Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

Ordítok Blog


Mintha egy másik bolygóról érkeztem volna, vagy mintha a fideszesek élnének másik bolygón

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A mieink nagyon elszántak. Ezzel a mondattal indul az ünnepi érzületem (az alkalmankénti jelen idő azért, mert az ünnepség alatt, közben írtam a cikket), a Hír TV-ből toppant a fülembe, egyenesen Bayer Zsolt szájából. Hát igen, vannak a mieink és vannak azok. Még csak nem is ők, hanem azok. A stúdióban ücsörgők azzal a lendülettel fordultak rá a Gyurcsány-féle rendőrterrorra, ahogy ott ücsörögtek. Ünnepileg. A hangulatom meg van alapozva, mondhatni, virágos lelkülettel várom Orbán Viktor megjelenését, pláne beszédét. Várakozás közben tudom meg G. Fodor Gábortól, hogy nem csalt a megérzésem, tényleg törzsi logikával építgették a szektájukat. Így is gondol rájuk, így is beszél róluk G. Fodor – nyilván nem csak ő, de most pont ő van a televízióban -, törzsi magyarság. Van még a stúdióban egy háromnevű, mindegy lényegében, kicsoda. Arról mesélget, micsoda összetartozás ez, bezzeg a szedett-vedett ellenzék. És innentől teljesen mindegy, mit beszél kicsoda. Ebben minden benne volt.

A békemenet vonul, Pataky Attila orbánviktoros pulcsiban, Bencsik, ahogy magyarázza, hogy be vannak csapva az emberek, nem szabad nekik hazudni. Esküszöm, a szemem könnyben úszik. Szólhatna neki valaki, hogy akkor ne hazudjon. Mindenesetre egészen elképesztő nézni ezt a műsort. Annyira nincs köze semmihez, amit én magam tapasztalok és amit én tudok vagy gondolok, hogy konkrétan idegennek érzem magam. Mintha egy másik bolygóról érkeztem volna, vagy mintha a fideszesek élnének másik bolygón. Ez mondjuk nem is lenne rossz megoldás – egyik verzió sem -, csak ahhoz kellene találni egy lakható bolygót. Gyorsan.

G. Fodor politikai szőnyegbombázásról mesél, ez a békemenet a baloldal számára erős üzenet április harmadikára. Közben Semjén Zsolt bejelenti – mégpedig masírozás közben -, hogy ŐK a Nyugat. Mármint a fideszkádéenpé. Ők mindig is a Nyugat voltak, a baloldal csüggött mindig is a Szovjetunión. Ezt most kicsit nehezen emésztem, elvacakol vele a gyomrom, hátha sikerül valamikor megértenem. Igaz, előtte még azt lenne jó tudni, hogy a molinót cipelő beszélő fejektől a stúdióban ülő beszélő fejekig miért nincs egyetlen egynek sincs egy kósza önálló gondolata sem. Vagy legalább saját megfogalmazása. Ugyanazt a huszonöt mondatot ismételgetik újra, meg-meg állva. De legalább kosár nincs, így nem is nyikorog. Ha lenne és nyikorogna, bizonyára ismét meghallgathatnánk, hogy Orbán Viktor lángoló vízióktól körüldöngicsélve vezeti az ő országát a fényes jövőbe, erős és bátor, minden vésszel szembenéz és mindig győz.

Amúgy tényleg, eddig mindig győzött. Már amikor a maga által kreált ellenséget kellett hősiesen legyűrni. Amint valódi a baj, csődöt mond a bátorság is, a tudás is. Közben kiderült, hogy ők ott nem csak azért menetelnek, hogy ráijesszenek a baloldalra, amitől majd azok, akik nem a Fideszre szavaznának, el sem mennek a választásra, hanem a békéért menetelnek. Is. Érdekes, szerintem már akkor meg volt hirdetve a masír, amikor Orbán és Putyin még puszipajtások voltak, háború pedig nem volt. Menet közben változott a koncepció?

Elkezdődött a díszünnepség. Onnan tudom, hogy dísz, hogy ki volt írva. Vidnyánszky Attila rendezte. Biztosan jó ez, olyan igazi magyaros. Nem tudom, ilyennek kell-e feltétlenül lenni ezeknek az ünnepségeknek. Éppen megjegyezte valaki (mármint itt, a nappaliban): olyan, mint egy szektás nagygyűlés, aminek a végén mindenki rituális öngyilkosságot követ el. Itt szerencsére öngyilkosság nincs, csak sima lemészárlása zenének, hangosításnak, kamerázásnak, ízlésnek.

Na, megjött a főni. Eléggé keresztapásra vette a stílt, már ami a hangfekvését illeti. A második mondatban rá is fordult a választási kampányra. Igaz is, ha már nemzeti ünnep, miért is ne üzengessen a baloldalnak? Azt hiszem, nem szóltak neki, hogy miről szól ez az egész, azt hiszi, választási gyűlésen szerepel.

Ezt egészen komolyan nem hiszem el. Orbán a nyílt színen szarik bele a nemzeti ünnepbe, 1848-ba, az ország arcába. Donald Tuskot szidja. Ünnepi beszédben. Biztos, hogy az ország miniszterelnöke nem tudja, hol van. Vagy nem tudja, ki és miért írta azt a beszédet, amit most tagoltan felolvas. Szétesett az egész rendszer, a propaganda látványosan kétségbe van esve. A miniszterek elnöke erőről és bátorságról hadovál, ami nyilván a sajátja. Mert ha övé az erő, akkor gazdag lesz, mindent elér és lesz béke. Van árvíz, migráció, világjárvány, baloldal, Soros György. Van Úristen is. Én ezen a ponton vizes borogatást tettem a homlokomra, de ez legyen az én bajom.

Legyen először erőnk, és utána legyen igazunk, és ne fordítva, mondja a vezér. Szerintem ez a mondat mindent, de mindent elmond, ami ennek a rezsimnek és ennek az embernek a sajátja.

200 ezerrel több gyerek született, mint ha a baloldal maradt volna kormányon. Isten bizony ezt mondta Orbán. Bevallom, hangosan felröhögtem. Mint valami brigádgyűlés a diliházban, ahol a legerőszakosabb Napóleon azt mondhat, amit akar, a többiek lelkesen tapsolnak. Ez készen van. Nem egy ország miniszterelnöke beszél az ország népéhez a nemzeti ünnepen. Egy elborult pártvezér, egy szektaalapító hörög a mikrofonba, mert meg akarja tartani a hatalmát. Teszi ezt közpénzből, minden létező hatalom birtokában, pofátlanul, gátlástalanul. Ez nem ünnep és nem ünnepi beszéd, hanem tragédia. Ez világ szégyene.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.