Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nincsenek ott, ahol a munkaköri leírásuk szerint lenniük kellene, semmit nem tudnak olyan ügyekről, amelyekért elvileg felelősséggel tartoznak

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Borzasztó jó reggelt kívánok mindenkinek! Például azoknak a primitív miniferis videóval nyomuló pitiáner tolvajoknak is, akik még egy normális lejáratást se tudnak úgy összegányolni (a CÖF nyugodtan magára veheti, megsértődni felesleges), hogy ne vennék semmibe mondjuk a szerzői jogokat. Meg azoknak a jóval nagyobb formátumú, jóval nagyobb pályás maffiózóknak is, akiknek köszönhetően Magyarország adót fizető polgárainak közel 3 milliárd forintot kellett visszafizetniük az EU-nak csak az Öveges-program, illetve más pályázatok félresiklása miatt. (Kínironikus zárójel: ilyenkor kellemetlen csak igazán, hogy fizetni kell, és az embernek egy büdös fillér megtakarítása sincs.)

A természettudományok középiskolai oktatásának fejlesztését célzó programról van szó, amelyre mai euróárfolyamon közel 19 milliárd forintnyi uniós támogatást költöttek el az iskolákat fenntartó önkormányzatok. A kár ennél jelentősebb lehet, az üggyel sokat foglalkozó Hadházy Ákos szerint a kár ennél jóval jelentősebb lehet, ha csak azt vesszük figyelembe, hogy 43 darab kémia/biológia tantermet alakítottak ki, darabonként 300 millió forintból 2013-ban. Pedig a jelenhez képest kilenc éve valószínűleg sokkal kevésbé működött olajozottan az a legfelső szintekről irányított bűnszervezet, amely gyakorlatilag az uniós pénzek módszeres lenyúlására szakosodott. Több mint beszédes, hogy az ügyben hét évig folyt a nyomozás különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének gyanúja miatt, ám a Polt Péter-féle ügyészségnek csak tavaly sikerült vádat emelnie, és még így sem tudni, mikor kerülnek bíróság elé a felelősök. Az is beszédes, bár megrázó újdonsággal nem szolgál, hogy nemhogy nem verte nagy dobra, hanem ezt is éveken át megkísérelte eltitkolni minden idők legbátrabb kormánya (ITT egy súlyos pillanat 2020-ból, amikor Hadházy a Vitályos Eszter nevű, akkor még Emmi-államtitkár, ma már parlamenti képviselőtől próbálta megtudni, mennyibe kerül valójában a program szétlopása), de pechükre az Átlátszó kiderítette.

Ezt aligha hozta/hozza szóba magától a hajnali 7-kor elkezdődött kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter. Apropó kormányinfó: szerintem nem elsősorban a sajtó hülyének nézéséről szól, hogy miután január 13-a óta nem mertek kiállni a nyilvánosság elé, (és akkor még nem volt ismert a Völner-Schadl-Rogán brutális rendszerszintű másik korrupciós ügy nyomozati iratainak böszme tartalma) tegnap délután, az utolsó pillanatban küldték ki a meghívókat, alig néhány percet adva a regisztrációra, és benyögve, hogy Szentkirályi kormányszóvivő nagysága és Gulyás miniszter úr ma korán kelnek). Szerintem ez a legalja húzás inkább arról szól, hogy az amúgy is legendásan keveset alvó doktorminiszterelnök egy jóízűt akar röhögni a saját szekértolóin, akik reggel 7-kor kiállnak bohóckodni, holott ilyet még fennállásuk óta soha nem csináltak. Jó, visszavonok mindent: valójában a kancellária miniszter úr sűrű programjához kellett igazodni, aki mindössze fél 9-ig ér rá, ezért kellett ilyen cinikus időpontra tudtuk meghirdetni a kormányinfót. Odaseneki. Mióta nagy arcú, arrogáns Kocsis Máté fideszes frakcióvezető feltalálta a részben nyilvános esemény intézményét azért, hogy kizárhassa az állampárt józsefvárosi lakossági fórumáról a sajtót, már azon se lepődnék meg, ha legközelebb hajnali 5-kor tartanak kormányinfót.

