Április 18,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Magyarországon a korrupció nyílt titok

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,324,946 forint, még hiányzik 675,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Mint mi is már részben körbejártuk a kérdést ma reggel, a Transparency International kijött az idei korrupciós indexével, amelyen Magyarország az Európai Unión belül az előkelő második helyet szerezte meg. Nem pozitív értelemben természetesen, hiszen ki hinné azt, hogy idehaza nem a korrupcióról szól a politika? Csak Bulgária kapott rosszabb pontozást, mint kicsiny országunk, amiben csak az a meglepő, hogy volt ország a régión belül, amely megelőzött bennünket. Még Romániát is sikerült magunk mögé utasítani, amire büszke lehet a kormánysajtó, hiszen a független és ellenzéki média folyamatosan bezzegromániázik, ami sok nemzeti érzelmű polgár érzelmeit bántja. Mert hát Romániát a mi drága, szabad, virágzó országunk már régen lehagyta, idehaza mindenki talál munkát, aki akar, nem is beszélve az olcsó csirkefarhátról, ami a román kormánynak még csak eszébe sem jutott.

Pedig biztos ott is örülnének a népek annak, ha a csirke egyik legolcsóbb részét hatóságilag áraznák, ezzel megmentve ezrek életét. Mert mint tudjuk, egy gazdaság megmentéséhez nem kell más, mint ennek az élelmiszernek a leárazása – talán még ilyen lehet a választási krumpli, de még van ugye két hónap a választásig –, és minden rendbejön. A rekordmagas infláció azonnal megrémül és bezuhan, a fizetések értéke azonnal megemelkedik és mindenki boldog lesz. Az, hogy azért ilyen magas az infláció, mert Matolcsy György a Nemzeti Bank élén a forint stabilitásának megtartása helyett azzal van inkább elfoglalva, hogy minél több közpénzt talicskázzon ki a jegybanki alapítványokhoz, az senkit sem érdekel. A Fidesznek számára a haza mindenek előtt.

És itt jutunk el a rekord szintű, mértékű korrupcióhoz is, amely már csak annak nem szúr szemet, aki a kormánypropaganda hazugságaitól nem lát el kettőig. Pedig minden jel arra mutat, hogy a NER egy maffiaszervezet, amely vélhetően ezer milliárdokkal lopja meg az ország lakosait, de mivel ezek az emberek magyar hazafiak, ezért ezzel semmi probléma sincs. Mészáros is egy korszakos zseni, nem pedig egy stróman, ezt onnan is lehet tudni, hogy néha féldisznót ajándékoz a cége munkatársinak, vagy jótékonykodik egy kicsit. Ezek az emberek szentek a fideszes rajongók szemében, nem is kérdés. A gond csak az, hogy ez a fránya, sorosista Transparency International néha kihoz olyan listákat, amelyek a valóságról árulkodnak, és amelyek vérig sértik a fanatikusokat. Szerintük nem is akkora a baj, meg hát Gyurcsány is ellopta volna, ha tehette volna, ez már csak természetes.

De itt elsősorban mégsem erről szeretnék beszélni, hanem arról, hogy a fideszessé lett Indexnél meg vannak lepődve azon, hogy mondjuk Ausztria is jobban szerepel nálunk. De Ausztria nem az egyetlen olyan ország, amelynek helyezése meglepte a szerzőt. Lássunk egy pár sort a cikkből:

Ausztria például annak ellenére kapott 74 pontot, és áll ezzel a világon a 13. helyen, hogy a korábbi kancellár, Sebastian Kurz és közvetlen környezete körül számtalan korrupciós ügy látott napvilágot.

Ha a Balkánra tekintünk, akkor az a Montenegró kapott több pontot, egészen pontosan 46-ot, mint Románia, Bulgária és Magyarország az EU-ból, ahol mostanában folyik az egyik legnagyobb maffialeszámolás Európában, és ahol a gyanú szerint a rendőrség legbefolyásosabb tisztjeinek lehetett közeli kapcsolata a különböző bandákkal.

Hogy Ausztria miért lehet a tizenharmadik helyen a kiderült korrupciós ügyek ellenére is? Azért, kérem szépen, mert ott következményei is vannak az ilyen ügyeknek. Nálunk hány sokkal súlyosabb ügyre derült már fény, és az égvilágon semmi sem történt? Kurz ebbe belebukott, hiszen ott létezik független ügyészség és a nyomozók nem a kormánypárt zsoldjából élnek. Nem számít, hogy ki volt az elkövető, ott ha kiderül egy ilyen eset, annak lesz felelőse, ellentétben Magyarországgal. De oké, haladjunk tovább, itt van például Montenegró, ahol – a fenti gondolatmenet szerint kiderült -, hogy a gyanú szerint a rendőrség legbefolyásosabb tisztjeinek lehetett közeli kapcsolata különböző bandákkal. Ebben nem az a hír, hogy ilyen megtörtént, hanem az, hogy erre fény derült. Még Montenegróban is, amely ennek alapján alighanem függetlenebb igazságszolgáltatással rendelkezik, mint Magyarország, hiszen ott az ügyről beszélni lehet.

Nem állítom, hogy idehaza is ez lenne a helyzet, de igazából kit lepne meg, ha ez nem így lenne? Csak azért, mert ilyen ügyek el sem jutottak az ügyészséghez? Vagy ha esetleg igen, Polt Péter vajon kivizsgálta volna ezeket? Ha a kormánypártból bárkinek is köze lenne ezekhez, azonnal ejtenék a vádat és senki be sem számolna róla. Idehaza a korrupció nyílt titok, mindenki tud róla és arról is, hogy kormánytagok is érintettek lehetnek ebben (Völner-ügy), de mivel a magyar igazságszolgáltatás már régóta nem független, ezért nyomozás ilyen esetekben soha nem történhet. Ameddig Polt Péter a legfőbb ügyész és a magyar rendőrség nem független Pintér Sándortól, addig ez aligha fog megváltozni.

Ha majd lesz egy másik kormánya ennek az országnak, és megindulhatnak a valódi nyomozások, akkor fog majd kiderülni, hogy mit is rejtegettek ezek az emberek. Akkor fog kiderülni, hogy konkrétan meddig érnek a korrupciós szálak és kik azok, akik ezekben részt vettek, vagy asszisztáltak ezekhez. Ehhez vélhetően majd évekre lesz szükség, de ha egyszer végre ki lehet majd vizsgálni ezeket az ügyeket, akkor majd talán felfogja a kormánypárti sajtó is, hogy mi a különbség egy független igazságszolgáltatással rendelkező demokrácia és Magyarország között. Persze fájni fog, amint kiderül a valóság, de enélkül lehetetlen a változás elérése. Úgy hiszem, a helyezésünk jogos.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.