Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ha olyan jó hely Magyarország, mit keres a kedves lányod Spanyolországban?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ez a legjobb hely Európában, Magyarországról csak rosszabb helyre lehet menni.

Ezek a szavak egészen komolyan elhagyták Orbán Viktor száját a mai nemzetközi sajtótájékoztatón. Orbán legidősebb lánya ehhez képest mintha kicsit másként gondolná ezt Európa egyik maffiafővárosában, a dél-spanyolországi Marbellán, de ez mellékes. Miért is ne lehetne boldog az ember Magyarországon, pláne akkor, ha Orbán Viktor köreihez tartozik? Matolcsy, Lázár, Rogán, Farkas, vagy épp Pintér számára vélhetően valóban Magyarország a legjobb hely Európában, hiszen következmények nélkül tehetnek azt, amit csak akarnak. Nincs az a hatóság, amely vizsgálatot merne indítani ellenük, hiszen a hatóságok Orbán kezében vannak, ezért vizsgálat csak és kizárólag azzal szemben indulhat, akire Orbán engedélyt ad. Akik a NER-ből kibuktak, azoknak megvolt az oka, nem egy véletlen razzia nyitotta fel hirtelen a hatóságok szemét.

Valaki túl sokat akart lopni saját magának és nem akart visszaosztani, mint ahogy azt a maffia elvárja a tagjaitól, ezért csúnyán ráfázott. Aki a NER-hez tartozik – legyen zenész, művész, ilyen igazgató, amolyan üzletember -, az mind valóban jól élhet ma Magyarországon. Orbán jól megfizeti, ha valaki feltétel nélkül lojális hozzá. Tóth Gabi vagy épp Nagy Feró, esetleg a frissen csatlakozott Győzike sem elvből adta el a gerincét, hanem vélhetően jó pénzért. Ezek az emberek inkább amellett döntöttek, hogy feladják értékeiket, meggyőződéseiket – már ha korábban rendelkeztek egyáltalán ilyenekkel –, és csatlakoznak ahhoz a hatalomhoz, amely ma Magyarországon szinte mindenben dönt. Inkább a biztos megélhetést választották ahelyett, hogy csupán tudásukból és szorgalmukból éljenek meg.

Viszont az egyszerű polgárok számára a fenti kijelentés nevetséges lehet, hiszen még ha valóban emelkedtek is a bérek mostanság és több lett a munkahely, de ha európai viszonylatban nézzük a dolgokat, akkor továbbra is óriási lemaradásban vagyunk. Fel lehet sorolni egy sor gazdasági mutatót és grafikonokkal lehetne ezt bizonyítani, de teljesen mindegy, ha az emberek ennek ellenére sem érzik jobban magukat. Ami valóban számít, az az életminőség, amely Nyugaton egyszerűen jóval magasabb. Miért? Azért, mert az oktatás nem omlott össze, az egészségügyet nem rohasztották le, és van lehetősége az embernek érvényesülni és feljebb lépni, ha valóban azt szeretné. Nyilván máshol is léteznek oligarchák, de sehol sem annyira egyértelmű az, hogy mennyire beleszólnak a kormányközeli milliárdosok az emberek életébe, mint Magyarországon.

Én már közel 10 éve élek külföldön, tehát nem a levegőbe beszélek, amikor azt mondom, hogy a Nyugat és Magyarország között óriási a különbség. És ez a különbség csak egyre növekszik. Itt még csak nem is a fizetésekre gondolok, vagy arra, hogy milyen autója van az embernek, hanem a mentalitásra. Arra, hogy miként viselkednek az emberek egymással. Leírtam már párszor, hogy nemrégiben két hétre hazautaztam, de olyan élményeket szereztem, hogy nem is nagyon szeretnék rájuk visszagondolni. A társadalom sajnos súlyos morális válságban van, aminek oka a kormány folyamatos gyűlöletpolitikája. Ehhez persze kell egy ezt elfogadó társadalom is, de ha nem lett volna Orbán 12 éves rombolása, kötve hiszem, hogy most itt tartanánk.

Magyarország nem a legjobb hely Európában, ezt pontosan tudja mindenki, aki járt már az ország határain kívül is életében. Aki nem a TV-ből tájékozódik azzal kapcsolatban, hogy milyen az élet Franciaországban, vagy Spanyolországban, hanem megtapasztalta ő maga is. Azokat lehet teljesen hülyének nézni, akik soha, sokszor még a saját kistelepüléseket sem hagyták el és fogalmuk sincs a valódi nyugati helyzetről. Ezeket az emberek Orbán hülyére tudja venni, de nem ők azok, akik a mostani Fidesz győzelmet követően elhatározták magukat, hogy külföldre költöznek. Ezek az emberek nem a vidéki, kistelepülési, falusi népesség köréből kerülnek ki legtöbbször, és pontosan tudják, hogy Orbán ismételten csak hazudik. Ha olyan nagyszerű hely lenne Magyarország, akkor nem boldogan hagytam volna el azt, és szálltam volna fel egy Spanyolországba tartó gépre, hanem szomorúan, belegondolva abba, hogy ismét elhagyom a hazámat. Azzal, hogy Orbán lényegében megpróbálja megfélemlíteni az országot elhagyni akarókat, nem segít a helyzeten, hiszen ezek az emberek nem ostobák, és nem dőlnek be a propagandának, pont azért mennek most külföldre.

De ezeket az embereket vélhetően már örökre elveszítette Magyarország, hiszen négy év után kevesen fognak visszajönni annak az ígéretére, hogy talán lesz valami változás. Már több, mint egy évtizede reménykednek ebben sokan, mégsem változott semmi. Vagyis dehogynem. Sokkal rosszabb lett, mint az Orbán-kormány hatalomra kerülésének idején. Sokan már nem tudnak többet várni és elegük van ebből az egészből. Ők megpróbálták és bíztak a változásban, de ha Magyarország nem akar fejlődni, akkor majd ők mennek olyan országba, amelynek társadalma előre néz, és nem hátra. Ha így mennek a dolgok, Magyarországon már csak azok maradnak majd, akik vagy nem tudnak már elmenekülni, vagy hisznek abban, hogy Orbán az ő megmentőjük és újra meg újra megszavazzák őt a választáson. Kár, hogy az ország szürkeállománya lassan elhagyja ezt a csodálatosnak mondott szegletét a világnak.