Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ki tudja, mi jut eszükbe az utolsó utáni pillanatban, amivel még hátba szúrhatják az ellenséget

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Háború ide vagy oda, pirosbetűs ünnepnapot tart a NER: miután már nagyon sokszor levittük a tatamira a vírust (nem mi, hanem a békeidőben utcai harcos, katonákkal járványt kezelő vezénylő tábornok egyedül), úgy döntöttek, hogy ki tudja hányadszorra most megint el lehet dobni a maszkot, búcsút lehet inteni a járványnak. Mától zárt térben sem kell már viselni, senki nem kéri majd a védettségi igazolványt (nem mintha eddig olyan nagyon kérte volna), a munkáltatók nem írhatják elő többé az oltást, és bár Gulyás miniszter ezzel ellenkező hülyeségeket beszélt múlt héten, a kormány rendelete szerint az egészségügyi és szociális intézményekben sem kell majd maszk. Felszabadultunk. Ha már sanszos, hogy a száguldó infláció röhögve lenulláza az állampárt kegyes választási ajándékait, legalább a szabadság illúziója adassék meg azoknak, akinek egy rohadt maszk viselése jelenti a szabadság hiányát.

Vagyis bár az ingyenes parkolás kiegyenesítette a járvány ötödik hullámának görbéjét is, egyvalami rohadtul nem változik: járványügyi korlátozások hiányában is marad a rendeleti kormányzás. Ezt nem engedték el. Foggal és körömmel ragaszkodnak ahhoz az kétharmados erőszakkal megkaparintott jogukhoz, hogy a kormányrendelettel megszűnt járványhelyzettől függetlenül, a választási kampány és a háború káoszában, a választás előtti utolsó hetekben is azt csináljanak, amit akarnak. Hátha nem figyel oda senki. És ha esetleg odafigyel, akkor majd beleböfögik az arcunkba, hogy Gyurcsány és a baloldal. Az illúziók és a szemfényvesztés mellett a lényeg egyáltalán változik. A veszély elmúlt, a helyzet marad.

Amiről eszembe jutott, hogy mekkora éktelen óbégatás volt két évvel ezelőtt március 23-án a parlament fideszes bársonyszékeiben, amikor az ellenzék ragaszkodott ahhoz, hogy időkorlátot vezessenek be az ún. felhatalmazási törvénybe, és miután ebbe nem volt hajlandó belemenni az állampárt, leszavazták a Fidesz szája íze szerint összegányolt időkorlát nélküli koronavírus-törvény sürgősségét. (Egy héttel később már nem kellett négyötödös többség, akkor áttolták a szavazógépezeten.) Emlékszem, hogy tajtékzott a mester az ő 133 bátor emberére mutogatva, hogy habzott a szája, hogy ő éppen azért kér időkorlát nélküli felhatalmazást, mert vissza akarja adni a parlamentnek a jogot arra, hogy eldöntsék, mikor van vége a veszélyhelyzetnek. Hogy magyarázta a papírfecnijével a kezében, hogy szerinte a parlamentnek minden nap meglesz a joga arra, hogy visszavonja a veszélyhelyzetet, ha úgy látják akár holnap reggel visszavehetik, hát hiszen ha vége a fertőzésnek, vége a veszélyhelyzetnek is, de neki senki ne adjon három hónapos felhatalmazást. Hogy hörgött, hogy a Fidesz–KDNP-nek van kétharmada, ezért az ellenzéknek nincs joga kikérni magának, hogy ez a többség hozza meg a döntéseket, nem pedig a kisebbség, és talán még toppantott is egyet, amikor azt mondta:

Ezt a válságot önök nélkül is meg fogjuk oldani.

Kétségtelen, megoldották. Leírni is szörnyű a járvány áldozatainak számát (nem is írom le), de ennél csak az a nagyobb szégyen, hogy még az idei háború előtti évértékelőjében sem jutott eszébe némi önkritikát gyakorolni. Ezzel szemben arról panaszkodott, hogy Magyarországra nemcsak a vírus, de a baloldal is rátámadt, és azzal vádaskodott, hogy a baloldal kormánybuktatásra használta a járványt, milliók félelmét kihasználta, de majd az ítélőszék előtt felelni fognak. Igen, ő volt megsértődve, a vezénylő tábornok, aki végigtitkolózta, végigmaszatolta a járványt, aki a világjárvány idején is maximumra pörgette a korrupciós gépezetet, emberi életek fölött üzletelt, építette a saját imázsát, és aki nem szégyellt harsány sikerpropagandát gyártani a világ egyik legszégyenletesebb koronavírus-statisztikájából.

