Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Béke nem lett, háború van, a Fidesz pedig most is tolja egy társdiktátor narratíváját

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Amikor a két diktátor – a magyar meg az orosz – február 1-jén találkozott, Putyin elmondta, hogy a NATO európai katonai potenciáljának és infrastruktúrájának visszaállítását szeretné az 1997-es állapotokra. A béke őre, a felcsúti dalai láma és világesze szeppenten, megrogyva hallgatta végig az orosz diktátor szózatát. Béke nem lett, háború van, a Fidesz pedig most is tolja egy társdiktátor narratíváját.

A háború fontos eszköze a propaganda, az információ, a hírek, hiszen ezek alapján ítéljük meg a háborúban álló feleket azt, a közvélemény szerint ki felé kell húzni politikusnak állítólag fontos voksainkért.

Egy szép, de rettenetes napon, 2022. február 26-án elmentem a rendőrségre bejelentést tenni. Minek? A kérdés azután fogalmazódott meg bennem, hogy ott ültem, beszéltem és csodálkoztam. Nem nagyon, csak egy kicsit. A Magyar Rendőrség helyi városi parancsnokságán (az orbánplakátőrség megyei parancsnoksága is városunkban van egyébiránt) a kutyát és annak alkalomadtán emlegetett nemi szervét se érdekelte a bejelentésem. Egy régi, ám jó ideje a Mi Hazánk és körei oldalán aktív ismerősöm a közösségi oldalán meglehetősen erős és kirívóan jól értesült putyinista propagandát osztogatott. Akkoriban derült ki, hogy a Sberbank beleállt a földbe, és közben azt posztolgatták, hogy egy másik európai bank is becsődöl, hogy ez sok lakossági ügyfelet érint, ami nyilvánvalóan hamis hír volt, még talán a NER-ben is rémhírterjesztésnek minősül. A putyinista propaganda azonban nem verte ki a biztosítékot rendőreinknél, itt egy idézet, hogy például miket terjesztettek még:

Március 16-án, dél körül arról számoltak be, hogy az UAF Azov zászlóalj nacionalistái provokációt készítettek elő a mariupoli Drámai Színház épületében. Az Azov egyik elhagyott tagja szerint az ukrán fegyveresek a Mariupoli Drámaszínház pincéjében hozták létre a főhadiszállást, a színházterem pedig tele volt civilekkel, akiket 12 azovi fegyveres őrizett, hogy el ne szökjenek. A céljuk: az épületet fel kell robbantani, és sok civil áldozattal borzalmas képeket kell eljuttatni a nyugati médiához, amelyekkel Oroszországot légicsapással vádolják.

Később, március 16-án este a jelentéseket megerősítették. Az ukrán közösségi médiában olyan hírek terjedtek el, amelyek szerint az orosz hadsereg állítólag csapást mért a Mariupol Drámai Színházra. Körülbelül 1000 civil volt bent. Az ukrán változatot azonnal átvette az amerikai média .

Azt az értesülést viszont, hogy az Azov-székház ma délután elköltözött a Drámaszínház épületéből, különböző forrásokból megerősítették. Az állítólagos orosz légitámadásról szóló verzió valószínűtlennek tűnik, mivel az épület közelében heves utcai csaták folynak. Az Orosz Aerospace Forces (VKS) ilyen légicsapásai lehetetlenek a saját katonáik eltalálásának kockázata nélkül.

Sajnos a környékről érkező szemtanúk megerősítik, hogy az épületet felrobbantották. A mariupoli menekültek megerősítik, hogy a Drámaszínházat az Azov-harcosok robbantották fel. Egy nő, aki gyermekeivel együtt evakuált Mariupolból, arról számolt be, hogy a neonácik felrobbantották a Drámaszínházat, mielőtt visszavonultak volna.

„Elindulva szétverték a Drámaszínházat, csak úgy elmentek, egyszerűen repeszsebekkel hoztak hozzánk embereket, és ennyi” – mondta egy helyi lakos.

Szép? A rendőrség nyomozójának reakciója erre az volt, hogy laposföld-hívők is vannak. Végül is Orbán országában egy rendőrtől ez a válasz több is, mint sokatmondó. Én még a Hello Kitty rajongókat is felhoztam volna példaként a nyomozó úr helyében, ők is elég népes csoport. A putyini propaganda virágait azóta is fekáliaként önti az arcunkba a fideszmédia. Birnbaum megint beindult, egyre gyatrább hazugságai mindent beborítanak, és kvázi a hazugságok aljas odamondó versenyévé züllesztették Magyarországot.

Hol van már az, amikor utolsó éves voltam általános iskolában, és Keleti György elmondta a román forradalom kitörésekor, hogy a román hadsereg rádiózását figyeljük, urai vagyunk a helyzetnek, légvédelmünk és határőreink felkészültek mindenre. Majd amikor a román hadsereg a nép oldalán beszállt a forradalomba, a 24 órában a román forradalomról tudósító akkori M1 stúdiójában Keleti György arról beszélt, hogy rádió felderítésünk adatait a Securitate egységei ellen küzdő román katonákkal megosztjuk.

