Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ez lenne a tudományos szabadság garantálása?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Orvosok, kutatók és tudósok álltak ki közösen az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egyészségügyi Intézet (OGYÉI) megfélemlítése ellen, amelyik lényegében elhallgattatná azokat a szakértőket, akik véleményére a leginkább szükség lenne. Történt ugyanis, hogy az OGYÉI rémhírterjesztés miatt feljelentett egyes sajtóorgánumokat azért, mert megkérdőjelezték a favipiravir hatékonyságát, amelyet covidos betegek kezelésére használnak. Hogy miért kérdőjelezték meg? Azért, mert a rendelkezésre álló tesztek és kutatások alapján semmiféle bizonyíték nincs arra, hogy ez a gyógyszer csökkentené a betegség súlyosságát. Ez lényegében annyit tesz, hogy a tudományos vizsgálatok jelenlegi állása szerint a favipiravir hatástalan a koronavírussal szemben, ezért nem lenne szabad úgy tenni, mintha ennek az ellenkezője lenne igaz. Ezért érezték fontosnak a kutatók és orvosok, hogy több cikkben is kifejtsék véleményüket, amelyeket tudományos kutatásokra alapoznak.

Az OGYÉI nem lenne szabad, hogy rémhírterjesztéssel vádoljon bárkit is, hiszen nem ez a feladata. Mint ahogy a rendőrségnek, a nyomozóhatóságnak sem az a feladata, hogy megvizsgálja, hogy a tudósok és orvosok által elmondottak igazak-e, vagy sem. Mégis miféle szaktudással rendelkezne bármelyik nyomozó is ebben a témában? Itt nem arról van szó, hogy törvényes és törvénytelen között kell különbséget tenni a büntetőtörvénykönyv egyes bekezdései alapján, hanem arról, hogy a rendőrségnek kellen eldöntenie, hogy a szakemberek állításai igazak-e, vagy sem. Azért abban lehet bízni még így is, hogy semmiféle valódi ügy elébe nem néznek ezek a sajtóorgánumok vagy a tudósok, sokkal valószínűbb, hogy a cél a puszta megfélemlítés, de azért ez sem kevés, ennek súlyos következményei lehetnek még. Erről Ferenci Tamás, klinikai biostatisztikus, orvosbiológiai mérnök is nyilatkozott korábban, egy cikkben fejtette ki, hogy mit gondol az OGYÉI döntéséről. Ebből csak pár részletet emelnék ki:

Egészen perverz helyzettel állunk tehát szemben: a favipiravir hatásosságáról a tudományos ismeretekkel szembenálló kijelentést tevők feljelentik a tudományos ismeretek talaján álló kijelentést tevőket – rémhírterjesztés miatt.

A nyilvánosság előtt zajló kommunikáció olyan mintázatot mutat, és azt a látszatot kelti, hogy a szándékuk: megfélemlíteni a kutatókat (egy potenciálisan letöltendő börtönbüntetéssel fenyegetett bűncselekményről van szó!), megmutatva, hogy mi történhet, ha valaki elmondja a – tudományos, szakmai – álláspontját. Az OGYÉI meg sem próbál vitatkozni, egyetlen tudományos cikket nem citál, egyetlen kutatásra nem hivatkozik – hanem büntetőfeljelentést tesz. Már rég szó nincs tehát arról, hogy az orvosszakmai vitákat tudományos fórumokon illene folytatni; az OGYÉI bilinccsel való fenyegetéssel (és ennek médiában történő hirdetésével) kíván „vitatkozni”. Ha tudományos vita van is arról, hogy a gyógyszer hatásos-e, azt nem lehet egy rendőrségi eljárás közepette kezelni.