És itt tartunk két évvel később, 2022. március 7-én. Kiderült, hogy minden, ami 2020 márciusában aggodalomra adott okot, ami az ellenzék részéről komoly aggályként fogalmazódott meg a parlamentben, az szó szerint beigazolódott. Az ellenzék joggal nem akart felhatalmazást adni arra, hogy Orbán Viktor egy személyben dönthesse el, hogy mikor ér véget a járvány, és akár évekig elhúzza ezt, kihasználva a felhatalmazást. Igaz volt, amit Jakab Péter mondott, aki szerint ez nem más, mint államcsíny, a magyar állampolgárok átverése. Joggal vetődött fel a kérdés: indokolt-e élethosszig tartó felhatalmazást adni Orbán Viktornak a rendeleti kormányzásra? Nem a tévesen baloldalnak csúfolt ellenzék veszélyeztette a magyar emberek életét és biztonságát a kételyeivel, hanem az a kormány, amelyik a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet különleges jogrendjét is hosszú évek óta, a törvényi feltételek fennállása nélkül tartja fenn, és amelyről éppen ezért nem volt ördögtől való azt feltételezni, hogy jogszabályi garancia nélkül egy határidő nélküli veszélyhelyzetet a járvány elmúltával sem fognak elengedni.

Ez történt szó szerint. A járványügyi korlátozásokat kikukázták, mert már semmi nem indokolja őket, hiszen a veszély ezek szerint elmúlt, a rendeleti kormányzás marad. Nem elég nekik, hogy Rogán Bűnöző Antal propagandaközpontja lényegében következmények nélkül használhatja a polgárok oltási regisztrációhoz megadott címét, vagyis a Covid-hírlevelet választási kampányolásra, és szemetelheti tele az életüket azzal, hogy az ellenzék katonákat és fegyvereket küldene Ukrajna területére és veszélyeztetné az ország gázellátását és a rezsicsökkentést. Nem elég, hogy a fideszes jelöltek kampányidőszakban lényegében következmények nélkül osztogathatnak a választókerületük iskoláiban uniós pénzből vásárolt laptopokat. Nem elég, hogy miként az elmúlt években, úgy a választási kampányban sem teheti be a lábát ellenzéki képviselő a nap 24 órájában a Fidesznek kampányoló, egyébiránt a Kreml propagandáját terjesztő közmédiába. Nem elég, hogy korlátlan közpénzből, korlátlan hirdetési felületen mindenhonnan az Orbán-kampány ömlik. Nem elég a kassza kiürítése és a hatalmas választási pénzosztás, a kőbe vésett, aljas homofób népszavazás, a megafonokon ordibált, közpénzen, közérdekű információként ömlesztett fideszes narratíva mindent beterítő jellege, az újonnan felvett békepárti agymosás, semmi nem elég.

Putyin cinkostársa sokadszorra sem tudott meglepni senkit azzal, hogy betartja a szavát. Még úgy se, hogy közel két év alatt naponta élt vissza a felhatalmazásával és hozott a járványhoz nyomokban sem kapcsolódó gazember intézkedéseket. Általában az éjszaka leple alatt sündörögve. Putyin csatlósa ugyanúgy hazudott két évvel ezelőtt március 23-án, ahogy lényegében az egész járványt végighazudta, és arra használta, hogy a halálpártinak, oltásellenesnek hazudott ellenzék ellen uszítsa a híveit, ameddig ő és a pribékjei emberek élete fölött bizniszeltek a lélegeztetőgépekkel és a vakcinákkal. Megkapta, kihisztizte magának a lehetőséget, és úgy járt, ahogy az várható volt. Mint a viccben a gorilla, aki felemelt egy akkora követ, hogy nem tudta letenni. A gorillával ellentétben ez az erkölcsileg aluliskolázott alak nem is akarja letenni.

Úgyhogy itt állunk néhány héttel a korlátlan teljhatalom számára sorsdöntő választás előtt, és rögzíthetjük a nyilvánvalót: mától a koronavírus nem veszélyes, a tömegek bátran érintkezhetnek a buszon, a boltban, és mindenféle szűk, zárt terekben, de annyira azért még pont veszélyes, hogy ne lehessen helyi népszavazást kezdeményezni vagy a pedagógusoknak sztrájkolni. Ráadásul ki tudja, mi jut eszükbe az utolsó utáni pillanatban, amivel még hátba szúrhatják az ellenségeiket. A híveknek persze lehet örülni, el lehet dobni a maszkot, kitört a szabadság. Hogy valójában a szabadságukat régen eltaposta a mindenkin átgázoló, mindenkiből hülyét csináló, a demokrácia lehányt látszatára sem adó önkényuralom? Ugyan. Fel se tűnik.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.