Ehhez képest most Putyin megtámadta Ukrajnát. Bizonyos Dezse Balázs pedig a Karc FM Hír TV-n is közvetített Paláver című műsorában már a háború második napján azzal jelentkezett, hogy az ellenzék az ukrán himnusszal hergelt (!), az egyik betelefonálóval pedig egyetértettek abban, hogy az ellenzéket el kell hallgattatni. Érdemes tehát újra meg újra górcső alá venni, Birnbaum úr most mit is hozott össze a Fidesznek.

Az első tömör, aljas hazugság – a  Fidesz minden csatornán ezt hazudja hetek óta -, hogy a baloldal háborút akar, katonát és fegyvert szállítana Ukrajnába. Nos, a NER ellenzéke és annak vezetője, Márki-Zay Péter egy jövőbeli potenciális lehetőségről beszélt, amikor azt mondta, ha a NATO úgy dönt, hogy katonákat küldene Ukrajnába, akkor Magyarország csatlakozna a NATO döntéséhez. Birnbaum szeme felcsillant, és azonnal le is gyártotta a háborús uszító baloldal politikai terméket. Kérdezem a függetlennek hazudott kedves ATV-s riporternőktől is: a többi NATO- tagország által küldött fegyverek miatt háborúban áll-e minden más NATO-tagország Oroszputyinfölddel? Nem. Akkor most mi van?

Egy másik ordító aljas hazugságuk értelmetlennek nevezni a (közmédiában is) a háborút. Nem az. A hazánkat megvédeni erkölcsi kötelesség azoknak, akiknek a hazaszeretet jelent is valamit. Ez számomra tiszta sor. Remélem, sokan másoknak is. Az ukránok az életükért, a szabadságukért és a hazájukért küzdenek. Az áldozathibáztató magatartás ebben az esetben is gusztustalan.

Egy sokadik aljas hazugságuk a golyófogók. A fideszhuhogók vidéken kisebb gyűléseken, betelefonálós műsorokban golyófogóként emlegetik a Kárpátalján élő magyarokat. Úgy, hogy a mindenféle oldali sajtóorgánumok meglehetősen visszafogottan vagy egyáltalán nem számoltak be arról a háborús hőstettről, amelyet egy kárpátaljai magyar hajtott végre a Krím orosz megszállása alatt. Ő az a fiatalember, aki most, 2022-ben Ukrajna első kárpátaljai magyar hősi halottja volt.

És az feltűnt, hogy a háborúban álló szomszédos ország nagykövete egyszer sem volt meghívva a köztévébe például? Az se rémlik, hogy bárki rákérdezett volna Orbán Viktornál, hogy mit értett Putyin ama jégtörő béketalálkozó alkalmával az 1997-es állapotokon. Sehol se látok a magyar közszolgálati televízióban olyan szakértőt, felvilágosult fidesznyallert, aki Ukrajnából tudósítana a helyszínről a hadi események közepéből. Továbbá senkit nem láttam a magyar kormány részéről 2022. március 15-én Beregszászon koszorúzni Petőfi szobránál, pedig ezt meg kellett volna tenni. De nyilván fontosabb volt részt venni a békebégetésen, ahol minden elhangzott egy árulásra is képes ember szájából. Sőt, elment a határra Debrecenbe és Csengersimára, kicsit pillázott Barabáson is, Szerbiában a másik Putyin-rajongóval vasúti átadáson prezentált, de bármilyen találkozó ukrán kormánytagokkal még virtuális se volt.

Most úgy néz ki, a menkültáradat végképp elsodorja ide és más országokba a Kárpátalján élő magyarságot, még az is lehet, hogy megsemmisíti létüket a háború. Egy füst alatt egy ezer éve ott élő magyar közösséget már eddig is nettó szavazatvásárlási eszközzé züllesztett az orbáni gépezet, és most úgy néz ki, földönfutóvá is teszi. Ezért jó lenne valami Maniu-féle Gárdista-különdíjat kiosztani a fideszeseknek.

Ezek után csak azt szeretném megtudni, hogy amikor 2022. március 21-én a magyar parlamentben Orbán eligazítást tartott az ellenzéknek, akkor ők ott miről beszéltek, mit mondott nekik az utcai harcos, akitől a seggnyalói szerint azt irigyelte az undorító liberális világ, hogy Putyinnal való találkozójával elhozta a világbékét. Akkor tudtam, hogy háború lesz. Az ellenzék azt mondta, nem mondhatják el miről volt szó, mert Kövér László megfenyegette őket. Nos, kedves gyáváim! Zelenszkijt csecsen halálbrigádokkal akarták kinyíratni, az egész ukrán kormány és az ukrán nép bombák és rakétatámadások között él immár több, mint egy hónapja. És tőletek csak ennyire futja?

Karakó Tamás

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.