Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Átláthatóság? Ne nevettessétek ki magatokat!

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Egészen friss hír, hogy Márki-Zay Péter a közösségi oldalán már közel 50 millió forintot elköltött. Ez önmagában persze nem érdekes, nem fontos. Normálisan szerzett pénzből mindenki azt hirdet, azt mutat, amit akar.

… És ilyenkor persze az emberben egyre reálisabban felbukkan annak a képe, hogy talán nem minden tiszta. Hogy talán, de csak talán Bige László vagy más, balos oligarchák is felbukkanhatnak. Mert még egyszer mondom, a gond az átláthatóság hiánya. Az, hogy nem tudjuk, honnan jön ez a pénz, mit keres ott, és hogy főleg ki adta. Ha ugyanis nem Márki-Zay – ahogy arra némi esélyt látok –, ám az ő neve van ott, az felettébb furcsa.

Ez a cikk a Vasárnap oldalán jelent meg nemrégiben és nem tudtam nem kommentálni én is a dolgot. A szerző szerint gond az átláthatóság hiánya MZP kampányának támogatása körül. Mondja ezt egy fideszes propagandista, aki azokat élteti, akik százmilliárdokat költenek el a közpénzből arra, hogy a saját kampányukat finanszírozzák. Ennyire buta, vak és gerinctelen hogyan lehet valaki? Hol a búbánatos picsában érhető tetten az átláthatóság a Fidesz környékén? A Megafon nevű izé ezidáig már több, mint fél milliárd forintot költött arra, hogy a pártot propagálja és lejárató kampányokat folytasson ellenzékiekkel szemben. Ezen pénzek egy része vélhetően közpénz, de fogalmunk sincs arról, hogy ennek a nagy része honnan érkezik.

Mint ahogy azt sem tudni, hogy mondjuk Rákay Philip honnan szerzett ki tudja hány millió forintot azért, hogy megpróbálja az irányt mutatni a propaganda számára. De fel lehetne most hozni a CÖF-öt is, amely elképesztő pénzekből működik, magukat civileknek hazudják, de fogalmunk nincs arról, hogy mégis miből finanszírozzák magukat. De megemlíthetném a kormány kampányköltéseit is, amelyek hivatalosan nem minősülnek kampányköltségnek, de a kormányzati kommunikációra, – amire százmilliárdok mennek el –nehéz másként gondolni, mint kampányelem. A plakátok is elviekben a kormány sikereit mutatják be, de ennek mégis mi a célja, ha nem az, hogy az áprilisi választásokra tudatosuljon az emberekben, hogy nincs is jobb lehetősége ennek az országnak, mint Orbán újraválasztása.

Lehet, hogy vannak turpisságok az ellenzéki oldalon is, legalábbis ha a támogatásokat nézzük – itt jelzem, ha például Bige László támogatta MZP-t, az teljesen legális – de hogy meg sem közelítik azt, amit a kormány művel, az egészen biztos. Meg hát hogyan is lehetne felvenni a harcot egy kormányzati propagandával szemben úgy, hogy a teljes piacot letarolták? Egy magyar bank nem valamelyik hazai párt kampányát támogatja, hanem – sajtóhírek szerint legalábbis – Marine Le Pen megválasztásán dolgozik. A bankok egy része is a fideszesek kezére került, miközben lassan már szinte csak anonim módon mer bárki is támogatni egy ellenzéki politikai pártot, hiszen ha mondjuk egy üzletemberről beszélünk, akkor egy ilyen támogatás után – amennyiben a Fidesz nyer újra – elbúcsúzhat a vagyonától.

Szépen kijátsszák őt a cég vezetéséből és földönfutóvá teszik. Ha szerencséje van, börtönbe nem zárják hamis vádakkal, de könnyen lehet, hogy meg fognak vele próbálkozni. Ki is merné tehát nyíltan, pénzzel támogatni MZP-t? Esetleg Hadházy Ákost, akiről újabb lejárató kampány került ki, pedig még az előző sem futott le. A kormány elképesztő összegeket költ arra, hogy totális vereséget mérjen az ellenzékre, amire úgy tűnik, hogy olyan nagyon nagy esély azért nincs. Mert még ha győz is esetlegesen a Fidesz, akkor is el fogják veszíteni a kétharmados többségüket. Ebben szinte biztos vagyok, hiszen a felmérések is azt mutatják, hogy a többség változást szeretne, aminek április 3-án meglesz az eredménye. Kizártnak tartom, hogy ennyi idő alatt le tudnák kapcsolni MZP-t, Hadházyt, vagy épp Dobrev Klárát. Próbálkoznak már hónapok, évek óta, de ezidáig sokra nem futotta. Ócska blogokon jelentetnek meg egyébként elérhető információkat, hogy aztán ezek a blogok szépen eltűnjenek, miután a „hírt” már átvette valamelyik haver weblapja.

Ócska módszerek ezek, de a legszörnyűbb mégis az, hogy ezzel teljesen egyetértenek a kormánypártiak, de azzal már problémájuk van, ha a másik oldalon megpróbálnak szembeszállni ezzel az elnyomással. És itt még csak nem is elképesztő pénzösszegekről beszélünk, nem félmilliárdot költött MZP, csupán 50 milliót, amely bőven kevesebb, mint amennyit a jobboldali influenszerek elégettek a platformjaikon az elmúlt hónapokban. De azzal természetesen nem volt semmi baj, ugye? Ezek az emberek sikeresek és tehetségesek, ezért a támogatásuk alapvető, még ha a pénzek egyébként részben közpénznek is minősülnek. Hogy mennyire felháborító akkor az, hogy MZP 50 millióból kampányolt? Úgy hiszem, semennyire, hiszen ez a pénz a politikában csekélynek minősül, és még ha egy vállalkozótól is kapta ezt a pénzt, akkor sem gondolom azt, hogy emiatt fel kellene háborodni. A felháborító a CÖF, vagy a Megafon elképesztő mértékű támogatása, amely szervezetek Orbán győzelmén dolgoznak évek óta.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.