Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Biztosan nem tennék a fekete lóra

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Keresgéltem a világhálón, hátha megtalálom valami ordas nagy hirdetésben, minimum egy arcomba mászó, erőszakos, félreérthetetlen videóban azt a tervezetet, amit választások előtt egy pártnak illene legalább a saját választói tudomására hozni. Igen, a Fidesz választási programjára gondolok, amely ha másért nem is lenne fontos, de azért feltétlenül, hogy a későbbiekben számon lehessen kérni rajtuk, ha nem teljesítik az ígéreteiket, vagy az egekig lehessen dicsérni őket, ha netán mégis valamit betartanak abból, amire felhatalmazást kértek. Nos, hogyan lehet nekimenni egy választásnak program nélkül? Így. Emlékszünk még sokan, olyan mintha ma lett volna: kedves barátaim, folytatjuk.

Ennyi. Mióta 2010-ben a fülkékben kitört a forradalom, én programot nem láttam, programról nem hallottam, ami Fideszhez, az orbáni rezsimhez köthető. Ha jobban belegondolok, már akkor sem volt programjuk azon kívül, hogy nekiálltak szisztematikusan a karaktergyilkosságoknak, a Finkelstein kottája szerinti hazudozásnak, és az ország azon fele gyalázásának, amelyik nem értett egyet, amelyik a mai napig nem ért egyet velük. Ez a helyzet 2010 folyamatosan egyre rosszabb lett. Ha összegezni kellene, akkor az látszik, hogy választási program helyett a Fidesz gyűlöletre, a megosztottság fenntartására és tovább mélyítésére, politikai ellenfelei démonizálására rendezkedett be, és 12 év alatt ezen egy szemernyit sem változtatott pozitív irányba. Kérdezném azon Fidesz-szimpatizánsokat, akik a géniuszt látják Orbánban a mai napig, hogy mi alapján teszik le a voksukat a nemzeti szemfényvesztő mellett, ha azt sem tudják, mit akar a jövőben csinálni? Nincs több kérdésem.

És ezzel el is jutunk ahhoz a sarkalatos ponthoz, ami a tyúk vagy a tojás dilemmája a magyar politika és társadalom szintjén, nevezetesen hogy ki uszít és hergel valójában a másik oldal ellen? Mi a helyzet azzal a divatos, felkapott kinyilatkoztatással, ami minden fideszes száját időről időre mindenféle önkritika és szemrebbenés nélkül elhagyja, miszerint „a baloldal gyűlöletpolitikát folytat”. Jó, akkor már csak az a kérdés, hogy mit csinál ehhez képest a kereszténykonzervatív jobboldal? Mert úgy tűnik, az orbáni hibrid diktatúrának sikerült elérnie azt, hogy a választásról és annak lényegéről az átlag fideszes szavazó azt sem tudja, hogy eszik-e vagy isszák. Jellemzően annyit tud, hogy „csak ne a Gyurcsány”, és ha nem a Fidesz nyer, akkor mindmeghalunk. Arra nem veszik a fáradságot, hogy tájékozódjanak az ellenzék programjáról, pedig a Fidesszel ellentétben nekik van programjuk, és azt kell mondanom: egy átlagos gondolkodású polgár is könnyen megértheti, és felfoghatja, mennyire jó és vállalható esetleg. Nem azért, mert az ellenzék víziója, hanem azért, mert ezeket Orbán rendszerszinten építi le és utasítja el. 

Nem tudom, hogy a felsorolt elképzelések – a közös hazától az egészséges, szolidáris társadalomig – miért ne lehetnének elfogadhatóak a fideszeseknek is, de gondolom, a válasz egyértelmű lenne: csak. Meg Gyurcsány. Meg sem akarják hallani, fel sem akarják fogni, zsigerből utasítják el azokat a szükségszerű és már régóta elodázott döntéseket (például az euró bevezetése), amelyek csak jobbá és erősebbé tennék a gazdaságunkat. Ehhez képest csak Orbán és a rezsicsökkentés. Még akkor is, ha ezek a dohos, demagóg, populista fogalmak már rég nem értelmezhetőek egy olyan világban, amelytől mi egyre távolabb kerülünk, köszönhetően a keleti nyitásnak csúfolt oroszbarát politikának, és a diktátorokkal való parolázásnak. Mindennek ára van, és Orbánnak most az élet benyújtotta a számlát. A nagy kombinátor eltaktikázta magát. Belekényelmesedett a konjunktúrába és a korlátlan hatalomba. Elszórakozott Brüsszellel, ennek ellenére ellopta a pénzüket, ideológiailag megbukott a nemzetközi politikában, semmibe veszik, mert kiismerték és rájöttek, hogy nem lehet megbízni benne.

Tudom, elcsépelt szó, meg a politika általában nem a tisztesség és a becsület fellegvára, de Orbán ezerszeresen is lerombolta ezt: a bizalmat. A bizalom pedig egy ilyen kis és súlytalan ország esetében elengedhetetlen. A bizalom után természetesen van egy másik fontos szempont, az érdekek, de ha már azok sem egyeznek, akkor meg lehet baszni az egészet, már bocsánat. Amikor a saját szövetségeseidet szurkálód hátba minden páros napon, a páratlanokon meg valami félázsiai diktatúrában nyalizol és hízelegsz az uralkodó despotának, az – hogy is fogalmazzak civilizáltan – igencsak visszás. Orbán politikája megbukott, nem most, hanem akkor, amikor százas nyelvcsapásokkal megspékelve, ezüst tálcán felajánlotta az országot Putyinnak. Emlékszünk miért „gecizte” le Simicska  Orbánt? Igen, azért, mert már az ő gyomra se vette be azt az oroszokkal szembeni kiszolgáltatottságot, amit Orbán meglépett, pedig aztán Simicskának sem kellett a szomszédba mennie, ha simlizésről volt szó. 

„A találkozón Simicska Lajos állítása szerint Orbán Viktor felvázolta neki az új médiapolitikát. A milliárdos a 24.hu-nak azt mondta: Orbán Viktor azt is felvetette, hogy „meg akarja vásárolni az RTL Klubot”, amit aztán meg tud szüntetni. A kormányfő azt is megkérdezte tőle, emlékezett Simicska Lajos, hogy szerinte mennyibe kerülne a csatorna. Simicska 100 milliárd forintra saccolta az összeget, mire állítása szerint Orbán Viktor erre azt mondta: „Nem baj, megveszi majd nekem a Roszatom.” (via)

Vagyis a nagy géniusznak már 2014-ben lázálmai voltak, és a lényegében legnagyobb kereskedelmi csatornát akarta bedarálni, mert veszélyesnek érezte azt a korlátlan hatalmára nézve. Pedig ő soha nem vetemedne ilyesmire, dicsekedett vele négy évvel később, 2018-ban az Európai Parlamentben. Tehát a Putyin kottájából való vergődés akkor teljesedett ki igazából, és nagyon sok területen tetten érhető az, hogy amit Putyin a saját országában véghez vitt, ugyanazt csinálta módszeresen Magyarországon Orbán. Az oligarcháktól a civilek boszorkányüldözéséig.

De visszakanyarodva a választási programra. Ha én nem bálványimádásból, vagy tini szerelemtől túlfűtve választanék pártot vagy vezetőt, akitől azt várom, hogy engem képviseljen, az én érdekeimet képviselje a következő 4 évben, akkor biztosan nem tennék a fekete lóra. Mert ez a ló, ami most a startvonalnál áll, igencsak kehes és erőtlen egy olyan derbin, ahol lényegében már az indulás pillanatában vesztett.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.