Április 18,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Orbán eddigi legnagyobb győzelme fog a bukásához vezetni?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,324,946 forint, még hiányzik 675,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

El kell gondolkodnia azon Orbánnak, hogy nem tolta-e túl egy kicsit a bicklit, amikor egyetlen EU-s országként tesz úgy, mintha nem lenne egyértelmű Oroszország felelőssége az ukránokkal szembeni háborúban. Lehet, hogy megszavazta a szankciókat és lehet, hogy később kijelentette, hogy a bucsai mészárlás elfogadhatatlan, de jól látható az, hogy a hazai propagandája megpróbál egy olyan retorikát alkalmazni, ami szerint az oroszok háborús cselekedetei akár jogosak is lehetnek. Mert nehogy azt gondoljuk, hogy ezek a megmondóember a saját gondolataikat közlik az interneten, esetleg a televízióban. Mindig kiadják számukra az irányvonalat, amelyet követniük kell, ha fizetést szeretnének. Pont ezért látható jól, hogy mi a magyar kormány valódi álláspontja a háború kapcsán és mi az, ami miatt felháborodott a fél világ.

Én – amikor Orbán győzelmi beszédét hallgattam – konkrétan nem számítottam arra, hogy tud még bármi botrányosabbat mondani, mint korábban, de megtette akkor, amikor ellenségnek tekintette az ukrán elnököt, Zelenskyt. Egyetlen európai politikus sem merné azt mondani, hogy számára egy országát védő elnök az ő országának az ellensége, hiszen ezzel lényegében az oroszok mellé állna. Ez sehol máshol nem lenne elfogadható, csak Magyarországon, hiszen mi – úgy tűnik – már elfelejtettük, hogy mi történt az orosz „felszabadítás” idején. Elfelejtettük, hogy pontosan ugyanazt tették, mint amit most Ukrajnában. Nőket, gyermekeket erőszakoltak meg, embereket kínoztak majd öltek meg. Mi nem hiszünk a bizonyítékoknak, hiszen fontosabb az, hogy olcsón jöjjön az orosz gáz, és legyen rezsicsökkentés.

A szomszédaink viszont nem ostobák, pontosan látják azt, amit magyarok választópolgárok millió nem, vagyis hogy Orbán elfogadhatatlanul viselkedik a háború kirobbanása óta. Persze előtte is ezt tette, de az nem igazán érdekelte a minket körülvevő országokat, hiszen próbáltak jó kapcsolatot fenntartani Orbánnal, még ha tudták is, hogy egy maffiarendszer vezetője. Most azonban, a háború kirobbanása óta olyan történt, amire talán még Orbán Viktor sem számított, ami nem más, mint hogy a lengyel kormány egyre inkább kezd elhatárolódni a magyar kormánytól, ezzel lényegében veszélybe sodorva a V4 létezését. Magyarázhatta a pártmédia és a teljes magyar kormány, hogy nem került veszélybe a V4, de ez egyszerűen hazugság. Erre tökéletes bizonyíték az alábbi pár sor is.

Lengyelország a következő hetekben valószínűleg felad minden kapcsolatot a magyar hatóságokkal, kivéve a nemzetközi testületeken belüli találkozókat – írta hétfőn a lengyel Dziennik Gazeta Prawna (DGP) napilap lengyel diplomaták jelzéseire hivatkozva.

A lengyel PAP hírügynökség hétfői sajtóösszefoglalója szerint a DGP által megírt információnak (a lengyel kormány felad minden szorosabb kapcsolatot a magyar kormánnyal) az lehet a mozgatórugója, hogy a lengyelek a csehekkel és a szlovákokkal együtt azt feltételezték, hogy a magyar kormány oroszbarátnak tűnő hozzáállása az április 3-i választási kampány része volt. Mivel azonban Budapest a választások után is fenntartotta ezt a retorikát, így ez a V4-ek szemléletének mélyebb felülvizsgálatát kényszerítette ki.

A lapnak lengyel tisztségviselők most azt sugallják, hogy Magyarország Oroszországtól való függősége nagyobb lehet, mint amit a hivatalos makrogazdasági adatok jeleznek és a lap azt is vázolja, hogy a lengyelek most inkább a baltiak felé építhetnek ki szorosabb kapcsolatokat.

Amikor már a legközelebbi európai szövetségese is elhatárolódik Orbántól, akkor talán elgondolkodhat azon, hogy esetleg nem érte meg kiállni egy olyan ember mellett, aki ártatlan civilek ezreit mészároltatja le Ukrajna-szerte. Nem tudni a mai napig sem, hogy valamivel sakkban tartja-e Orbánt Putyin, de benne van a kalapban, hiszen tudni lehet, hogy orosz hackerek behatoltak a magyar külügyminisztérium belső levelezésébe és ha erre képesek voltak, miért ne feltételezhetnénk, hogy olyan információkat szereztek meg, amelyekkel veszélybe sodorhatnák Orbán pozícióját? De ez sem mentség arra, amit Orbán művel, hiszen ha zsarolják, ha nem, az ország egészének megítélését teszi teljesen tönkre. Eddig sem tartottak minket túlzottan nagyra, de ezután ez a helyzet csak tovább romlik.

Olyannyira, hogy már egyetlen partnerünk sem fog maradni Európában, akikre számíthatnánk. És ez annak ellenére történik meg, hogy Orbánék évek óta azt hajtogatják, hogy ilyen jó viszonya még soha nem volt Magyarországnak a régió országaival. Lehet, hogy Orbán megnyerte a választásokat, de úgy tűnik, hogy minden mást elveszített. Az EU megindította az eljárást az ország ellen, egy petákot sem kapunk az EU-tól, a lengyel kormány már nem partnere a továbbiakban Magyarországnak, az infláció az egekben van, a költségvetési hiány pedig rekord magas szinten van. Lehet, hogy Orbán pontosan tudta, mire számíthat, ezért szerette volna, ha nem kétharmaddal nyer, hiszen akkor felelőssé tehette volna az ellenzéket is a hibákért, így viszont erre semmi esélye sincs.

Ő a felelős mindenért, amit nehéz lesz letagadnia. Az EU és a lengyel kormány is az ő viselkedése miatt „bünteti” az országot, ami elég egyértelmű jelzés arra, hogy nem kívánatos személlyé vált Orbán és vele a magyar kormány. Az EU bízott abban, hogy elég józan a magyar nép ahhoz, hogy elzavarja végre Orbánt, erre újabb kétharmados győzelemhez segítette őt több, mint 3 millió ember. A magyaroknak tehát lehet, hogy jó Orbán, de sem az EU, sem láthatóan a V4 országok egyike sem kér belőle. Tudom én, hogy nagy utcai harcos a kormányfő, de jelenleg egyedül áll szemben több tucat „ellenféllel”, akik ellen egyedül semmi esélye sincs. Orbán eddigi legnagyobb győzelme fog a bukásához vezetni?

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.