Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nincs szükség itt semmiféle átnevelésre

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Propagandával nevelné át a vidéki választókat Márki-Zay Péter – áll a Mandiner cikkében, az Origóra hivatkozva. Ez már önmagában is nevetségessé teszi a „hírt”, de lépjünk is ezen túl és lássuk, hogy mire gondol a szerző. Létezik a Nyomtass te is mozgalom, amelynek célja, hogy a vidéki településekre is eljuttassák a valódi híreket. Mert köztudottan a vidéki média Mészárosék kezében van, és feladta nem más, mint a kormány propagandájának terjesztése. Ez nem is titok és tökéletesen látható, de mégis tiltakozik ez ellen a kijelentés ellen a kormánymédia. Szerintük ilyenről szó sincs, ők a valódi híreket viszik el vidékre, tájékoztatják a miniszterelnökúr csodás tetteiről a közvéleményt, ami teljesen normális. Hát el kell, hogy mondjam, ez bizony egyenlő a propagandával, nem a hírek közlésével. Ha ugyanis az ellenzéket csak és kizárólag ellenségként képesek leírni és lefesteni, akkor nem nagyon lehet valódi tájékoztatásról beszélni.

A hódmezővásárhelyi polgármester szerint a „valódi híreket”, vagyis a baloldali propagandát úgy kell eljuttatni vidékre, hogy kinyomtatnak egy újságot és azt elviszik egy vidéki településre.

„Ez egy nagyszerű lehetőség arra, hogy a félrevezetett emberekhez eljuttassuk az igazságot”

Mi történik itt, talán csak nem megrémült a kormánypropaganda attól, hogy egyesek szembesülhetnek majd azzal, hogy nem csak a kormány kommunikációja létezik, és a világ talán egy kicsit más, mint ahogy azt ezek elmondják? Félnek a valóságtól, a valódi hírektől, amelyet a Nyomtass te is mozgalom juttat el az emberekhez? Ez a pár évvel ezelőtt létrehozott mozgalom ma már milliókhoz jut el úgy, hogy a kormánynak erre semmiféle befolyása nincs, hiszen önkéntesek munkájáról van szó, akikre nem tudnak nyomást gyakorolni. Nem képesek őket megfélemlíteni, vagy pénzügyileg tönkre tenni, mint ahogy nem képesek arra sem, hogy propagandaeszközzé formálják át a mozgalmat. Ez egy alulról szerveződő dolog, ami miatt egyébként Orbán a legjobban talán a civil szervezetektől fél. Semmiféle befolyása nincs rájuk, noha persze a nagyobb szervezeteket azért képes tönkre tenni úgy, hogy megvonja a támogatásukat.

Ez azonban ennél a mozgalomnál egészen egyszerűen nem lehetséges. Pont ezért próbálkoznak meg azzal, hogy propagandaként állítják be, miközben ez egyszerűen nem igaz. Létezik valódi újságírás, noha egy-egy újság mindig hajlani fog valamelyik oldal felé, ez nem titok. De ettől még nem válik nem függetlenné, vagy propagandává, az ember egyszerűen ilyen. Ezek az írások viszont több különböző újságban jelentek meg, amely újságok cserélődnek lapszámonként. Itt nem sablon írásokról van szó, ezért is biztosítható jobban a függetlenség. Ezzel van problémája ezeknek a propagandistáknak és ezért próbálják megfogni vele MZP-t, miközben ez az ellenzéki választóknál egyértelműen nem fog beválni. Lehet, hogy majd sikerül elérni, hogy egyes kormánypárti szavazók szépen kilopkodják ezeket az újságokat a postaládákból és széttépik őket, de ettől még a helyzet nem fog megváltozni.

Amire igény van, az terjedni fog. Ez így van demokráciákban és diktatúrákban egyaránt. A valódi hírek egyszercsak eljutnak a választókhoz, és az igazság kiderül. Lehet, hogy évekbe, évtizedekbe kerül, mire egy ilyen rendszer kiépül, de egyszer kiépül. Nyilván ez a mozgalom önmagában még nem lenne elég ahhoz, hogy változást érjen el, de az összefogással és egy erős ellenzéki miniszterelnök-jelölttel karöltve már elég lehet. Ennek oka az is, hogy a kormány az elmúlt több, mint egy évtizedben nem tudott annyi embert elérni, amennyit szeretett volna, és lényegében a már egyébként is tehetős embereket tette még tehetősebbé, a szegényeket pedig szokás szerint megpróbálta szinten tartani, hogy majd a választások előtt kiosszon számukra egy kis alamizsnát. Ez eddig a migránsválság újbóli belengetésével elegendőnek bizonyult, de idén áprilisban egészen biztosan nem lesz elég. Meg hát ahhoz, hogy Orbán újra komoly győzelmet arasson az kellett volna, hogy legalább a covid járványt megfelelően kezelje, de ez annak ellenére sem sikerült neki, hogy az első hullámot sikerült leküzdeni.

Nagy általánosságban világpolitikai dolgok döntenek el egy-egy választást, és talán most is erről lesz egyébként szó. Mert az ellenzéki összefogás önmagában talán nem lenne elég, noha anélkül változás sem jöhetett volna létre, de az elbaltázott járványkezeléssel karöltve, illetve azzal, hogy a propagandamédia egyre inkább terjeszkedett, ami ellen a független sajtó egyre jobban küzd, már elég lehet ezen változás eléréséhez. Nincs szükség itt semmiféle baloldali propagandára, a kormány saját maga alatt vágta és vágja a fát a mai napig. Elég csak a nemrégiben kirobbant ügyekre gondolni, amelyek csak tovább rontották a kormány helyzetét. Völner, Pegasus, és korábban a Szájer ügy, ezek egyenként lehet, nem kérdőjelezték volna meg a választói bizalmát, de együttesen akár erre is képesek lehetnek.

Van tehát itt baj gazdagon, a Nyomtass te is mozgalom csak egy csepp a tengerben, de ezzel együtt túlcsordulhat a pohár, amely Orbán bukását jelentheti végső soron. Itt volt már egyébként az ideje annak, hogy az emberek feleszméljenek és felfogják, hogy mit tett ezzel az országgal Orbán. Ellopta egy nemzedék jövőjét és sokak számára nem hagyott más lehetőséget, mint azt, hogy elhagyják szülőhazájukat. A propaganda próbálkozhat, de végső soron úgyis a választópolgárok fognak dönteni arról, hogy kit szeretnének az ország élén látni és jelenleg nagyon úgy tűnik, hogy ez az ember nem Orbán Viktor lesz, mint ahogy a preferált párt sem a Fidesz lesz. Nehéz lesz ezt lenyelni, de más opció úgy tűnik, nem nagyon van.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.