Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Végleg magunkra maradunk

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Orbán meg úgy általában a Fidesz egésze megpróbál úgy tenni, mintha a V4 szövetség a mai napig erős lenne és nem lennének feszültségek az országok között. Pontosabban a szlovákok, lengyelek és csehek között nincs is, hiszen mindegyik kormány elhatárolódik Putyintól, és minden erejükkel azon vannak, hogy támogassák a hazájukat védeni próbáló ukránokat. Ők még emlékeznek a szovjet megszállásra és arra, hogy mire képesek az oroszok, ha úgy vélik, ők megtehetnek bármit. Valamiért Orbán már nem emlékszik arra, hogy mire képesek, még ha a Nagy Imre újratemetésén elmondott beszéde is indította el politikai pályafutását, ahol ugye kijelentette, hogy Ruszkik haza. Már az is egy színészi teljesítmény volt az akkor még fiatal és magát demokratának tekintő Orbántól, arról nem is beszélve, hogy megígérte, hogy nem fogja ezeket a szavakat használni, de mint már oly sokszor láthattuk, egyszerűen hazudott.

Orbán csak a saját meggazdagodását és hatalmát látja mindenben, abban is, hogy kiárusítja az országot az oroszoknak és Kínának. Semmiféle erkölcsi megfontolással nem vádolható, hiszen jól láthatóan kínosan próbálja nem elítélni azt, amit Putyin Ukrajnában véghez visz. Nemrégiben Bucsában kegyetlen mészárlást hajtottak végre vélhetően az onnan kivonuló orosz csapatok, aminek több száz civil áldozata volt. Ezeket az embereket megkínozták és kivégezték. Egy Putyinnal folytatott telefonbeszélgetést követően viszont Orbán nem azt mondta, hogy elítélendő az orosz kormány tette, hanem azt, hogy meg kell vizsgálni, mi is történt. Nyilván meg kell vizsgálni, de miféle kétség férhet ahhoz, hogy nem háborús bűnöket követett el ismételten az orosz hadsereg? Miféle bizonyíték kell ennek az embernek ahhoz, hogy végre felfogja, mi is folyik Ukrajnában?

Be kell vallanom, hogy mindez rendkívül szomorú. Ha Orbán azt mondja, hogy nem látja azt, ami Bucsában történt, akkor azt tanácsolnám neki, hogy keressen fel egy szemészt.

[…] nem fogunk tudni úgy együttműködni, mint korábban, ha ez így folytatódik.

Ezt Jarosław Kaczynski, az országot vezető PIS párt elnöke mondta, aki Lengyelország valódi vezetője. Ő pedig évek óta nagy barátja Orbánnak, sok mindenben kisegítették egymást, pont ezért tudtak egyesült erővel védekezni a brüsszeli elvárásokkal szemben korábban, de úgy tűnik, most ez a szövetség is zátonyra futhat és Orbán végleg magára marad Európában, vagyis már csak keleti diktátor haverjai fognak mellette állni. A V4 Orbán mentalitása mellett halálra van ítélve, pláne most, hogy újabb 4 évre sikerült őt megszavaznia a nagyon bölcs magyaroknak. Eddig lehetett reménykedni abban, hogy talán változhatnak a kapcsolatok, ha egy másik kormánya lesz végre az országnak, de április 3-án kiderült, hogy nekünk erre semmi szükségünk sincs, mi inkább újraválasztunk egy olyan embert, aki már eddig is szétlopta az országot, és vélhetően ezután is pontosan ezt fogja tenni.

De itt nem csak a korrupció a probléma, hanem az, hogy lassan alig marad szövetségesünk a világban, hiszen az orosz-ukrán háború miatt oldalt kellett választani, és nekünk ismételten sikerült a rossz oldalt választani. A történelem folyamán már oly sokszor megtörtént ez, mi mégis mindenki mást hibáztattunk ezért. Itt volt a lehetőség, hogy megmutassuk a világnak, mi nem kérünk Orbánból és csatlakozni szeretnénk a Nyugathoz, erre soha nem látott többséggel sikerült újraválasztani Orbánt. Nem én vagy az olvasóink szavaztak újabb négy évre, de az ország szempontjából mindegy is, hiszen aki még az országban él, az együtt fogja meginni a levét annak, amit 3 millió ember választott áprilisban.

Sajnos négy év alatt olyan súlyos diplomáciai holtpontra kerülhetünk, amelyet évtizedek munkája lesz majd rendbehozni. A V4 egy nagyszerű szövetség lehetne, de ehelyett inkább azt láthatjuk, hogy ezt is sikerül szétvernie a magyar kormánynak. Ahelyett, hogy előnyt szerezne ebből, inkább egy külön utat választ magának, amivel súlyos problémákat okoz a szövetségben. Ha már a nem túl demokrata Lengyelország nem túl demokrata kvázi vezetője is figyelmezteti Orbánt, hogy vagy változtat a háború megítélésén, vagy elbúcsúzhat a szövetségtől, akkor azért tisztán látszanak a valódi problémák. Mi lesz, ha majd a végén már csak Magyarország marad, szemben a teljes világgal? Akkor is Brüsszel, Soros, meg az ellenzék lesz minden rossznak az oka? Mikor fogják fel végre az emberek, hogy egy olyan pártot sikerült újraválasztani, amely évtizedekre tönkretette ezt az országot? Mikor tanulunk a korábbi hibáinkból, és mikor leszünk képesek végre arra, hogy magunk döntsünk a saját sorsunkról?

Nem másokat kellene vádolni és hibáztatni, hanem felfogni, hogy a társadalmunknak fel kell nőnie, és meg kell értenie, mi is az a demokrácia és az mire jó. Ne diktátort akarjunk magunknak, hanem egy olyan kormányt, amely az emberek érdekeit képviseli és értük dolgozik. Elmondtam már sokszor, de ez a véleményem a mai napig nem változott. Lassan tényleg magunkra maradunk, és már nemcsak a nyelvünket nem fogja megérteni senki, hanem azt sem, hogy mégis mit keresünk Európában ilyen felfogással.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.