Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Miközben a hanyatlónak csúfolt Nyugat százötvennel száguld el mellettük az emberi civilizáció hatsávos autópályáján

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A kép önmagában is kórdokumentum, de a mögöttes tartalom ennél sokkal tragikusabb.

Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke megáldja a Károli Gáspár Református Egyetem új rektorát, Trócsányi Lászlót a budahegyvidéki református templomban tartott beiktatási ünnepségen 2022. február 19-én. Az első sorban többek között két miniszter figyel. (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Ez nem egy kormányülés, nem is a 20. század eleje, a tágabb értelemben vett szekularizációs folyamatok konjunktúra korszaka, ez 2022 Magyarországa, a budahegyvidéki református templom. Ahol a Diósgyőri Gépgyár betanított esztergályosából lett fideszes országgyűlési képviselőből lett fideszes miniszterből – a fideszes miniszterelnök akaratából – a református egyház fejesévé megválasztott ember rektori beiktatása alkalmából megáldja a korábbi fideszes igazságügyi miniszterből lett jelenlegi fidesz EP-képviselőt, aki a fideszes miniszterelnök akaratából lett a Károli Gáspár Református Egyetem rektora.

A ceremónián egyebek mellett jelen vannak fideszes-független állami intézmények vezetői (úgy, mint Alkotmánybíróság, és ha jól látom, Kúria), a szintén jelen lévő két fideszes miniszter közül az egyik, történetesen a miniszterelnökséget vezető pedig beszédet is mond. Amelyben kifejezi örömét, hogy az egykori pártelvtársból lett egyházi fejes (mint fenntartó) az ő határtalan bölcsességében a jelenleg is fideszes pártkatonát találta megfelelőnek kinevezni a rektori székbe. Aki – mint mondja a miniszter – a református közéletben is évtizedek óta aktívan részt vesz, aki több évtizedes egyetemi pályafutással rendelkező jogász professzor, aki alkotmánybíróként, nagykövetként, miniszterként és európai parlamenti képviselőként is szolgálta hazáját, így semmi akadálya annak, hogy rektorságával új korszak kezdődhessen a Károli Gáspár Református Egyetem életében. Egy olyan korszak, ahol „az emberi minőség és a tudományos színvonal tekintetében nem köttetnek kompromisszumok”. Jegyezzük meg jól, ez nem a 16. század második fele, ez 2022 Magyarországa, a vallás és a tudomány politikai igába hajtásának aranykora, amikor az idő kereke vadul

Az egyházi egyetemek küldetése a XXI. században, hogy gátat vessenek a tudomány, különösen a társadalomtudományok progresszív szemléletű kisajátításának. 

A teremtés törvényei, a legalapvetőbb biológiai tények elvitatása nem tudományos teljesítmény, ahogy a Bibliából idézni sem lehet bűncselekmény az európai civilizációban.

A kvóták, a tabuk, a politikai korrektség nem segítik, hanem korlátozzák, hogy a tudomány eredményre juthasson. A felsőoktatási intézmények feladata, hogy megóvják vagy megteremtsék a „szabad, de nem gyökértelen gondolkodás kereteit”. (Gulyás Gergely)

Szombat estétől elszámoltam hétfő vadhajnalig, és még csak figyelembe se vettem, hogy közben a Soltész nevű sötét, bigott arca a NER-nek hogyan állt neki Héhalomban, a közpénztámogatással megújult Kisboldogasszony plébániatemplomban tartott hálaadó szentmise kellős közepén a(A)pró klánokat és klónokat emlegetve politikai gyűlöletbeszédben mocskolni az ellenzéket. Azt már eddig is tudtuk, hogy mióta a vadliberalizmusból kikeresztelkedett Fidesz felfedezte a politikai tőkévé konvertálható vallási túlbuzgóságban rejlő végtelen lehetőségeket, már nemigen van hírértéke annak, hogy a templomi szószékek nem ritkán a szélsőséges, szektás politikai gyűlölködés trambulinjaiként funkcionálnak. Ez választási kampányok idején szinte már fel sem tűnik.

El nem vitatva (mert ez nagyon messzire vezetne) az egyházi oktatási intézmények létjogosultságát, azért az mégiscsak egy új gyászos szintlépést jelent a 21. század szégyenére a nyakunkon lógó állampárttól, hogy egy (felső)oktatási intézményben, amely mégiscsak elsősorban oktatási és csak utána egyházi intézmény, ergo ahol a TUDOMÁNYOS ismeretek átadása a mindenek felett álló feladat – függetlenül attól, hogy az okulni vágyók mennyire fogékonyak, vagy mennyire közömbösek az egyház tanítása iránt -, a pártkatona rektor beiktatási ceremóniáján egy miniszter a teremtés törvényeiről delirál (amelyeknek mi a fasz közük van a biológiai tényekhez?) és az egyházat, a vallást kvázi a tudomány fölé emeli.

