Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Állítólag 500 ezer forint a hazai bruttó átlagkerest. Állítólag

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az 500 ezer forintot közelítette a decemberi bruttó átlagkereset. Az év egészében 8,7 százalékos volt a béremelkedés, de a reálkereset csak 3,4 százalékkal nőtt, akkora volt az infláció.

492 800 forint volt a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 2021 decemberében, a nettó átlagkereset pedig 327 700 forint – számolt a Központi Statisztikai Hivatal. Mindkét adat 9,7 százalékos növekedést jelent egy év alatt.

Ha csupán a számokat nézzük, akkor még azt is gondolhatnánk, hogy az embereknek egyre jobban megy ma Magyarországon, de mivel a KSH úgy készít statisztikákat, hogy pont a legkevesebbet keresőket veszi ki az átlagból, ezért ezek a számok körülbelül annyira valósak, mint az, hogy Mészáros Lőrinc valóban tudásának és szorgalmának köszönheti a meggazdagodását. A közmunkabéren tengődőket és az 5 munkatársnál kevesebbet foglalkozó vállalkozásokat egyszerűen bele sem számolják az átlagba, pedig azért itt több, mint 1 millió emberről is beszélhetünk. Milyen átlag az, amely az emberek többségéből csak az elégedetlenséget és haragot váltja ki? Beleolvastam a cikk alatti hozzászólásokba, és nem mintha ez valamiféle reprezentatív kutatási eredmény lenne, de a kommentelők nagy része is azt állítja: ez az átlagbér egyszerűen nem reális.

Mint ahogy az sem, hogy az infláció csupán 8,7 százalék, mivel a többség azt érzi, hogy fizetése most kevesebbet ér, mint tavaly ugyanekkor, pedig elviekben a bére megemelkedett. A KSH egy vicc ma már, amely olyan álomvilágot teremtett, amelyet már talán csak a legkeményebb Fidesz-fanatikusok hisznek el. Hiszen aki csak kicsit is képes felfogni az őt körülvevő világot, az pontosan látja, hogy mi is a valóság. Elég csak megnézni a tanárokat, akik már jó pár napja sztrájkolnak országos szinten, pontosabban a polgári engedetlenség eszközéhez nyúltak, mivel a kormány egy törvénymódosítással próbálja meg ellehetetleníteni a március 16-ra hirdetett országos sztrájkot. Ezek az emberek – akik mind diplomások és a többségük több év tapasztalattal rendelkezik – a büdös életben nem keres még csak bruttó fél millió forintot sem.

Ezek az emberek napról napra élnek, és örülnek annak, ha sikerül a lakbér mellett a számláikat is kifizetni. Ha egy tanár bére alacsonyabb az átlagbérnél, akkor mennyire hihető, hogy ezek a számok valósak? Mivel számolnak ezek a szerencsétlenek? Mészáros és Kövér fizetésével? Mert a realitások talaján maradva ez a szám jóval alacsonyabb, amit nyilván a kormány most, a választások előtt nem jelenthet be, hiszen mi lenne, ha a szavazók megtudnák, hogy mi is a valóság? Olyan nincs, hogy nem hasítunk, hogy nem előre, hanem hátra halad az ország. Azt sem tudhatják meg a jónépek, hogy az infláció vélhetően jóval magasabb annál, mint amit a KSH közöl, hiszen azt kell, hogy higgyék: a kormány benzinárstopja, valamint a csirkefarhát árának hatósági rögzítése meghozta a várt eredményeket.

Sikerekről kell beszámolni még akkor is, ha ilyenek egyszerűen nincsenek is. Van viszont azért pár százezer, remélhetőleg millió ember, akik ezt már nem veszik be, és felháborítónak tartják, hogy egy elviekben független intézmény egyszerűen hazugságokat közöl, ezzel megtámogatva a Fidesz sikerkampányát. Az elmúlt 100 év legjobb 10 éve annyira talán mégsem sikerült jóra, hiszen a rekordszintű GDP-növekedés ellenére sem emelkedtek még akkora mértékben sem a fizetések, mint ahogy az megtörtént a régióban. Még ha igaz is lenne az 500 ezer forintos bruttó átlagbér – fogadni mernék rá, hogy köze nincs a valósághoz –, ez nettóban még akkor is csak kicsit több, mint 900 euro. Elég sok országban ennél még a minimálbér is magasabb, nemhogy az átlagbér.

Mert azért ha megnézzük, Magyarország ma már nem az az ország, ahova külföldről azért jönnek, mert olyan olcsó itt minden. Elmúltak már ezek az idők, hiszen ma már Budapesten egy lakás bérlése simán kerül annyiba, mint egy nyugati nagyvárosban. Az élelmiszerek ára az egekbe szökött, mint ahogy a szolgáltatások ára is nyugati szintűvé vált. Ebből arra lehetne következtetni, hogy itthon is nyugati fizetésekre lenne szükség, de ettől mi iszonyatosan messze vagyunk. Ha Orbán rábólintott volna arra, hogy bevezessék az eurót, akkor a magyarok többsége pontosan össze tudná hasonlítani a saját fizetését más uniós országok polgárainak fizetésével, amelyet követően rádöbbenne, hogy mennyire le vagyunk maradva.

Tehát milyen sikerekről is lehet itt beszámolni? Mert én csak azt látom, hogy még a hazugságok is kevésnek bizonyulnak, hát még ha kiderülne, hogy mennyi a valódi átlagkereset ma Magyarországon. Az elmúlt évek bevételeinek jó részét egyszerűen szétlopták és saját meggazdagodásukra használták fel. Nem véletlenül járkál Matolcsy fiának jó barátja sokmilliós Ferrarival, mint ahogy Matolcsy fia sem véletlenül képes Porschékat gyűjteni a harmincas éveiben. A nemzeti burzsoázia kialakult, miközben ezt a magyar adófizetőkkel fizettették meg. Valóban nagy sikerek ezek, van is mire büszkének lenni.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.