztak a Fideszre, mert elhitték azt, amit Orbán mondott. Lehet, hogy az életük nem feltétlenül lett jobb, de elhitték, hogy Orbán nélkül ez az ország elbukna. Elhitték, hogy Brüsszel a vesztünket akarja, és azt is, hogy ha az ellenzék kerül hatalomra, akkor itt kő kövön nem marad. Ezeket az emberek az ellenzék nem tudta megszólítani, bár mondjuk igényt sem látok erre a szavazók részéről sem. Ők sokan elkönyvelik az egyes politikusokat annak, aminek a kormánypropaganda beállítja őket, és ennyivel le is tudják a dolgot.

Nyilván az az ellenzék felelőssége lenne, hogy eljuttassa mondanivalóját vidékre is, de sokszor erre nincs meg a megfelelő anyagi forrás vagy kapacitás. Viszont vélhetően ez az egyetlen járható út egy esetleges választási győzelem irányába, hiszen ameddig ezek a vidéki emberek nem nagyon találkoznak más alternatívával, mint amit a Fidesz nyújt, addig nem is fognak változtatni. Ezeket az emberek sajnos könnyen át lehet verni, amire a propaganda is épít. Szórólapokkal, önkormányzati magazinokkal, tv- és rádióműsorokkal juttatják el hozzájuk a kormányzat hazugságait, amelyeket sajnálatos módon túl sokan elhisznek. Egy érettségi még nem jelenti, hogy az ember képes lenne arra, hogy ne csak egyetlen platformról tájékozódjon. Ez még csak alapvetően nem is iskolázottság kérdése, de azért azt lássuk be, hogy aki nyolc általánossal rendelkezik, az vélhetően nem azzal fogja a napjait tölteni, hogy mondjuk HVG-t vagy Telexet olvasgasson, hanem azzal, hogy munkát találjon magának, vagy megtartsa azt, amivel már rendelkezik.

Ha fáradtan hazaesik, akkor elolvassa az ingyenes önkormányzati újságot, bekapcsolja a tévét és egy csatornán ott hagyja, esetleg az interneten átolvassa az aznapi híreket. Minden oldalról kormánypropagandával van körülvéve és még ha akarná, se tudná kikerülni ezeket. Emlékszem, amikor a választások előtt nem sokkal hazautaztam Magyarországra, bármerre is mentem, Orbán arcképe jött velem szemben. A villamoson, a megállóban, óriásplakátokon, újságok címlapján, a tévében és az interneten is egyszerre. Egyszerűen bármerre néztem, ő ott volt. Ez ellen egyszerűen nem tud tenni semmit sem az ember, vagy elfogadja, hogy az, amit ő állít igaz – ez a könnyebb opció -, vagy megkérdőjelez mindent, amit ezek mondanak és energiát szán arra, hogy kiművelje magát a hazai politika terén.

Lássuk be, sokkal egyszerűbb tudatlanságban létezni, mintsem szembenézni a problémákkal. Ezek az emberek sokszor nem kérdőjelezik meg, hogy mi miért történik, egyszerűen elfogadják. Orbán immár 12 éve vezeti ezt az országot, mindenki tisztában van vele, hogy kicsoda ő és úgy vannak vele, hogy ha eddig is elvezette az országot, akkor most miért kellene változtatni ezen? Megszokták a már meglévőt és kényelmesnek tartják azt, ha nem változtatnak. Sajnos változást legritkábban azok szeretnének, akik a tudatlanságot választják a tudás helyett.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.