Ide jutott a Fidesz 30 év alatt. Nyíltan hirdetik, hogy az egyházi egyetemek 21. századi küldetése az, hogy megakadályozzák a tudományos progressziót. Miután az akadémiai szférát gyakorlatilag közvagyonostul, ezer meg ezermilliárdostul átjátszották saját maguknak, miután pártkatonák irányítása alá kényszerítették az egyetemeket, miután az egyházat a farizeus politikájuk szolgálólányává züllesztették, immár a tudományos passzátszelet is ők akarják fújni. Majd Gulyás Gergely mostantól eldönti, hogy mi a módja annak, hogy a tudomány eredményre jusson, hogy mi a feladata és küldetése az egyetemeknek, hogy mi fér bele a tudományos oktatásba, és arról pofázik, hogy a teremtés kőtáblákba vésett törvényei és a biológiai tények közé mostantól ki lehet tenni az egyenlőségjelet.

Mi a következő lépés? Holnapután a Bibliával a kezükben leváltják a gravitációt, a társadalomtudományok közül meg kiirtják azokat, amelyek nem szolgálják a középkor bűzét árasztó, ragacsos-pusztító politikai propagandájukat? Csak semmi progresszió, fejlődés, haladás, egészséges kételkedés, mert az csak a bajt hozza ránk? Miközben a hanyatlónak (még ocsmányabbul: haladárnak) csúfolt Nyugat 150-nel száguld el mellettük az emberi civilizáció hatsávos autópályáján, ezek az egyházi egyetemeken a Bibliával hadonásznak és a teremtés törvényeire hivatkozva hirdetnek harcot a fejlődés ellen. Egyébként is szitokszóvá züllesztették a haladást, de a jóllakott óvodást imitáló miniszter még jobban beleáll: harcot hirdet a tudomány progresszív szemlélete ellen. Hát milyen tudomány van a progresszív tudományon kívül? Milyen lehet még a tudomány, ha nem progresszív?  Nos, ha a tudományos teljesítménynek bármi köze lenne a teremtés törvényeihez vagy a keresztény gyökerekhez, amelyeket – ha jól értem – Gulyás hiányol a tudományos oktatásból, akkor ő is, meg az összes többi magából kifordult divatkeresztény elvtársa tudósokat és boszorkányokat égetne a piactereken. Vagy még mindig a barlang előtt ülve csiholnák a tüzet. Egyebek mellett semmilyen technológiájuk nem lenne, amivel a törvényt tisztelő, ámde a hatalmukra nézve veszélyt jelentő polgáraikat megfigyelhetik. Például.

Egészen ijesztő, hogy a csuhások térdre parancsolásától mára eljutottak a politikai keresztényfundamentalizmus, a hatalomtechnikai célokat szolgáló valláskárosult őrjöngés eme szintjére, ahol egy kétezeréves meséskönyvre hivatkozva rongyolnak bele a tudományba, és ahol a politikai értelemben éppen kifizetődőnek tűnő vallási fanatikus világnézetüket igyekeznek lenyomni az elvileg tudományos ismeretek átadását szolgálni hivatott egyetemek, és hát nyilván az egész társadalom torkán. Holott a tudomány nem vallás, a vallás nem tudomány, a tudomány nem kérhető számon vallási dogmák alapján, viszont ahol a vallásnak kvázi előjogai vannak, ott a tudomány annyit is ér. Pedig elvileg meghaladtuk a 13. századot, ahol a filozófia még a teológia szolgálóleánya volt.

Nem tudom, meddig tudják még fokozni. Ha a 13. századig nem is, de ezzel a bigott nyomulással két-három emberöltővel biztosan visszarugdossák az országot az időben. Ha valaminek gátat kellene vetni, akkor az ez. Az egyház és az akadémiai szféra politikai leigázásának,  a felnövekvő generáció politikai megfontolású vallási agymosásának, a tudományba vetett közbizalom módszeres aláásásának. Minő közhely, minő fájdalom: április 3-a ebből a szempontból is az utolsó utáni pillanat, amikor ezt még meg lehet tenni. Az utolsó utáni.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.