Április 27,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ellenállás vagy az ország szuverenitásának feladása

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Úgy tűnik a német vezetés meggondolta magát és egy olyan stratégiát választott, amire a világháború óta nem volt példa, vagyis engedélyezheti – hivatalosan legalábbis -, hogy német fegyvereket szállítsanak háborús övezetbe. Ez már csak azért is nagy dolog, mert az orosz-ukrán háborút megelőzően még elzárkóztak ennek lehetőségétől a németek, de most nagyon úgy tűnik, hogy meggondolta magukat. Ezzel csak azon országokhoz csatlakozna, amelyek már eddig is fegyverekkel vagy védelmi eszközökkel támogatták az ukránokat az oroszok elleni háborúban. A régió több országa is úgy véli, hogy most jött el annak az ideje, hogy ne csak szavakkal, hanem tettekkel is fellépjenek az orosz nyomulás ellen. Nem tudom, hogy ezen országok szavazói miként ítélik ezt meg, de véleményem szerint becsületes, hogy ezek a kormányok hozzájárulnak a valódi segítséghez.

Mert lehet itt tárgyalgatni, meg diplomáciai csatornákon kommunikálni és szankciókat is be lehet vezetni Oroszországgal szemben – és kell is -, de valószínűleg ezek egyike sem fog gátat szabni az orosz inváziónak. Ami képes lehet lassítani, vagy megállítani a több százezer orosz katonát Ukrajnában, az sajnos a fegyver. Akármennyire is szörnyen hangzik, más megoldás már nem nagyon van, hiszen Putyin totális háborút indított az ukránokkal szemben, és jól láthatóan nem furdalja a lelkiismeret akkor sem, ha civilek legyilkolására kerül a sor. Itt a szavak már nem segítenek. Vagy képes megvédeni magát és az országot az ukrán hadsereg, vagy hetek alatt elesik, és Ukrajna orosz bábállammá válhat, ami súlyos problémát okozhat egész Európa számára. Mert ha hagyjuk, hogy ilyen könnyen és valódi ellenállás nélkül adja meg magát egy szuverén állam az orosz terrornak, akkor semmi garancia nincs arra, hogy Putyin nem fog vérszemet kapni.

Tudom, mindenki békét szeretne – nyilvánvalóan én is -, de ez nem történhet meg úgy, hogy Ukrajna egyszerűen feladja a szuverenitását csak azért, mert képtelen felvenni a harcot egy idegen elnyomó hatalommal szemben. Sem a NATO, sem az EU nem fog beszállni a háborúba, ez szinte biztosan kijelenthető, de az egyes országok kormányai eldönthetik, hogy miként kívánnak segédkezni Európa megvédésében. Az oroszok egyértelműen óriási túlerővel rendelkeznek az ukránok felett, ez nem lehet kérdés senki számára sem, de egy valódi összefogás eredményeként talán még megállíthatóak és visszaverhetőek a támadások Putyin részéről. Ez azt jelentené, hogy Putyin végre valódi pofont kapna, és egy elvesztett háborúról lehetne beszélni. Eddig szinte mindig az történt, amit ő akart, hiszen a megtámadott országok vagy régiók minden esetben magukra maradtak.

Egy véres, sok emberáldozatot követelő, vesztes háború viszont akár még Putyin hatalmát is megrendítheti. Persze tudom, ettől még a választásokon ő fog nyerni, hiszen úgy csalja el, ahogyan csak akarja, de az ilyen véres kezű diktátorokat egyébként sem választásokon szokták leváltani. Putyin sem úgy került annak idején hatalomra, hogy jó politikai stratégiát választva elnyerte volna a szavazók többségének szimpátiáját, hanem feltételezhetően orosz civilek szándékos megölésével. Akkor ez az ő malmára hajtotta a vizet, de most könnyen lehet, hogy egy olyan értelmetlen háborúba vitte az országát, amelyet még annak lakosai sem támogatnak. Sokan beszéltek ugyan arról, hogy Ukrajnát bekebelezheti Putyin, de nem ilyen módon. Kevesen hitték volna, hogy nyíltan megtámadja az országot és fegyverek, bombák által próbálja meg elérni, hogy „csatlakozzanak” Oroszországhoz.

Ukrajna nyilván képtelen egymaga ellenállni az oroszoknak, de ha Európa és az Egyesült Államok támogatja az ukránokat, akkor könnyen felborulhat a papírforma. És ez úgy történne, hogy Putyin még csak konkrét külföldi beavatkozást sem ordibálhatna, hiszen egyik ország sem küld konkrétan katonákat Ukrajna területére, csupán felszerelik őket a legmodernebb fegyverekkel, ami ugyan asszisztálás, de ha erre hivatkozva meg merne támadni akár egyetlen uniós országot is, annak nagyon csúnya vége lenne. Ezt kétlem, hogy meg merné kockáztatni, noha sokan már azt sem feltételezték volna, hogy Ukrajnát is le meri rohanni. De sem a NATO-val, sem pedig az EU-val szemben nem lenne semmi esélye, hiszen egy olyan ellenállással nézne szembe, amelyre egy Ukrajna elleni háború után nem lenne meg a kellő kapacitása.

Magyarország kormánya nem ad semmiféle fegyveres vagy katonai segítséget sem az ukránoknak, ezzel szeretnénk kimaradni az összetűzésekből, ami elfogadható. A kormány tudja, hogy az emberek többsége nem támogatna egy ilyen döntést, ezért érthető, hogy ezzel nem mennének szembe. Más országok kormányai viszont kiállnak Ukrajna mellett, nem csak szavakban, de tettekben is. Még ha az ember nem is háborúpárti – ki lenne az? –, akkor is láthatja, hogy erre miért van óriási szükség most. Senki sem akarja, hogy még többen haljanak meg ebben az értelmetlen háborúban, de ha az ukrán vezetés egyszerűen átadja az országot az oroszok kezére, akkor kétlem, hogy a lakosai valaha is képesek lesznek a tükörbe nézni.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.