Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Mint egy falat kenyér éhínség idején

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Józan észben, testi-lelki egészségben gazdag jó reggelt mindenkinek! Április 3-a, vagyis a zsinórban negyedik fideszes kétharmad virágba borulása után, a poszttraumás sokk legsötétebb óráiban sokakban felmerült és még azt sem mondhatjuk, hogy nem joggal merült fel a kérdés: mi a franc értelme van még ezek után egyáltalán szóvá tenni a rezsim korruptságát, az egységnyi időre, egy főre, egy négyzetkilométerre jutó konkrét és homályos disznóságokat, a törvényesített lopás ötvenezer árnyalatát? Jogos. Tényleg annak mi értelme van, hogy összevonjuk a szemöldökünket és elborzadjunk azon, hogy ha nem az illiberális szabadrablás lenne a lassan 13. éve regnáló Fidesz legnagyobb teljesítménye, akkor mi minden lehetne másképp, mennyi mindenkinek nem kellene beérnie az összkomfortos nyomorúsággal és azzal, hogy az emberhez méltó életet legfeljebb a demokratikusan megválasztott kizsákmányolói révén élheti?

Hát igen. Tény, hogy a NER-betonba öntött vegytiszta, rendszerszintű, párját ritkító korrupció felhánytorgatása, nehezményezése, elítélése a falra hányt borsónál is csekélyebb mértékben játszott szerepet a választás kimenetelében. Nemhogy nem volt szempont, de még az is lehet, hogy egyenesen pozitívumként esett latba azzal szemben, hogy a háborúpárti baloldal háborúba küldené a fiainkat és belesodorna minket a háborúba, aminek meg kellene fizetnünk az árát. Az is tény, hogy amikor a választást nem is egyszerűen béke vagy háború, de élet és halál kérdésévé zülleszti az egyébként is irracionális húrokat pengető, a tömeghisztériával szórakozó korrupt elit, akkor arra nemigen lehet lépni semmit. Viszont az is igaz, hogy csak azért, mert egyesek képesek lemenni kutyába és hazugságokat mantrázva létükben fenyegetni a létükben egyébként szerencsére nem fenyegetett tömegeket, azt nem kell megváltoztathatatlan realitásnak elfogadni, hogy lopni, csalni, hazudni, átverni az embereket rendben van. Nincs rendben.

Jut eszembe arról, hogy az se nagyon van rendben, hogy miután egyszerűen kampányhazugságnak nevezte, hogy a külügyminisztérium informatikai rendszerébe egy évtizede hazajárnak az oroszok, és kedvükre szörfölgetnek akár államtitkok között is, és miután az egésznek semmilyen következménye nem lett, mert a magyaremberek pont leszarták ezt, hiszen a háborúval és a halállal fenyegették őket, a külügyminisztériumot élén álló ember Ankarába repült, hogy bejelentse, nem véletlenül vezetett a választások utáni első útja Ankarába (fura is lett volna, ha Párizsba, Berlinbe vagy Koppenhágába vezet), ahol kezdődik az új, 3000 négyzetméteres nagykövetségi épület építése. Mint egy falat kenyér éhínség idején. Azzal nem dicsekedett el a moszkvai háborús agresszor plecsnijét gondosan őrizgető minden idők  külügyminisztere, az csak a török sajtóból és az általa közzétett fotókról derült ki, hogy a falat kenyér fontosságú böszme nagykövetségi épületet a főnöke, ura és parancsolója török haverja, a miniszterelnöki famíliával és úgy általában Magyarországon zsíros üzleteket bonyolító Adnan Polat cége építi. Nem fontos, végül is Mészáros Lőrinc is építhette volna, az a fontos, hogy lehetőleg a NER magánvagyona gyarapodjon ennek az életbevágó, hiánypótló 3000 négyzetméteres (!) böszme épületnek a megépítése nyomán is, hát hiszen teljesen életszerű, hogy egy Magyarország méretű Magyarország nagykövetsége ennél kevesebb négyzetméteren képtelen lenne egy Törökország méretű Törökországgal mély barátságot, stratégiai partnerséget, és minden területen fejlődő, pláne a kölcsönös tisztelet talaján álló kétoldalú kapcsolatokat fenntartani.

Így is kell ezt. Az elsöprő választási győzelmet, a rekordszámú szavazatot, a háborúval és halállal fenyegetett, rettegő néptömegek bizalmát nem is szabad másra használni újabb négy évig, mint a 12 éve elkezdett ámokfutás folytatására. 3000 négyzetméteres nagykövetség Ankarában ki tudja hány csilliárdból, miközben a súlyosan, halmozottan fogyatékos gyerekek és fiatal felnőttek nappali ellátásával foglalkozó Kacifántos Gyerekeink Mosolyáért Alapítvány maglódi napközijének padlószigetelésére FORRÁSHIÁNY miatt nem ad pénzt Kásler Miklós vízfejű minisztériuma. Rongyos, szaros, tetves 10,5 millió forintról lett volna szó, mert jelenleg csak linóleum van a betonon, és az asztmás gyerekek miatt az arra terített szőnyeg nem jó megoldás, de erre nincs állami pénz. 3000 négyzetméteres ankarai nagykövetségre van, a NER lelkes szekértolóinak és ánuszfényesítőinek, oligarcháinak, haverjainak, strómanjainak önmegvalósítására van pénz. A legelesettebbekre ahogy eddig sem, úgy ezután sem lesz pénz.

