Április 18,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Amikor lopni erény

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,314,946 forint, még hiányzik 685,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ameddig a Fidesz van hatalmon, addig gazdasági bűnözők, tolvajok, mindenféle csalók is minden gond nélkül miniszterek, államtitkárok, polgármesterek lehetnek, hiszen semmi más nem számít, mint a párthűség. Hibázhat az ember, de mivel a Fidesz kezében vannak a hatóságok, ezért szépen el tudják sikálni a dolgokat, az emberek pedig sajnos sokszor túlságosan tájékozatlanok, közömbösek ahhoz, hogy felfogják, egy költségvetési csalás elkövetése nem a véletlen műve, annak célja és eredménye a választók átverése. Egyszerűen nem tudom megérteni, hogy a választók hogy a búbánatos francban nem képesek felfogni azt, hogy ha valaki törvénysértést követett el, az nem való politikusnak. Tudom, ez a Fidesznél szinte már erénynek számít, de a szavazó miért csapja be saját magát és választ meg egy olyan embert, aki őt is kirabolta?

Borkait újraválasztották, mint ahogy uniós pénzeket ellopó polgármestereket is simán újra megszavaztak. Mi a franc van ezzel az országgal és az itt élő emberekkel? Nekünk tolvajokra, szélhámosokra van igényünk? Olyan embereket bízunk meg a településünk képviseletével, akik elsőszámú feladatuknak a saját meggazdagodásukat tekintik? Ennyire ostobák lennénk? Ez most azzal függ össze, hogy a következőket olvastam nemrégiben.

„Új munkatárs” – ezzel a címmel közölte a méhkeréki önkormányzati lap, hogy a település korábbi polgármestere, Tát Margit ismét az önkormányzatnak dolgozik. A Narancs.hu szerkesztőségéhez eljuttatott cikkben Tát visszatérését Méhkerék alpolgármestere, Goron Zsolt indokolja. Tát korábbi helyettese szerint Tátnál senki nem ismeri jobban a futó és kidolgozás alatt álló pályázatokat, ráadásul a korábbi polgármester „minden szükséges külső partnerrel személyes, jó kapcsolatot ápol”.

Arról sem az alpolgármester nyilatkozata, sem maga a cikk nem tesz említést, hogy a fideszes Tát Margitnak azért kellett távoznia a polgármesteri posztról, mert jogerősen elítélték költségvetési csalás miatt.

[…] 2012-ben egy pályázatot nyújtott be egy 31 millió forintos állami bűnmegelőzési programra. Ezt a programot aztán lepapírozta, csak a pénzt nem erre fordította, mert az elkönyvelt események nem valósultak meg.

A kétharmados győzelemmel ez is teljesen rendben van, hiszen mégis ki vonná felelősségre? Felfüggesztettet kapott a volt polgármester, ezért állását ugyan elveszítette, de azért az önkormányzat környékén még továbbra is ott dolgozhat, minden különösebb probléma nélkül. Ha egy átlagember követ el költségvetési csalást vagy adócsalást, évekre börtönbe zárják, de ha ugyanezt egy fideszes követi el, a törvények hirtelen megváltoznak. Lázár, Rogán, Szijjártó már régen rácsok mögött lenne, nem miniszteri székekben, de sajnos a magyar „demokrácia” így működik, azzal csak feljebb lehet lépni a létrán, ha az ember törvénytelenségeket követett el, hiszen azzal simán zsarolható élete végéig, tehát mindent meg fog tenni azért, hogy ne veszítse el pozícióját, hogy pártja soha ne veszítse el a választásokat, hiszen akkor börtönben köthet ki.

Az Orbán-kormány szépen létrehozta az illiberális kleptokrácia rendszerét, ahol a lopás mindenapossá vált. De ez egy dolog lenne, ha ezért felelősségre is vonnák őket a hatóságok idővel, ilyenre viszont egyszerűen soha, de tényleg soha nem kerül sor. A rendőrség mentegeti magát állandó jelleggel, de nehéz nem észrevenni, hogy egyszerűen a hatalom kiszolgálói. Rimánkodhatnak itt fizetésemelésért, de ameddig éhbérért képesek kiszolgálni a hatalmat, és semmibe venni a saját szakmájuk alapvetéseit, addig senki sem fogja őket sajnálni. Ők nem az embereket szolgálják és védik, hanem a hatalmat, az egyszerű állampolgárral szemben pedig sok esetben teljesen megengedhetetlen módon viselkednek. Ha valódi munkára lenne szükség, sokszor alkalmatlanok, de ha egy állampolgár vegzálásáról van szó, akkor azonnal ott teremnek tömegesen, és nekik áll feljebb. Ők is a probléma részei, ezen nincs nagyon mit szépíteni. Egy esetleges, valahai kormányváltáskor meg kell vizsgálni a rendőrség asszisztálását is a hatalommal való visszaélések ügyében, amelyet a kormányhoz közeli felek követhettek el.

Értem én, hogy Polt Péter meg a rendőrség nem vizsgálhatja, de ez véleményem szerint csak saját maguk mosdatása, nincs az az isten, hogy ha akarna tenni valamit a hatóság, akkor ne tehetné meg. Kényelmes ez így nekik és kész. Aki ma a rendőrség kötelékében van, az sok esetben maga is a Fidesz szimpatizánsa, hiszen akinek elege lett a vele szemben tanúsított bánásmódból és a megalázó fizetésből, az már régen elhagyta a pályát. Nincs tehát egyetlen felelőse ennek az egésznek, a rendszer úgy botrányos, ahogy van, a legnagyobb gond viszont az, hogy ehhez a legtöbben asszisztálnak. A hatóságok, a bíróságok és maguk a szavazópolgárok is. Mert nehogy azt higgye valaki, hogy majd kimegy Méhkerék lakossága az utcára, és a jogerősen elítélt volt polgármester távozását fogja követelni. Egy országban, ahol Borkait sikerült nagy többséggel újraválasztani a világraszóló botránya után, nehéz még csak hasonlóban is reménykedni.

De meg lehetne említeni azt is a konkrét eset kapcsán, hogy a jogerősen elítélt Tát Margitban fel sem merül, hogy el kellene tűnnie a közéletből azt követően, hogy meglopta a saját szavazóit. Ő büszkén vállal munkát az önkormányzatban, mintha mi sem történt volna. A jobboldali morális fölény valóban utolérhetetlen, büszkék lehetnek magukra.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.