Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Papír, golyóálló mellény, testőrség és sámli nélkül Orbán még beszédet mondani is képtelen

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A propagandamédia rendkívüli hírként számolt be arról, hogy MZP ismét butaságot mondott egy utcafórumon. Itt nem nyelvbotlásról van szó, hanem rosszul megválasztott szavakról, de ez persze a propagandamédiát nem érdekli, MZP elszólta magát, ezzel pedig le lehet őt járatni. A gond csak az, hogy ha csak ennyire képes a több százmilliárdos költségvetéssel rendelkező propaganda, akkor igen nagy gondban lesznek áprilisban. De lássuk, mit is mondott Márki-Zay Péter ezen a bizonyos utcafórumon.

De azt, amit Orbán Viktor egy személyben megtestesít, ezt a szivárványkoalíciót úgymond, a liberálisokat, a kommunistákat, a konzervatívokat és a fasisztákat, ezt mi a szövetségben külön-külön képviseljük. – mondta a baloldal miniszterelnök-jelöltje. Hozzátette ezután azt is, hogy „gerinces emberként mindenki megtarthatja a saját világnézetét”.

Nyilván ezzel az a gond, hogy fasisztának lenni nem világnézeti kérdés, illetve az az ideológia nem fogadható el. Értem én, hogy mindenki csatlakozhat az ellenzéki összefogáshoz, de a fasizmust oda nem engedheti senki, amit vélhetően MZP is pontosan tud, de valamiért a felsorolásba sikerült ezt is bevennie. Nyilván azt akarta mondani, hogy náluk szinte mindenkinek szerep juthat, függetlenül az ideológiájától, csak mivel a fasizmus elítélendő, ezért ezen jogosan háborodik fel a közvélemény. Azonban ha ilyen ritka butaságokért minden alkalommal elővennénk politikai vezetőket, akkor elég sűrűn lehetne cikkezni, mondjuk Orbán fura kijelentéseiről. Ráadásul ő ezeket komolyan is gondolja, hiszen szövegeit előre megírja valaki, ő azt csupán felolvassa.

MZP papírok nélkül beszél, pont ezért vét sokkal többször. Azonban Orbán esetében nem hibákról van szó, hanem tudatos kommunikációról, ami elfogadhatatlan kellene, hogy legyen. Idézzünk csal fel két ilyen kijelentést, amelyeknek semmiféle következménye sem lett.

Nagyon helyes, hogy határozottan, hangosan és érthetően fejezték ki a véleményüket. – mondta ezt Orbán arra, hogy ismeretlenek kiszúrták egy panziótulajdonos autójának gumiját azért, mert menekülteket szállásolt volna el a településen.

Erkölcsi, politikai és jogi elégtételt is fogunk venni a választások után.

Hogy ezeknek milyen következménye lett? Semmilyen. Pedig ezek a kijelentések jóval súlyosabbak, mint amit most MZP véletlenül kimondott, hiszen ezen kijelentések mellett Orbán ki is állt. Nem nyelvbotlásról van itt szó, Orbán egészen komolyan gondolta azt, hogy jól tették, hogy kiszúrták egy ember autójának a gumiját, ezzel megfélemlítve őt. Ez konkrét agresszióra adott felmentést és lehetőséget más választópolgároknak is. Ő volt az, aki elszabadította a gyűlöletet az országban és saját híveit lényegében az ellenzéki szavazók ellen hergeli. És a hergelést konkrétan kell érteni, hiszen ütöttek és rúgtak már meg ellenzékit, de volt akit leköptek, pofon vágtak, vagy épp gázfegyvert emeltek rá. A gyűlölet elfogadottá vált, mint ahogy az is, hogy akár fizikai erőszakot is alkalmazzon egy szavazó a másikkal szemben csak azért, mert másként gondolkodik.

Orbán fenti második idézete ezzel szoros összefüggésben van, hiszen pont az elégtételről van itt szó, mert aki leköpi, vagy pofonvágja a másikat, az azt hiheti, hogy elégtételt vett. Nyilván Orbán tagadná, hogy erre szólított fel bárkit is, de a kommunikációját már évek óta erre hegyezi ki. Egy láthatatlan – vagy egyes esetekben látható – ellenséggel szembeni harcra szólít fel, arra, hogy védjük meg nemzetünket, hazánkat a gonosztól. Ez a gonosz lehet Soros György, Gyurcsány Ferenc, vagy az NGO-k sokasága. A lényeg, hogy szálljunk szembe mindennel és mindenkivel, akivel, vagy amivel Orbánnak baja van. Orbán tudatosan hergeli a társadalmat, aminek már most is komoly következményei vannak. Ehhez képest mennyire jelentős MZP néhány bugyuta kijelentése? Megnézném Orbánt, ahogy papír nélkül értelmes beszédet tart egy csoport szavazó előtt. Golyóálló mellény, testőrök, sámli és előre megírt szöveg nélkül teljesen képtelen lenne erre, ezt már bizonyította korábban is. Akkor meg mire ilyen büszke a propaganda? Orbán még arra is képtelen, hogy egy élő vitára kiálljon MZP-vel, vagy korábban más politikai pártok vezetőivel.

Orbán egy gyáva, szónoki képességekkel már régen nem rendelkező, hazug vezető, akinek a választók egyáltalán nem fontosak. Átveri, hülyének nézi őket, miközben azt akarja, hogy őt egy erős, értelmes politikai vezetőnek, államférfinek lássák az emberek. De ki tudna komolyan venni egy olyan embert, aki szándékosan gyenge, gerinctelen, sokszor buta emberekkel veszi magát körül azért, hogy ne veszélyeztesse senki sem a pozícióját? Orbán fél mindenféle valódi kihívástól, és ez évről-évre egyre csak romlik. Ma már retteg mindenféle vitától és valódi beszélgetéstől, nem tudná élőben megvédeni a hazugságait, mert a másik fél visszakérdezhetne. Orbán tudja, hogy egy vitán vélhetően veszítene, még a propaganda által gyengének bemutatott MZP ellen is. Ezt a gyengeséget próbálhatja rejtegetni Orbán, de elég nyilvánvaló az, hogy ki is itt a gyáva.