[…] Kifejezetten szomorú, hogy nem ismerik fel, hogy ha valaki nem engedi a valódi tudományos diskurzust, azzal elsőként épp a tudománynak, és azon keresztül a saját céljainak fog ártani. A valódi kutatók véleményének az elnyomása ugyanis olyan vákuumot teremt, amit mindenekelőtt az áltudomány fog betölteni. És az viszont tényleg „akadályozhatja a koronavírus járvány elleni védekezés eredményességét”, és „alkalmas lehet arra, hogy a betegek bizalma a gyógyszerekben és a gyógyszer által kiváltott gyógyhatásban megrendüljön”.

A szakember arra kérte a szakma képviselőit, hogy egyértelműen álljanak ki a tudományos véleménynyilvánítás szabadsága mellett, amit egyesek meg is tettek. Természetesen nem a teljes szakma, hiszen mikor is volt teljes összefogás bármilyen szakmán belül Magyarországon, de legalább voltak olyanok, akik szembe mertek szállni a kormánnyal. Mert ne legyenek illúzióink: az OGYÉI szinte biztosan felsőbb utasításra tett feljelentést, hiszen valamiért fontos a kormányzatnak, hogy ez az eddigi tudományos vizsgálatok alapján haszontalan gyógyszer forgalomban maradjon. Illetve még csak nem is erről van szó. Van, amire használható ez a gyógyszer, de a covid pont nem egy ilyen betegség, ezzel pedig a teljes szakma megítélését teszik tönkre. Hiszen a betegnek beadják a szert, aki azt gondolhatja, hogy ezek után javulni fog az állapota, viszont semmi sem változik, ami miatt jogosan teszi fel a kérdést, hogy akkor mégis mi értelme volt az egésznek? Megrendül a bizalma a gyógyszerekben és a szakma képviselőiben, az egész egészségügyi rendszerben, aminek súlyos következményei lehetnek.

Ahogy Ferenci is kifejtette, pont az ilyen döntések ágyaznak meg az áltudományok elterjedésének, ami a jelenlegi helyzetben brutális következményekkel járhat. Nem elég nekünk Gődény és a hasonszőrűek áltudományos hazugságai, még a kormány is rátesz egy lapáttal erre az egészre. Lehet, hogy nem ez volt a cél, de akkor mégis mi? Talán Orbán valamelyik haverjának szép bevételei vannak abból, hogy ezt a gyógyszert használják covid betegeken? Mert ha nem lenne valakinek ez előnyös, akkor mégis miért ragaszkodna ehhez ennyire Orbán? Csak remélni merem, hogy a tudomány képviselői nem rettennek meg az OGYÉI siralmas húzásától, és továbbra is ki mernek majd állni a véleményükért, hiszen ha ez megváltozna, az óriási tragédia lenne a magyar tudományos szakma számára. A politika soha, ismétlem soha nem szólhat bele a tudományos életbe, annak függetlennek kell lennie bármilyen politikai párttól, hiszen csak úgy maradhat hiteles és hatékony.

Az OGYÉI – legalábbis annak vezetése – viszont bizonyította, hogy a párt parancsait hajtja végre, ezzel teljesen hiteltelenné téve az intézményt. Korábban nem akarták kiadni a Szputnyik és a Sinopharm engedélyezésével kapcsolatos adatokat sem, amelyeket a Transparency International volt kénytelen peres úton megszerezni. Értem, hogy nagy volt rajtuk a politikai nyomás, de itt akkor is egy világjárványról van szó és arról, hogy szakembereknek kellett volna szakmai döntéseket hozniuk. Mégis politikai síkra sikerült terelniük ezt az egészet, amivel teljesen lejáratták magukat. Az OGYÉI a feljelentéssel egy dolgot ért el: az emberek már annyira sem adnak a véleményükre – pedig ott vannak bőséggel komoly szakemberek is –, mint amennyire az a legminimálisabb szinten elvárható lenne. De ezért nem az átlagpolgárokat kell felelősségre vonni, hanem az OGYÉI-t. Nagyszerű teljesítmény ez a szervezettől, kíváncsian várom, mely sóhivatal lesz a következő, amelyik hűségesküt tesz Orbánnak és kormányának.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.