Április 18,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A szavak és az ő értelmük

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,324,946 forint, még hiányzik 675,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Családom ifjabb tagjai és a baráti kör csöppjei időnként frenetikus nyelvi bravúrokkal kápráztatják el környezetüket. A majomméz például sokkal logikusabb egy négyéves kiscsibész szerint, mint a majonéz. A majomméznek szerinte legalább van értelme: ezt szeretik a majmok, és kész.

A mosópék sokkal jobban hangzik egy másik gézengúz szerint, mint a mosógép, mert csak. Mert a pék is bedugja a kemencébe azt, amivel dolgozik. (Megáll az eszem a logikán.)

A mimajos, aminek a magyar megfelelője a villamos, egy olyan apró ember szájából hangzott el, aki ugyan még nem tudta megindokolni szófacsaró döntését, de nagyon ragaszkodott hozzá. Mint egyes politikusok, akikről az egész kis szótár eszembe jutott. Nem utolsó sorban a „mindig mindent rámtagadsz” örökzölddel, ami minden testvérharcot követő faggatózás kapcsán naponta ezerszer elhangzik.

Sajnos ennyire nem mulatságosak azok a nyelvi kacifántok, amelyekkel naponta bombáz minket semennyire nem tisztelt közéletünk, élén a kormány szinte minden képviselőjével. Szótár és fordítás nélkül azok is sokszor értelmetlenek, de ha sikerül is rájönni alkalomadtán a mögöttes tartalomra, az embernek nem nevetni, hanem sírni, vagy dühöngeni lenne kedve.

Azt mondja a héten a nagy barna medve  barlangjába látogató főokos, hogy a „magyar modell” példaértékű lehet. Az orosz-ukrán konfliktus kapcsán hangzott el ez az öntömjén, és azóta is próbálok rájönni, mit is jelenthet az konkrétan. Diktatórikus kormányzást? De hiszen a nagy barna KGB-s medve ebben sokkal profibb, mint a kis narancssárga bocsa, aki még a helyét sem tudja a nagy erdei játszmában.  Ping-pong labda szerencsétlen, de azt képzeli magáról, hogy a felhők magasában úszó léghajóról befolyásolja az események alakulását. Léghajó, légvár, adriai luxushajó, budai Vár… Majomméz.

A gyermeki aranyköpések szerzői között természetesen kiscsajok is vannak, így ide kívánkozik egy, a kormányhoz igen nagyon közel álló hölgy – aki rendszerint csak önmagát tudja überelni az ostobaságban – a napokban megeresztett nyelvújítása. „Lopakodó omikron” érában vagyunk, mondta, majd hozzátette, hogy Magyarországon 94%-ban (!) az omikron dominál, de 6%-ban jelen van a delta is. Én úgy gondolom, hogy ami ekkora nagy százalékban dominál, az nem lopakodik, hanem tarol. És nem csak gondolom, hanem a környezetemben lévő esetek alapján TUDOM, hogy tarol. Ő, a bölcs hölgy még ott tart, hogy

optimista vagyok, annak ellenére, hogy még napi elég magas (???) esetszámot detektálunk, de minden nap egy kicsit kevesebbet.

Jó neki, hogy optimista. Igaz, ezért kapja a fizetését és az ilyen felelőtlen kijelentések miatt nem rúgják ki abból a munkakörből, ahol semmi keresnivalója nincs. Vagy legalábbis nem lehetne. Mimajos. Más tündöklő csillag kormánynőt most nem idéznék, a szövegük általában nem szótárért, hanem tükörért kiált, azt meg otthon kellene tisztázni saját magukkal, mi fér még bele a batyujukba. Mosópék?

Végezetül egy nem mai, de varázslatos szöveg. Tavaly tavasszal mondta valahol a mindenféle külügyek minisztere, hogy

a V4-ek a világjárvány utáni új világrend nyertesei lehetnek.

Nincs az a szótár, értelmező, többnyelvű, Révai vagy Oxford, amely ennek az agyament kijelentésnek meg tudná fejteni az értelmét, így én sem próbálkozom vele. Szerintem ma már a V4 körülbelül nem is létezik, de erre biztosan az lenne a válasz, hogy ez nem igaz, nem így volt. Értsem úgy, hogy mindig mindent rámtagadsz.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.