Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A társadalom márpedig velük van

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Még három nap után is nehéz elhinni, hogy ezt így képesek voltak leírni:

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megköszönte azoknak a pedagógusoknak, akik nem vettek részt a szerdai sztrájkban. A minisztérium állítása szerint a pedagógusok 87 százaléka felvette szerdán a munkát, és 13 százalék csatlakozott a munkabeszüntetéshez. Emellett „kormányellenes kampányakciónak” minősítették a sztrájkot és az aköré szervező megmozdulásokat. Kiemelték azt is, hogy „a mai 13 százalékos részvételi arány elmarad még a januári jogszerűtlen sztrájkban résztvevők 17 százalékos arányától is”. A kormány továbbra is azt kéri a szakszervezetektől, hogy a háborúra való tekintettel lépjenek vissza a sztrájktól, jó példának pedig a mozdonyvezetőket hozzák, akik korábban így tettek.

Az EMMI egy működésképtelen, minisztériumnak is alig nevezhető képződmény, amelynek olyan tagjai vannak, akik képtelenek másra, mint arra, hogy felmondják a kormány által tollba mondott cinizmust. A szerencsétlenek komolyan azt hiszik, hogy megmondhatják a tanároknak – vagy bárki másnak – , hogy miként és mikor sztrájkolhatnak, valamint azt is, hogy mikor jogosak a követeléseik, és mikor nem azok. Ilyenre természetesen semmi joga nincs sem az EMMI-nek, sem pedig a kormánynak, de ez eddig sem akadályozta meg őket semmiben sem. A mai napig azt ismételgetik, hogy a korábbi, januári sztrájk jogszerűtlen volt.

Pedig ilyen demokráciákban egyszerűen nincs. Mindenkit megillet a sztrájkjog, hiszen az egy alapjog. Teljesen mindegy, hogy miként írja át a törvényeket Orbán és káderei, attól még, hogy mondjuk a homoszexualitást törvénytelenné teszi valaki, attól az még nem lesz valóban törvénytelen. Egyszerűen küzdeni kell a saját jogainkért, ez ennyire egyszerű. Pont ezért éltek a polgári engedetlenség eszközével a tanárok, ráadásul emiatt sokan melléjük álltak. A társadalom jelentős része az ő oldalukon áll, hiszen jogosnak érzik a követeléseiket. Erre jön egy okleveles senki az EMMI részéről és benyögi, hogy mennyire nagyszerű az, hogy elviekben kevesen vettek részt a tegnapra bejelentett oktatói sztrájkon.

Hogy mennyire lehet hinni a minisztérium által közölt százalékoknak, azt nem tudom (a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint nincsenek végleges adatok március 16-áról), mindenesetre én nem mernék nagy tételben fogadni arra, hogy nem hazudtak ismételten. De még ha esetleg igazak is lennének ezek a számok, akkor is gusztustalannak tartom, hogy a minisztérium arra büszke, hogy sokan nem mertek, vagy nem akartak kiállni saját magukért. De alapvetően nem is emiatt kezdtem bele a cikk megírásába, hanem azért, amit a fenti idézet legvégén olvashatunk, vagyis hogy az EMMI a háborúra való tekintettel a sztrájktól visszalépő mozdonyvezetőket hozta fel jó példának. Igen ám, csakhogy a mozdonyvezetők döntése érthető és tisztelendő, de miért kellene leállniuk a sztrájkkal a tanároknak azért, mert a szomszédban háború folyik? Mi az összefüggés? Meg még ha esetleg lenne is, akkor is sikerült igen komoly vakvágányra futniuk, hiszen a következőket nyilatkozta a Mozdonyvezetők Szakszervezet:

A Mozdonyvezetők Szakszervezete szolidáris a sztrájkoló pedagógusokkal

Támogatásunkat fejezzük ki a pedagógus munkavállalók anyagi, erkölcsi megbecsülését, tisztes megélhetését követelő sztrájkban részt vevők iránt. Példásnak tartjuk azt az eltökéltséget, amelyet képviseltek, tiszteljük azt a bátorságot, amelyet a pedagógus munkavállalók érdekeinek érvényesítéséért felmutattok. Bízunk abban, hogy erőfeszítésetek, kitartásotok meghozza az eredményt hiszen házastársaink, szüleink vagytok, akik a magyar gyermekek nevelői, tanítói, életük, sorsuk fontos alakítói, befolyásolói. A Mozdonyvezetők Szakszervezete figyelemmel kíséri az Pedagógus Szakszervezetek által szervezett munkabeszüntetést, melynek célja a közoktatás minőségének javítása, a piaci körülményeknek megfelelő versenyképes jövedelem, a tisztességes munkafeltételek elérése.

A magyar mozdonyvezetők képviseletében szolidaritás vállalunk, a Szakszervezetek tisztségviselőinek, a munkabeszüntetésben részt vevő valamennyi pedagógusnak és oktatásban dolgozónak eredményes munkaharcot, erőt, egészséget kívánunk.

Erre mi az EMMI válasza vajon? A mozdonyvezetők már mégsem tekinthetőek példának? Vagy egyszerűen elhallgatják, hogy ők kiálltak azokért a pedagógusokért, akiket hetek óta ostoroz a kormány, miközben szinte a teljes társadalom velük van? A pedagógusok hülyének nézése, pont a választások előtt nem sokkal szerintem rossz döntés a kormány részéről, ami akár komoly gondokat okozhatott volna számukra, ha nem robban ki a háború a szomszédban. De sajnos „szerencséjük” volt ezzel, hiszen a figyelem – teljesen érthető módon – elterelődött az elégedetlen pedagógusokról. Pont ezért szeretnék, ha most a háborúra hivatkozva ők is csöndben lennének, legalább addig, ameddig a választások le nem zajlanak, hiszen azt követően már úgyis mindegy, mit akarnak, úgysem fogják azt megkapni.

De talán kisebb meglepetésre, maga Gulyás Gergely is azt mondta (sőt, Kövér László is azt mondta), hogy jogosak a pedagógusok követelései, pont ezért már kérték az EU-t, hogy küldjenek pénzt, amiből rendezhető a pedagógusok béremelése. Tehát a mocskos Brüsszeltől kérünk pénzt arra, hogy a tanáraink fizetését meg lehessen emelni, értem. Ez történt egyébként az orvosok esetében is, akiknek a béremeléséhez szintén az EU-tól kért pénzt a kormány. És egyébként kapott is volna, ha az EU nem dönt úgy végül, hogy visszatartja ezeket a kifizetéseket, mondván a korrupció mértéke egyszerűen olyan magas, hogy nem biztosított, hogy ezek a pénzek valóban oda mennek majd, ahova azokat szánták.

Gond gond hátán, mégis úgy tűnik, hogy valahogy el fog lavírozni a választásokig a kormány, és ha a jelenlegi szituáció nem változik, akkor sajnos szoros verseny várható majd a szavazófülkékben. Hamarosan kiderül, hogy a mérleg nyelve melyik irányba fog inkább elbillenni. Ha a Fidesz nyer, aligha valószínű, hogy a pedagógusok béremelése a kormányzat cselekvési listájának élére kerülhet.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.