Azt persze nem tudom, mennyire lehet, pláne mennyire érdemes komolyan venni azt a Gulyás Gergelyt bármilyen kérdésben, aki már azt is bevallotta, hogy a sajtóból értesült arról, hogy a Völner-ügyben – ami nem egy magányos elkövető átmeneti megborulása, hanem az egész NER-t átszövő sötét ügy, és amelynek az egyik szála ott tart, hogy a bírák fegyelmi eljárást követelnek, miután kiderült, hogy a Fővárosi Törvényszék elnöke egy bíró ellehetetlenítéséről egyeztetett – házkutatást tartottak az általa vezetett Miniszterelnökségen. Méghozzá azért nem tudott róla, mert a házkutatásban érintett részleg csak formálisan tartozik a tárcájához, azt a valóságban nem ő irányítja, hanem Süli János, paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter. Akiről meg azt tudjuk múlt hét óta, hogy ugyan ő felel papíron a paksi bővítés két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért, ezért havonta elég sok millió forintos fizetést is felvesz, de nem tudja kiadni a paksi bővítésről szóló megállapodás előkészítő anyagait, mert nincs meg neki. Ez egyszerűen csodálatos, Varga Judit bármelyik elegáns testcselekkel megtámasztott sajtó előli menekülése adja a másikat: neki szintén halvány fogalma nincs, és soha nem is volt arról, hogy mit művelt kenőpénzes zacskók ügyében a közvetlen beosztottja. Ez az egész kormány csupa olyan emberekből áll, akik ott sem voltak, ahol a munkaköri leírásuk szerint lenniük kellene, akik semmit nem tudnak olyan ügyekről, amelyekért elvileg felelősséggel tartoznak, amelyekért felveszik a fizetésüket.

Na szóval. Az Öveges-program és más EU-s programok NER általi szétlopása miatt Magyarország adót fizető polgárainak 7,8 millió eurót kellett kipengetniük. Mert ez egy komoly ország, vagy hogy is szokta mondani a doktorminiszterelnök. Ez mindössze 2,76 milliárd forint, ami körülbelül ugyanannyi, amennyi uniós támogatás (2,8 milliárd forint) a Buda-Cash csődje miatt úszott el, és rohadtul nem lett belőle geotermikus erőmű. Erről Varga Mihály közepes képességű könyvelőnek és pénzügyminiszternek lenne bőven mesélni valója, de valószínűleg nem ér rá, mert éppen választási pénzégetésben van, és neki személyesen kell bejelentenie, hogy indul a szja-visszatérítés postai kézbesítése.

Ezek az összegek még így is elmaradnak ahhoz a 10,6 millió euróhoz képest (3,7-3,8 milliárd), amit a kutya nem volt hajlandó kölcsönadni a szélsőjobbról árvízkárosult Marine Le Pen elnökválasztási kampányára, ám a francia RTL  értesülése szerint egy magyar banknak végül megesett rajta a szíve. Nem tudjuk, hogy melyiknek, de nincs is jelentősége. Mekkora befektetés már egy államelnöki kampányt hitelezni, nem? Nemhogy egy Putyin- és Orbán-barát szélsőségest, hanem bárkit. Aztán vajon miből fizeti vissza ez a drága asszony a csilliárdokat? A reménybeli államelnöki fizetéséből havonta? Csak szólok, hogy akár Mészáros, akár Tiborcz, akár Csányi, akár bármelyik NER-stróman vagy oligarcha volt ilyen nagyvonalú, azért a bankokban jellemzően a Mari nénik és Józsi bácsik betétei is ott figyelnek. És ez csak az egyik része: mármint az, hogy amennyiben bedől a madame hitele, akkor azon ki bukik majd akkorát, mint az ólajtó. Hanem hogy akkor beavatkoztunk egy másik ország választási kampányába? Marine Le Pen pártja fideszes terminológiával külföldről finanszírozott szervezetnek számít? És mi lenne, ha a miniszterelnök-jelölti vitára alkalmatlannak nyilvánított ellenzéki miniszterelnök-jelölt (miniferi, ugye) kampányához egy külföldi bank nyújtana 10 millió eurós hitelt? Remélem, hogy az a magyar választásokba való nyílt beavatkozásnak minősülne.

