Április 27,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Kicsit el tetszett tévedni, Medgyessy úr

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A volt miniszterelnök a Klubrádió Megbeszéljük című műsorának a vendége volt. Medgyessy Péter a műsorban kifejtette, hogy nem szabad az ellenzéknek feladnia, arról pedig szó sem lehet, hogy nem mennek be a parlamentbe. Szerinte nem azért választották meg az emberek a képviselőket, hogy ne menjenek be dolgozni a parlamentbe.

Széttárni a kezüket, hogy ezek erősebbek, nekünk itt nem terem gyümölcs, ez egy rossz álláspont”  –mondta.

Elmondta továbbá azt is, hogy szerinte vannak olyan témák, amikben a kormánynak és az ellenzéknek meg kell egyeznie, mert nem jó hozzáállás – a volt miniszterelnök szavait idézve –, hogy minél rosszabb, annál jobb.

Medgyessy szerint az ellenzéknek partnernek kell lenni abban, hogy a gazdaságot rendbe hozzák, mert senkinek sem érdeke, hogy az ország csődbe menjen.

Medgyessy Péter neve nem úgy vonult be a tankönyvekbe, mint a magyar történelem egyik kiemelkedő miniszterelnöke, de azért ekkora marhaságot talán még tőle sem várna az ember. Az útelágazódással hírhedté vált, lényegében megbukó miniszterelnök nem tudom, miért érezte fontosnak, hogy megszólaljon ebben a témában. Nyilván nem az ő szava lesz döntő és nyilván már régen eldöntötték az ellenzéki képviselők – noha nem mindenki -, hogy bemennek a parlamentbe és majd 4 évig megint úgy tesznek, mintha bármi értelme is lenne az ő jelenlétüknek. Felveszik szépen a szolgálati laptopot és telefont, illetve a havi egymilliós juttatást, hogy Orbán, vagy valamelyik minisztere teljesen hülyének nézze őket.

Én megértem Medgyessy alapvető érvelését, de meg kellene már érteni 12 év után, hogy ha a Fidesz kétharmados többséggel rendelkezik, akkor teljesen mindegy, hogy mit akar az ellenzék, a Fidesz még csak megfontolni sem fogja azt, amit mondanak. Mennyi bizonyíték kell ahhoz, hogy ezt végre mindenki megértse? A parlamenti politizálásnak semmi értelme sincs jelen állás szerint. Ezt úgy tűnik, szinte egyedül csak Hadházy Ákos volt képes felfogni itthon, aki már régen nem a beszólásaival próbálja magára terelni a figyelmet, hanem parlamenten kívüli munkájával, amivel sokkal jobban képviseli a választói érdekeket, mint mondjuk egy olyan képviselő, aki csinos öltönyben befárad a tisztelt házba, hogy ott papírról felolvasson valami általa fontosnak vélt dolgot, amit a kormány vagy simán semmibe vesz, vagy ott sem lesz a részükről senki az ülésen.

Dolgozni messze nem csak a parlamentben lehet, erre pedig Hadházy Ákos a tökéletes bizonyíték, mint korábban le is írtam. Már csak ezért sem értem, hogy miért köti össze Meddgyesy a munkát a parlamenti jelenléttel. Mert hát mondja azt nekem bárki is, hogy Hadházy utóbbi években folytatott tevékenysége nem tekinthető fontos munkának. De a probléma nem csak ezzel a bekezdéssel van, hanem azzal is, hogy Medgyessy szerint ha az ellenzék bojkottálná a parlamentet, akkor azzal azt ismerné el, hogy ezek erősebbek, nekünk itt nem terem gyümölcs. Itt nem arról van szó, hogy ki az erősebb és ki nem, hanem arról, hogy minek van értelme és minek nincs. Márpedig a parlamenti politizálásának jelen körülmények között semmi értelme sincs. Pont.

De Medgyessy tovább megy és arról beszél, hogy az ellenzéknek és a kormánynak meg kell egyeznie egyes témákban, ami talán még a korábbinál is nagyobb marhaság. A kétharmaddal rendelkező Fidesznek semmi szüksége sincs arra, hogy az ellenzék támogassa őket bármiben is. Az ellenzék csak mint díszlet lehet jelen a parlamentben, ez ennyire egyszerű, és ha Medgyessy ezt nem képes felfogni, akkor nem biztos, hogy ebben a témában nyilatkoznia kellene különböző felületeken. Ezzel ugyanis azon emberek gondolatait támasztja alá, akik még hisznek a parlamenti munkában és abban, hogy bármiféle változás is elérhető ott, ahol egy olyan senki lehet a házmester, mint Kövér László.

Véleményem szerint magára kellene hagyni az Orbán-kormányt, hiszen a felelősség teljes mértékben az övék. Nekik kell majd valamiféle választ adniuk arra, hogy miért adósodott el az állam, miért keletkezett hatalmas költségvetési hiány, miért szállt el az infláció, miért drágultak meg elképesztő mértékben az élelmiszerek és miért kerül lényegesen többe a tankolás most, mint pár éve. Nyilvánvalóan nem minden csak és kizárólag a jelenkori kormány hibája, hiszen mégis csak egy világjárványon vagyunk túl, amelyet most épp egy háború követ, de azért nem mindenhol alakult ki ennyire rossz helyzet, mint Magyarországon. Ezért tehát Orbán és kormánya a felelős, amiért felelősséget kell vállalniuk. Ehhez az ellenzéknek az égvilágon semmi köze sincs, és még ha akarna is változtatni a helyzeten, akkor sem tudna úgy, hogy a parlamentben a képviselőik felszólalnak, vagy szavazáskor gombokat nyomogatnak.

Medgyessy még egy olyan időszakban volt miniszterelnök, amikor többé-kevésbé demokrácia volt Magyarországon. Na nem jól működő, de a mostanihoz képest szinte paradicsomi állapotok uralkodtak. Akkor még volt értelme a párbeszédnek és a javaslatok is gondolkodásra bírhatták a különböző honatyákat. Ma ez már teljes mértékben kizárt, és végre el kellene ezt fogadnia mindenkinek. A parlament kiüresedett, a legjobb az lenne, ha az ellenzék bojkottálná azt, és csatlakoznának Hadházy munkájához, amely talán az elmúlt években az egyetlen értékelhető képviselő munka volt. Nem szégyen belátni, hogy tévedtek, talán még nem késő.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.