Április 18,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Magyarország úgy semleges, hogy oldalt választott

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,314,946 forint, még hiányzik 685,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az Európai Unió elítélte volna a török bíróság döntését, hogy életfogytig tartó börtönbüntetést róttak ki Osman Kavala üzletemberre, de Magyarország megakadályozta a közös kiállást.

…A Szabad Európa megkérdezte a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, hogy miért akadályozta meg a közös kiállást, és hogy mi a kormány véleménye Kavala elítéléséről, illetve az emberi jogok helyzetéről általában Törökországban. A minisztérium egyetlen mondattal válaszolt:

„Magyarország nem minősíti más ország igazságszolgáltatási gyakorlatát.”

Nagyon komoly kommunikáció folyik a kormány háza táján, nem elég, hogy nem a magyar kormány álláspontjáról beszél – hanem mindjárt Magyarországot említ – de még azt sem képes felfogni, hogy egy vétó pontosan egy másik ország igazságszolgáltatásának gyakorlatát minősíti. Ennyire ostobák ülnének a minisztériumokban, vagy pedig ennyire ostobának nézik az embereket? Mert minden egyes vétó, amivel eddig élt a magyar kormány – legalábbis amelyek hírhedté váltak -, olyan esetben születtek meg, amikor a teljes unió egyetértett, kivéve a magyar és néha a lengyel kormányt. Most pedig nem másról van szó, mint arról, hogy Erdogan elvbarátja, Orbán Viktor ismételten arra használja a felhatalmazását az unióban, hogy lejárassa az egész országot.

Törökországban köztudottan – az orosz módszerekhez hasonlóan  -minden ellenzéki hangot elfojtanak. Na nem úgy, mint idehaza, ahol megpróbálnak lejáratni minden ellenzéki szereplőt, hanem úgy, hogy sokszor koholt vádakkal ítélik őket börtönbüntetésre. Nem tudom megítélni azt, hogy jelen esetben is erről van-e szó, de valamiért fogadni mernék arra, hogy pontosan ez történt. Azt is gondolom, hogy az unió megtette a szükséges lépéseket, hogy kiderítse, miben is bűnös Kavala, és az alapján hozta meg a döntését, miszerint közösen kiállnak egy olyan emberért, akit Erdogan jól láthatóan szívesebben látna a rácsok mögött, mint azon kívül. De mint oly sokszor, Erdogan ismét számíthatott Orbán segítségére, ezzel teljesen hülyét csinálva mind az EU-ból, mind pedig a magyar szavazókból.

Nyilván az egyszerű magyar szavazót ez különösebben nem érdekli, mert hát mit érdekli őt, hogy mit gondolnak rólunk más európai országok kormányai, esetleg polgárai, ha ők sokszor a saját településük határán túl sem nagyon jártak még. Orbán nem kíván minősíteni senkit, ezért lényegében mindenkit minősít. Ugyanez történt a háború kapcsán is, ahol állítása szerint semleges véleményt fogalmazott meg, és megpróbálja Magyarországot kihagyni a háborúból, de lényegében jól láthatóvá tette, hogy Putyin érdekeit képviseli. Magyarországot nem lehetne csak úgy bevonni a háborúba, ráadásul olyan sok értelme sem lenne, mivel bármely NATO ország megtámadása az oroszok részéről egy harmadik világháborút robbantana ki. Ezt még talán a láthatóan betegeskedő Putyin is felfogja.

Orbán nem védte meg az országot semmitől, de hiába is magyarázza az ember az emiatt rá szavazóknak, hiszen ők vélhetően a fenti hírt is úgy fogják értelmezni – már ha egyáltalán találkoznak vele -, mint hogy nekünk egy olyan nagyszerű vezetőnk van, aki miatt az ország kimarad mindenféle konfliktusból. Az lehet persze, hogy kimaradunk, de ennek megvan az ára, hiszen a konfliktusokban az egyes csoportok, vagy népek oldalt választanak akkor is, ha azt állítják, ők ilyet nem tesznek, mert békepártiak. Akinek ép esze van, az mind békepárti egyébként is, tehát ennek külön kiemelése alapvető marhaság. Azzal viszont, hogy a magyar kormány nyíltan nem igazán állt eddig ki az ukránok mellett, lényegében azt a feltételezést erősíti, hogy Putyin mellett áll.

A fenti vétó pedig azt erősíti, hogy Erdogan is Orbán közeli szövetségese, annak ellenére is, amit saját népével tett. Orbán jól megválogatja a barátait, ez tökéletesen látható az elmúlt évek politikájában. Egyre inkább eltávolodik a nyugati vezetőktől, és egyre inkább közeledik azok felé, akik vaskézzel irányítják országukat. Magyarország külkapcsolatai talán még soha nem voltak ilyen rosszak azóta, hogy rendszerváltás történt 1989-ben. Szégyeneivé váltunk az Európai Uniónak, amely szégyen tovább folytatódik. Fogalmam sincs arról, hogy mikor jöhet majd el újra az a pillanat, amikor nem lehajtott fejjel kell járnia egy magyarnak az utcákat külföldön, hanem bátran elmondhatja, hogy honnan érkezett. Mert hát tudom jól, hogy a magyar kormány nem a magyarok egészét jelenti, de azért az a nép, amely négyszer újraválaszt egy olyan kormányt, amely vállalhatatlan módon reprezentálja az országot a nagyvilágban, az valamennyire csak egyetért a kormány viselkedésével.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.