Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

Ordítok Blog


Chorizóból kerítés

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Úgy fest, nem csak a fiatalok nem kapnak jobb ajánlatot egyetlen másik országtól sem, de a nyugdíjasok is mindenképpen megfogták az Isten lábát a kormány meghosszabbításával Lovasberényig. Így aztán a kormány örömében úgy döntött, hogy emel egyet a nyugdíjon év közben, tehát a januári emeléssel összesen 8,9 százalékkal lesz magasabb a nyugdíjak összege az idén. Ezt a miniszterek elnöke természetesen a közösségi oldalán is reklámozza, és – ugyancsak természetesen – odakommeltel mindenki, akinek ez a feladata. Például Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője, a Megafon tagja (ezt a saját bemutatkozásából másoltam ki) is. Szó szerint ezt mondá ő:

A gonosz Orbán még a választási kampány után is emeli a nyugdíjakat és nem megszorításokat vezet be… 🤷🏻‍♂️

Ájulok elfele! Tehát nem az van, hogy a kormány eleget tesz a törvényi kötelezettségének, és igyekszik az inflációhoz igazítani a nyugdíjakat, megőrizve azok vásárlóértékét – ami még a 8,9 százalékos emeléssel is csak statisztikailag lesz igaz (jó, ha az infláció az előrejelzésnek megfelelő 10,5 százalékot fogja tartani, akkor még statisztikailag sem), mert az alapvető élelmiszerek ára jóval nagyobb ütemben drágul, toronydarut és műselyemmel bélelt férfi átmeneti kabátot pedig viszonylag kevés nyugdíjas eszik, hiába lett olcsóbb -, hanem az van, hogy Orbán Viktor személyesen osztja a pénzt. Azt is leginkább azért, hogy bosszantsa az ellenzéket. Igaz ugyan, hogy a nyugdíjminimum összege változatlanul – immár 13 éve – 28 500 forint, a családi pótlék sem mozdul egy centit sem, ezzel szemben 2022. márciusban az volt, hogy:

Az élelmiszerek ára 13,0%-kal nőtt, ezen belül a margariné 33,6, a kenyéré 27,9, a sajté 21,8, a baromfihúsé 21,4, a péksüteményeké 18,7, a tejtermékeké 18,2, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) 17,9 (KSH)

Más élelmiszerek ára bizonyára csökkent – egy időben a kurkuma volt az aduász, néha már majdnem fizettek érte a boltban, ha vett az ember egy zacskóval. Amit hirtelen most találtam, az a mangó, annak 27-30 százalékkal csökkent az ára tavaly márciushoz képest -, így sikerült kihozni a 13 százalékos átlagot. Jó dolog a statisztika, lehet vele bűvészkedni.

Szóval Orbán Viktor nem vezet be megszorításokat, aminek tényleg nagyon, de szívből tudunk örülni mindannyian. Ezt a remek hírt több oldalról meg lehet támogatni némi propagandával, például egy kósza olvasói fotóra hivatkozó osztrák hírecske átvételével, hogy Bécsben már csak üres polcokat találnak a vevők egy üzletben. A hirado.hu honlapján változatlan formában található meg az álhír, a hivatkozásnak használt heute.at frissítette a hírt, annyi történt, hogy elromlott a hűtő, és ameddig javították, a hűtést igénylő élelmiszereket visszavitték a raktárban lévő hűtőbe. Ezt már nem fogja tudni az a hírfogyasztó, aki a pártmédiából okosodik. Na, ahhoz képest, hogy üresek is lehetnének a boltok polcai, mi az a 70 forint egy darab tojásért? Semmi. Ünnepeljünk, hogy dúskálhatunk, még ha nem is Orbán Viktor tojta azt a méregdrága tojást a saját hátsójával. Egyelőre legalábbis, mert még eljöhet az az idő is.

Épül-szépül körülöttünk a hazugságokból font kerítés, pedig akár kolbászból is lehetne. Vagy – legyünk kicsit stílszerűek – chorizóból. Nincs megszorítás, simán csak egyre szarabbul élünk, de azt sem mindenki. Az imént idézett Deák Dániel biztosan megkapja a havi apanázsát, elvégre keményen megdolgozik érte. Az Orbán szülők kaptak fincsi kis nyugdíjemelést, bizonyára rá vannak szorulva, de ellentételezésnek itt van Tiborczék önfeláldozása, akik – gondolom én – bizonyára lemondtak a családi pótlékról, ha már olyan stílusosan Moszkvába költöztek. Hopp, nem oda. Nem is értem. Vagy kapják a családi pótlékot attól még? Kijön belőle egy nap légkondi költsége a spanyol nyárban, az is jól tud jönni. Nincsenek megszorítások, csak kicsit többet fizetünk mindenért. Simán jó az nekünk, ha a jóárasított csirkefarháthoz kétszer annyiért veszünk krumplit, tésztát, netán csinálunk nokedlit csodatojásból és drága lisztből, az már nem fáj nekünk annyira. Az olcsó benzint és a rezsicsökkentést is boldogan benyeljük akkor is, ha mi fizetjük a piaci ár, és a csökkentett ár közötti különbözetet (mert ki a fasz fizetné, ha nem mi?), de az nincsen rajta a szolgáltató által küldött elszámoláson, és nem szögeli ki a házmester sem a faliújságra. Nem mondja be a köztévé sem, tehát nincs.

Az van tehát, hogy továbbra sem érkezik fejlesztési forrás, így nincs más hátra, az országot lehet csak tovább fosztogatni. Félő, hogy nem sok zsákmánynak való maradt már, azt pedig Orbán Viktoron kívül élő ember nem tudja, hogy a háttérben kivel és milyen titkos alkuk születtek, mennyivel és kiknek tartozunk. A sikerpropaganda ellenére én nem láttam a felhőtlen boldogságot a miniszterek elnökének az arcán, amikor több órányi várakozás után kameraképessé barkácsolták és bejelentette a boldogságra okot adó árstop meghosszabbítását. Innen vidékről nézve nagyon úgy festett, rágódott a főnök. Mégpedig a saját ajkait rágcsálhatta, mert elszaporodtak rajta a sebek, be is dagadt alaposan. Márpedig ez nem kimondottan a lelki egészség legtutibb jele.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.