Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Vagy ide, vagy oda, de valahová állni kell mindenkinek

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Napsugaras szép reggelt! Tegnap még nem sikerült átlendülni a 400 forintos euro árfolyamon, de ma is van nap. Csak szólok, valamiért egyetlen más ország pénze sem romlik olyan brutálisan a környéken, mint a miénk. Biztosan azért van így, mert túlságosan sok eldugdosott pénzünk van a matracban, aztán egy idő után megromlik, mint a körte. Vagy mint a csírázásnak indult krumpli, bár ezt sajnos még elültetni sem lehet. Talán majd Varga Mihály könyvelő kitalál valamit, ha már arra sikerült rájönnie, hogy Brüsszel tehet a forint romlásáról. És a szankciók. Amelyek minden más országot is éppen úgy érintenek, mint minket, de azokat valahogy mégsem tudta ennyire megcibálni. Esküszöm, már várom valamelyik észlény okfejtését, melyből megtudhatjuk, hogy igazából Putyinon akarnak brüsszelék bosszút állni rajtunk keresztül. Vagy Orbán Viktort akarja megbuktatni Soros György, azért szar a forint. Esetleg az van, hogy Brüsszel a gyerekvédő homofóbtörvényt óhajtja ilyen agyafúrt módon megtorolni. Fogadni mernék, hogy valamelyik – vagy az összes – verzió hamarosan kifejtőtik valamelyik propagandaportálon.

Majdnem azt írtam ide, hogy Orbán igen szarul néz ki. Pedig azt akartam, hogy Putyinnak már a gyógyszerek elgurulása ellen szedett gyógyszerei is elgurultak. Most azt találták ki – pontosabban nem most, mert én már vasárnap olvastam a Pravdában – mármint az igaziban, nem az Origón -, hogy az ellenséges országoknak – amilyen például Magyarország is lett hirtelen. Franc tudja, talán a csúti elhibázott valami tánclépést – Oroszország ezentúl rubelben törleszti a tartozását. Talán itt lenne az ideje, hogy az ellenséges országok is rubelben fizessenek a gázért és az olajért. Hálából.

A Financial Times elemzésében azt is fejtegeti, hogy a Fidesz megpróbálja újrafogalmazni az Oroszországgal kapcsolatos eddigi álláspontját, de mint írják, a választók továbbra is össze vannak zavarodva.

A cikk a helyzet vizsgálata közben arra a következtetésre jutott, hogy a nagyobbik kormánypárt „a hirtelen változás miatt elveszítheti irányérzékét, ami hitelességi deficitet okozhat és okoz is”. (Index)

A választók össze vannak zavarodva? Szerintem csak a kormánypárti választók, akik tizen éve rágás nélkül nyelik a hazugságokat, de most szembejött a valóság. Mégpedig olyan gyorsan és olyan erővel, hogy Orbán nem tudott időben elugrani. A kormánynak és a médiájának kurvasok munkája van abban, hogy a híveik itt tartanak. A Fidesz ezt a gödröt magának ásta, ők töltötték meg szarral, csak arra nem számítottak, hogy belezuhanni is ők fognak. Mindjárt itt a választás, ennyi idő alatt nem lehet megetetni még a legbárgyúbb akollakókkal sem, hogy mostantól kezdve mindigis máshogy volt. Putyin sikeresebb volt az agymosás-bizniszben, Orbán nem figyelt elég éberen a főnökére. Ott még a saját gyereküknek sem hisznek a szülők, csak az állami propagandának.

Látunk három óriást, az Egyesült Államokat, Kínát és Oroszországot, meg egy balfék dagadékot, aki balfácánként totyog jobbra-balra, és azt sem tudja, hogy fiú-e, vagy lány – na, ez Európa. (HVG)

Egy pillanatig azt hittem, Kövér elvtárs az örökös barátját, vezérét és példaképét írta le ilyen plasztikusan egy lakossági fórumon. De nem. Azért rendkívül aggasztó újra és újra azzal szembesülni, hogy az egymás lábszagától még most is megrészegült fiatal demokraták milyen hihetetlenül öntudatosan képviselik az éppen aktuális miheztartást. Kövér László különösen képben van, de ez esetében egyáltalán nem szokatlan jelenség, mióta rászorult a fejére az alufóliából hajtogatott huszárcsákó, azóta rendkívül fickós lett. Ha már ott volt ő is, a nyomorú közönsége is, meg is fejtette az ellenzék mindösszes bajának forráskódját:

Nem tudják megemészteni, kiveri őket a ragya az idegtől, mert nem értik, hogy nem lehet Orbánt Viktort politikailag és erkölcsileg likvidálni.

Szerintem ezzel nem érdemes fáradozni, Orbán már réges régen likvidálta önmagát erkölcsileg. Úgy tűnik, lassan politikailag is sikerül neki, már csak az lesz a dolga az országnak, hogy valahogyan kiheverje Orbánt, Rogánt, a két Vargát, Kövért és a többieket. Nem lesz egyszerű, de szerintem sokan vagyunk, akik örömmel kipróbáljuk.

Most olvastam a Telexen egy írást. Nem kevesebb, mint négy külpolitikai szakértő beszélgetett az ukrón-orosz helyzetről, az unió és az USA jövőjéről és általában arról az átalakulásról, mely most zajlik a szemünk előtt. Leginkbb abban értettek egyet, hogy halvány lila fogalmuk sincs, mi fog történni. Az egyetlen közös pont az volt – ha én jól értettem, mert hajnalban nem nagyon szokott fényleni az intellektusom -, hogy Putyin nem győzhet, a világ át fog alakulni és vége a hintapolitikának is, a pávatáncnak is. Vagy ide, vagy oda, de valahová állni kell mindenkinek.

Hamarosan nekünk is el kell döntenünk, melyik oldalra állunk. Ugyanis még ez a szörnyű háború sem változtathat azon a tényen, hogy hamarosan változás következik Magyarországon. Nem állítom, hogy a tökéletes és a romlott közül választhatunk, nincsen ilyen szerencsénk. De azt állítom, hogy mindenkinek személyes felelőssége, merre halad majd tovább az ország. Mindenkinek döntenie kell, hogy egy tetőtől talpig romlott rezsimet támogat, mely az erő látszatába kapaszkodva akar tovább fosztogatni és befejezni a diktatúra kiépítését, vagy egy messze nem hibátlan, de a társadalom egészét képviselni képes, változásra hajlamos és hajlandó szövetséget, melyet – ha szükséges – át lehet alakítani, akár le is lehet váltani, amikor már van jobb helyette. Ezen mostmár nagyon komolyan el kell gondolkodnia mindenkinek, mert az idő fogy. Az biztos, hogy a létező legrosszabb választá az, ha valaki nem megy el szavazni. Ez a mi közös ügyünk, annyira kevés döntés maradt a kezünkben, de ez még igen. Élnünk kell vele, hogy bele tudjunk majd nézni a gyerekeink szemébe.

Ma kivételesen egyáltalán nem kellett azon töprengenem, hogy milyen zenét válasszak a jóreggelt puszihoz. Jó ébredezést mindenkinek, mi hamarosan jövünk az első beszólással.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.