De tényleg ezek verik félre a harangot, hogy a tudjukkik be akarnak avatkozni a magyar választásokba? Milyen kár, hogy erről sem volt nemzeti konzultáció, hogy mimagyarok a pénzintézeteken keresztül, ahol a nyomorúságos megtakarításaink hevernek (ugye milyen jó, hogy egyeseknek nincsenek megtakarításaik, mert akkor sem visszafizetniük, sem hitelezniük nem kell) szeretnénk-e elvetemült európai szélsőjobbosok választási kampányait megtolni. Ezek szerint nemcsak a szocialisták és kommunisták fogynak ki mások pénzéből, ahogyan azt Varga Judit és Orbán Viktor, nemzetünk nagyjai nagy pofával hirdetik, hanem az Európa szétverésén munkálkodó, szélsőséges patrióták is, akikkel normálisabb helyeken szóba se állnak, de Orbán Magyarországa gazdag ország, ott segít, ahol tud.

Mondjuk a legnyomorultabbaktól elvesz, de Le Pennek simán van 10 millió eurós hitel, csak kérnie kell, és adatik. Jó, hát a tanárok tisztességes fizetésére pont nincs, ők viszont kaphatnak válogatott retorziókat a nyakukba, ha van pofájuk sztrájkolni. Mondjuk az összeomló egészségügyben agyonterhelt, soha korábban nem tapasztalt nyomás alatt dolgozó ápolók érdemi béremelésére szintén nincs, viszont a Rákay Fülöp Kálmán nevű patrióta-influenszer-producer-ripacs művészi önmegvalósítására simán van 4,5 milliárd is.

Aki aztán velőtrázóan cinikus, arrogáns interjúban óbégatja el az összes sérelmét – mint minden valamire való szélsőjobboldali -, gyepálja a másik oldalt, felmos a balliberális művészi közösséggel, négy elemit végzett pártkáderekről és disznópásztorból lett miniszterek fojtogató világáról beszél, és nagy arccal, a morális fölény birtokában vágja bele a pofánkba, hogy igen, basszátok meg, tök rendben van, teljesen normális, hogy valóban tehetséges, elismert rendezők, művészek mennek a kukába, mert most ő jön, a nagynevű senki, akinek az összes tehetsége abból áll, hogy hűségesen szolgálja a gazdáját. Mert ezek még azt sem bírják méltósággal, alázattal elviselni, hogy fut a szekerük és felértek a csúcsra. Akkor is áldozatpózba vágják magukat és ömlik a szájukon a fekália. Ahogy a Bayeréből, Gajdicséból, Bencsikéből, Nézőéből a számukra fenntartott páholyban, ahol erőszakos bűnözőkként hivatkoznak a falusi emberekre csak azért, hogy rúghassanak egyet a főpolgármesterbe, akit simán lehugyosgergőznek. Mert a patrióta morális fölény már csak ilyen. Náci irományokban undorító, fertőzést fröcskölő lényekként festik le a gazdáik politikai ellenfeleit (Szikszai Péter, Toót-Holló Tamás), majd a pervesztes becsületsértésről szóló ítélet előtt azzal védekeznek, hogy ez csak szatíra. Bárcsak szatíra lenne ez az egész, de nem az. Véresen komoly.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.