Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Szándékos lezüllesztése ez a magyar egészségügynek

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Még a KSH adatai szerint is óriási a hiány egészségügyi szakemberekből, ami azt mutatja, hogy bármennyire is titkolni akarja a kormány, hogy óriási a probléma, egyszerűen már nem tudja ezt megtenni. A KSH már jó ideje a kormány szekerét tolja, noha ezt ők természetesen tagadják, bár megcáfolni nem nagyon tudják. Úgy kozmetikázzák a statisztikákat, hogy abból az tűnjön ki, minden a legnagyobb rendben van sőt, még jobb is a helyzet, mint évek óta volt. Aki persze nyitott szemmel jár a mai Magyarországon, az láthatja, hogy mi a valóság. Láthatja, hogy Európa legjobb egészségügyi válasza a covid-járványra egy óriási hazugság, hiszen lakosságarányosan a világ 10 legrosszabb országa között vagyunk, ha a halottak számáról van szó. Erre nem kellene, hogy büszke legyen a kormányzat, de mégis ez történt az elmúlt hetekben, hónapokban.

Az egészségügyi dolgozók visszaáramlásáról beszél a kormány, miközben még a statisztikák szerint is folyamatosan tűnnek el a dolgozók. Akkor mégis ki hazudik itt? Hol vannak azok a külföldről hazatérő dolgozók, akikről a kormány beszélt? Lehet, hogy valóban visszatértek sokan az országba, de hogy nem az egészségügybe, az egészen biztos. Lehet, hogy a Lidl-ben lettek bolti eladók, vagy kőművesnek álltak – lassan bármilyen más szakma is jobban fizet, mintha az ember ápoló, vagy szakápoló lenne – de ettől még a magyar egészségügy nem lett jobb. Az elvándorlás folyamatos és olyan mértékű, ami súlyos problémák elé állítja a szakmát. Egyszerűen nem végeznek elegen ahhoz, hogy a nyugdíjba menő, vagy szakmájukat megváltoztató emberek helyét be tudják tölteni, ezért a még meglévő emberek vállalnak elképesztő plusz munkát, ami sajnos meg is látszik a kezelések színvonalán.

Nem arról van szó, hogy ők egyébként ne tennének mindent meg a betegeikért, de képtelenség több tízezer hiányzó egészségügyi dolgozót helyettesíteni. Megpróbálják persze a lehetetlent, de ezzel azt érik el, hogy a még a pályán lévő dolgozók egyre nagyobb stressz alatt kénytelenek dolgozni és a kizsigereltségük egyre komolyabb. Ez kiégéshez, pályaelhagyáshoz vezet, ami még súlyosabb problémákat fog okozni. Mi lehet ennek a vége? Az egészségügy nem fog összeomlani, legalábbis nem úgy, ahogy azt sokan a szemük előtt elképzelik. Nem lesz olyan, hogy majd egy nap azt mondja a szakszervezet, hogy kész, vége, több beteget nem tudnak ellátni. Ellátási problémák jönnek létre, emberek ezrei halnak meg azért, mert egyszerűen nincs elég szakember a pályán.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint összesen 28 600-zal dolgoznak ma kevesebben szociális és egészségügyi területen, mint egy évvel ezelőtt. Korábban összesen 17 ezres csökkenésről lehetett hallani, de kiderült, ez csak az egészségügyre értendő – számolt be róla az rtl.hu.

Az összesítés alapján 2020 utolsó negyedévében 197 400 dolgozója volt a magyar egészségügynek, míg 2021 negyedik negyedévében 180 700. Vagyis tehát összesen 16 700-an tűntek el egyetlen év alatt a területről.

Csak és kizárólag állami beavatkozással lehetne javítani a helyzeten, de ez jól láthatóan nem történik meg. Mert a járvány ideje alatt törvénytelenné tették a pályaelhagyást, de ez csak ideig, óráig „oldotta” meg a problémát. Ezek az emberek úgy érezhették – jogosan – hogy a rendszer kihasználja őket, ezért a váltás mellett döntöttek. A kormány hibája az, ha akár egyetlen szakember is elhagyja a pályáját, nem lehet ezért senki mást felelősségre vonni. Pedig Orbánéknak 12 év állt rendelkezésre, hogy javítsanak a helyzeten. A járványt megelőzően elviekben hasított a magyar gazdaság, lett volna pénz a dolgozók bérének megemelésére, de ezt addig halogatták, ameddig meg nem érkezett a járvány, amelyre hivatkozva most nem tartják időszerűnek a béremelést. De időszerű volt a nyugdíjprémium és egyéb más juttatás, noha ezeket is kölcsönökből eszközölték. Megemelték ugyan az orvosok fizetését – ez jogos volt – de pont a szakápolók bére nem emelkedett, akikre olyan óriási szükség lenne. Mert nyilván orvosokra is szükség van egy covid beteg ellátásához, de nem ők azok, akik naponta órákat töltenek a betegek mellett, nem ők azok, akik forgatják őket és nem is ők azok, akik látják a betegeket meghalni, mert ott állnak az ágya mellett.

Ezzel nem degradálni szeretném az orvosok munkáját, de mégis arról van szó, hogy borzasztóan alábecsülik sokan a nővérek, ápolók munkáját, miközben nélkülük a rendszer működésképtelenné válna. Az ő fizetésük megemelése elengedhetetlen ahhoz, hogy megmenthető legyen a szakma és jobbá tehető legyen az egészségügy. Ameddig ez nem történik meg, addig a közellátás helyzete csak tovább fog romlani, amivel elérik, hogy akinek van némi elégethető pénze, az a magánellátásokra fog inkább ellátogatni, hiszen még élni szeretne. Ez viszont iszonyatos pénzbe kerül egyeseknek, amelyet, ha ki tudnak fizetni, akkor szerencséjük van, de ha nem, akkor kénytelenek megvárni, hogy egyszer sorra kerüljenek a közellátásban. Ez pedig akár azt is jelentheti, hogy a segítséget már későn kapják meg, és az életükkel fizetnek. Pedig TB-t mindenki fizet, ezért elvárható lenne az, hogy mindannyiukat ellássák. Ez viszont jelenleg utópiaszerű álom marad, amelyért a magyar kormány felelős, senki más.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.