Érthető. A súlyos fogyatékkal élő gyerekekből nem lesz fideszes szavazó, minden rájuk fordított pénz olyan a nertársak számára, mintha az ablakon dobták volna ki, úgyhogy sok sikert kívánnak az alapítvány vezetőjének a munkájához, és javasolják neki, hogy induljon oszlásnak. Aztán majd jön az, hogy az alapítvány kétségbeesésében támogatást kér az egyszerű polgároktól, akik természetesen összedobják a pénzt a padló szigetelésére, a probléma megoldódik, a cinikus fideszes államnak, az összes szörnyetegnek kinéző pitiáner szarrágónak pedig változatlanul jut mozgástér arra, hogy saját gonosz prioritási listájának érvényt szerezzen. Igen, Rákay Fülöp Kálmán producernek és NER-megafonnak is jut bőven arra, hogy százmilliókból és milliárdokból leforgassa az rögeszméit, ha már mindenhez is ért. Ahogy Tiborcz István spanyolországi sajátlábnak és miniszterelnöki vőnek sem áll semmi útjában ahhoz, hogy kivételes üzletemberi tehetségét kamatoztassa: a Gazdasági Versenyhivatal mindössze egy hét alatt (benne a négynapos hosszú hétvégével) meghozott döntésével és áldásával immár beszállhat Budapest legnagyobb ingatlanberuházásába a Kopaszi-gátnál.

De nincs probléma, erre szavazott 3 millió ember önként és dalolva. Az Orbán-kormány pedig azt teszi, ami eddig is bevált, működött, ezért semmi oka változtatni rajta. Az Orbán-kormány, az összes Orbán-kormány számára nemcsak a fogyatékkal élők nem érdemesek támogatásra, állami gondoskodásra, de az alacsony keresetűek és a gyermektelenek sem, úgyhogy az csak természetes, hogy európai viszonylatban is brutális adóterheket ró rájuk. Ne menjünk bele a részletekbe, csak annyit jegyezzünk meg, hogy az Orbán-kormány Európában a második legnagyobb sarcot veti ki az alacsony keresetűekre. És működik. 12 éve tökéletesen működik. A legrosszabb társadalmi helyzetben lévők, akik naponta tapasztalják az egzisztenciális bizonytalanságot, ők a Fidesz legfontosabb, betonbiztos szavazóbázisa, a legkiszolgáltatottabb embereknél működnek leginkább a Fidesz által alkalmazott paternalista technikák, őket lehet megvédeni csak igazán. És megvédik őket. Az lehet, hogy a rájuk szavazó tömegeket fogja elsőként és legsúlyosabban érinteni a válság, ami elkerülhetetlenül közelít, és nem lehet belőle kimaradni, de mint már jeleztem, majd jól kimozogják. Kikommunikálják. Megoldják.

Mindent megoldottak kommunikációval, ezért nem hiszem, hogy a gonosz IMF által jósolt 10 százalék fölötti inflációra (lesz az még több is), az Európai Unió alighanem leggyorsabb drágulására ne lenne valami ütős plakátötletük Finkelstein méltó örököseinek. Talán még nem döntötték el, hogy pontosan kire verjék rá annak felelősségét, hogy a kedvezőtlen világgazdasági folyamatok, illetve háború gazdasági következményei mellett a választási kiköltekezés árát mégis mimagyaroknak kell megfizetni, de majd miután a Rogán-központ és a nyugalmi állapotban lévő felcsúti stratéga megmondja nekik, hogy kit kell gyűlölniük a saját önpusztító igénytelenségük, ostobaságuk miatt, akkor majd tudni fogják. Meg ugye – amint a fenti ábra mutatja – mindig lehet bízni abban, hogy majd a társadalom, a gazdaság egyéb szereplői beszállnak a kármentésbe. Lásd: a Tesco máris bevezette a nyugdíjas keddet, sőtpláne. Ha már a féltucatnyi hatósági áras termék bevezetése szart nem ér, és még az átmenetinek látszó árrobbanásra sem orvosság, miért is ne lehetne bevezetni a jegyrendszert, ha minden kötél szakad, nem? De.

Egyébként meg mindenki nyugodjon meg: a gonosz Brüsszel sem fogja kiéheztetni az Orbán-rezsimet. 2027-ig több mint 50 milliárd euró érkezhet Brüsszelből, és jogállamisági eljárás ide vagy oda, szerintem egyáltalán nem kell Jakab Péternek arra készülnie, hogy majd neki kell átvenni a kormánykereket. Még Brüsszelben sem gondolja senki komolyan, hogy olyan méretű büntetésre kellene számítania az orbánizmusnak, amitől fejre állna a magyar gazdaság. Legfeljebb néhány százmillió eurós szankció elképzelhető, de eurómilliárdok megvonásával aligha érdemes számolni a hónapokig tartó, több lépcsős ügymenet végén. Úgyhogy még több 3000 négyzetméteres beruházást, még több stratégiai dörgölőzést mindenféle illiberális autokráciákhoz, még több NER-bizniszt, még több korrupciót és majd valahogy lesz. Kádár Stockholm-szindrómás népe aligha fog a következő négy évben fellázadni az ellen, ami 12 évig tökéletesen megfelelt neki. Ne törődjünk bele, de legyünk tisztában vele.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.